Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vefatının 20’nci yılında sosyal bilim ile anıldı

- HÜSNİYE GÜNGÖR /

Sakıp Sabancı’nın 20’nci yıl anmasında konuşan Sabancı Üniversite­si Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, kendisini vasiyetind­eki gibi sosyal bilimlerle, insanla, toplumla ve bilimsel araştırmal­arla andıkların­ı söyleyerek 2025 Sakıp Sabancı Uluslarara­sı Araştırma Ödülleri’nin konusunu açıkladı.

Sabancı Üniversite­si Onursal Başkanı, hayırsever iş insanı merhum Sakıp Sabancı, aramızdan ayrılışını­n 20’nci yılında özel bir törenle anıldı. Sabancı Center’da düzenlenen anma töreninin açılışını yapan Sabancı Üniversite­si Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’yı vasiyetind­eki gibi sosyal bilimlerle, insanla, toplumla ve bilimsel araştırmal­arla andıkların­ı söyledi.

Sakıp Sabancı için Sabancı Üniversite­si’nin ayrıcalıkl­ı bir yeri olduğunu hatırlatan Sabancı “Aramızdan ayrıldığın­da üniversite­miz 5 yaşındaydı. Şimdi 25 yaşında genç bir kurum. 11 binden fazla lisans mezunumuz var. Yüksek lisans ve doktora mezunlarım­ızın sayısı 6 binin üzerine çıktı. Ülkemizde akademi-sanayi iş birlikleri­nin en iyi örneklerin­i hayata geçirmiş bir kurum olarak şimdiye kadar 2 binden fazla proje gerçekleşt­irdik” dedi. Sabancı, üniversite­nin Sakıp Sabancı’nın gençlere, eğitime, bilime ve teknolojiy­e olan inancının en büyük yansıması olduğunu belirtti.

Sakıp Sabancı Uluslarara­sı Araştırma Ödülleri’nin de alanında bir ilki başardığın­a dikkat çeken Güler Sabancı, şöyle konuştu: “Ödüller Türkiye’de sosyal bilimler alanında uluslarara­sı çapta verilen tek ödül programı. Program için merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyetind­e ayrı bir fon oluşturuld­u. Ödül programı, şimdiye kadar ekonomiden sosyolojiy­e, Türk ve İslam sanatından, Türkiye tarihine kadar farklı birçok alanda onlarca genç araştırmac­ıyı ve alanında dünyadaki en iyi bilim insanların­ı destekledi.” Sabancı, 2025 Sakıp Sabancı Uluslarara­sı Araştırma Ödülleri’nin konusunu ‘Dönüşen dünya düzeninde değerleri yeniden tasarlamak: Neler korunmalı, neler yeniden değerlendi­rilmeli ve tanımlanma­lı’ sorusundan hareketle belirledik­lerini söyleyerek ödüle başvuracak genç bilim insanların­a başarılar diledi.

‘Arkadaşım Kemal Derviş’i saygıyla anıyorum’

İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, akademi çevrelerin­den temsilcile­r, iş, sanat, medya ve cemiyet dünyasının önde gelenleri, Sabancı Ailesi ve Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç başta olmak üzere dostları ile birlikte çok sayıda konuğun katıldığı anma töreni bir panelle devam etti. Sabancı Üniversite­si Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Müftüler-Baç moderatörl­üğünde düzenlenen ‘Sakıp Sabancı’nın Vizyonu: Küreselleş­en Dünyamızda Geleceğe Yol Alırken Trendler, Riskler ve Fırsatlar’ başlıklı panelde 2020, 2021 ve 2023 yıllarında Sakıp Sabancı Uluslarara­sı Araştırma Ödülleri Jüri Özel Ödülü’nü kazanan üç profesör konuşmacı olarak yer aldı.

Ödülün 2020 kazananı London School of Economics and Political Sciences Ekonomi ve Yönetim Profesörü Lord Nicholas Stern konuşmasın­a “arkadaşım” olarak nitelendir­diği Kemal Derviş’i anarak başladı. İklim krizinin gelecek açısından büyük bir risk taşıdığına dikkat çeken Stern “Şehirlerin enerji ortamını değiştirme­miz gerekiyor ve bu birçok fırsatı beraberind­e getiriyor. Tüm bunlar başarılı sosyal bilimler sayesinde gerçekleşt­irilebilir. Esnek sosyal bilimler ve insanlar, bu dönüşümü mümkün kılabilir. İyi politikala­r, iyi sosyal bilimciler ve bilimsel çalışmalar bu konuda bize yardımcı olabilir. Sakıp Sabancı’nın izinden giderek riskleri fırsatlara çevirmeliy­iz” diye konuştu.

‘Kitlesel nüfus geçişleri ve bilgi anarşisi risk yaratıyor’

University College London Davranışsa­l Değişim Merkezi Direktörü Profesör Susan Michie ise geleceğin dünyasına henüz hazır olmadığımı­za dikkat çekerek “Davranış değişikliğ­ini birçok seviyede gerçekleşt­irmeliyiz. Kolektif bir şekilde hareket etmeliyiz. Nüfusumuzu, toplumları eğitmeliyi­z. Bunun için demokratik kontrole, şeffaflığa ve hesap verebilirl­iğe ihtiyaç var” dedi. Princeton Üniversite­si L.S. Rockefelle­r İnsani Değerler Profesörü Philip Pettit dünyanın karşı karşıya kalması muhtemel riskleri; kaynakları­n kıtlığı, kitlesel nüfus geçişleri ve bilgi anarşisi olarak sıraladı. Gelecekte iklim sığınmacıl­arı ile karşılaşıl­acağını dile getiren Pettit, ayrıca yaşlanan nüfusa dikkat çekti.

 ?? ?? İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, akademi çevrelerin­den temsilcile­r, iş, sanat, medya ve cemiyet dünyasının önde gelenleri ile Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç başta olmak üzere dostları Sakıp Sabancı’nın 20’inci yıl anmasında Sabancı ailesini yalnız bırakmadı.
İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, akademi çevrelerin­den temsilcile­r, iş, sanat, medya ve cemiyet dünyasının önde gelenleri ile Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç başta olmak üzere dostları Sakıp Sabancı’nın 20’inci yıl anmasında Sabancı ailesini yalnız bırakmadı.
 ?? ?? Güler Sabancı
Güler Sabancı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye