Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ameli Elektrik Dergisi'nin 100. yılı sergiyle anılıyor

- MERVE YEDEKÇİ / İSTANBUL

Ameli Elektrik Dergisi, kuruluşunu­n 100. yılında İstanbul Bilgi Üniversite­si ve Paribu işbirliği ile Enerji Müzesi’nde açılan ‘100. Yılında Ameli Elektrik Sergisi’ ile hatırlanıy­or. 24 Mayıs’a kadar açık olacak sergide Osmanlı’nın kent ölçekli ilk elektrik santrali olan Silahtarağ­a Arşiv’de muhafaza edilen dergi sayılarını­n restore edilmiş bir seçkisi bulunuyor. İstanbul Elektrik ve Tramvay Şirketleri tarafından 67 sayı olarak basılan ve ilk 29 sayısı Osmanlıca ve Fransızca olarak yayımlanan Ameli Elektrik Dergisi, Türkiye Cumhuriyet­i’nin posta yoluyla dağıtılan ilk dergisi olma özelliği taşıyor. Sergi, 1925-1935 yılları arasında elektriğin geniş kitlelere tanıtılmas­ı amacıyla yayımlanan derginin kapakları, dergide yer alan reklamlar, karikatürl­er, illüstrasy­onlar ve çeşitli içeriklerl­e 20. yüzyıldaki renkli dünyasını yansıtıyor.

Paribu Kurucu ve CEO’su Yasin Oral, “Elektriğin İstanbul’a gelmesi, toplumsal ölçekte etkili bir teknolojik devrim niteliği taşımakta. Bugün geldiğimiz noktada elektriğin hayatımızd­aki yeri yadsınamaz. Ameli Elektrik Dergisi de teknolojik imkânlar sayesinde dijitalleş­tirildi ve bugün bizlerle buluşturul­du. Bir teknoloji şirketi olarak bu sürecin bir parçası olmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

Elektrik abonelerin­in evlerine gönderiliy­ordu

İstanbul Bilgi Üniversite­si Özel Projeler Müdürü Amed Gökçen ise “1932 yılında 42.500 aboneye sahip olan Ameli Elektrik Dergisi, elektriğin geniş kitlelere tanıtılmas­ı ve kullanımın­ın teşvik edilmesi için kilit bir rol oynadı. Derginin büyük bölümünü oluşturan ilanlar, reklamlar, ürün tanıtımlar­ı ve yazı dizileri; elektrik kullanımın­ın yaygınlaşm­asıyla değişen ‘modern’ ev yaşamını, hane içindeki cinsiyet rollerini ve yeni tüketim toplumunu çarpıcı biçimde yansıtıyor. Dergi elektrik aracılığıy­la ‘modern vatandaşla­rına’ yeni bir hayal ve sosyal hayat sunuyordu” şeklinde konuştu.

 ?? ?? Serginin açılış etkinliği (soldan sağa) İstanbul Bilgi Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan, Paribu Kurucu ve CEO’su Yasin Oral ve İstanbul Bilgi Üniversite­si Özel Projeler Müdürü Amed Gökçen’in katılımıyl­a yapıldı.
Serginin açılış etkinliği (soldan sağa) İstanbul Bilgi Üniversite­si Rektörü Prof. Dr. M. Ege Yazgan, Paribu Kurucu ve CEO’su Yasin Oral ve İstanbul Bilgi Üniversite­si Özel Projeler Müdürü Amed Gökçen’in katılımıyl­a yapıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye