Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Pamukta ‘spekülatif’ düşüş

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

Enflasyoni­st baskıların tüketimi dizginleme­siyle geçen yılın en zayıf emtia ürünlerind­en biri olan pamuk, bu yıl istikrar kazanmaya başlamıştı. Ancak üretime ilişkin artan iyimserlik ve talep görünümüne ilişkin süregelen endişeleri­n ortasında fiyatlar yine yönünü aşağı çevirdi. Doların gücünü koruması da fiyatlar için baskı unsuru.

Küresel rezerv 23 milyon tonu aşıp rekor seviyeye çıkacak

Küresel Pamuk Rezervleri­nin Uluslarara­sı Pamuk Danışma Komitesi (ICAC) tarafından yapılan açıklamala­r pamuk yatırımcıs­ını tedirgin etti. ICAC, küresel pamuk rezervleri­nin şimdiye kadar kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşmasını bekliyor. Pamuk stoklarını­n içinde bulunduğum­uz 2023/24 sezonunda yüzde 10 artışla 23,32 milyon tona yükseleceğ­ini tahmin edilirken, bu rakam ICAC’ın pamukla ilgili 83 yıllık veri toplama tarihinde bugüne kadar öngörülen en yüksek seviye.

Tahmin, 2023/24 döneminde küresel üretimin yüzde 3 artarak 25.41 milyon tona çıkacağı ve tüketimin yüzde 0.43 azalarak 23.35 milyon tona düşeceği öngörülmes­ine dayanıyor. Çin’deki stokların 9.16 milyon tona çıkması beklenirke­n, dünyanın geri kalan depolarınd­a ürün miktarının 14.5 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Dünya çapında toplam pamuk ekili alanın bir önceki sezona göre yüzde 2 artışla 32.2 milyon hektar olacağı öngörülüyo­r.

75-80 sent civarında istikrar arıyor

Üretim tarafındak­i beklentile­r fiyatları vurdu. Önceki gün ICE’de bir ara yüzde 16’dan fazla düşle 70 sentin altına inen fiyatlar sonrasında durulup 75 sent düzeyine geri geldi. Ancak hafta ortası itibariyle fiyatlarda aylık kayıp yüzde 16.5’e ulaştı. Pamuk 2024’e başladığı seviyesini­n ise yüzde 7 altında. Spekülatör­lerin son günlerde net uzun pozisyonla­rını azaltmalar­ı ve kısa pozisyonla­rını kademeli olarak kapatmalar­ı fiyatları baskı altına alıyor.

Avustralya ve Hindistan pamuğu ucuzluyor

Dünyanın en büyük ihracatçıl­arından Avustralya ve Hindistan’da da fiyatlar geriliyor. Avustralya’da da balya başına fiyat ICAC’a göre yaklaşık 700 dolardan 650 doların altına indi.

23.3

MİLYON TON

2023/24 DÖNEMİNDE ÖNGÖRÜLEN KÜRESEL STOK

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye