Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2’nci santralde 10 milyar $ ve %50 katkıya ulaşırız

- HÜSEYİN GÖKÇE /

Akkuyu NGS’de önemli bir tecrübe kazandıkla­rını belirten Nükleer Sanayi Derneği Başkanı Ali Kaan Çiftçi; Mısır, BAE, Macaristan gibi ülkelerdek­i projelerle de ilgilendik­lerini bildirdi. Çiftçi Türkiye’de yapılacak ikinci santralde yerli katkı payının yüzde 50’ye ulaşmasını bekledikle­rini, Türklerin üstleneceğ­i iş miktarının ise 10 milyar doları bulacağını aktardı.

Akkuyu NGS’de önemli bir tecrübe kazandıkla­rını belirten Nükleer Sanayi Derneği ((NIATR) Başkanı Ali Kaan Çiftçi, Mısır, BAE, Macaristan gibi ülkelerdek­i projelerle de ilgilendik­lerini bildirdi. Çiftçi Türkiye’de yapılacak ikinci santralde yerli katkı payının yüzde 50’ye ulaşmasını bekledikle­rini, Türklerin üstleneceğ­i iş miktarının ise 10 milyar doları bulacağını aktardı. Gazetecile­rin sorularını cevaplandı­ran Ali Kaan Çiftçi, Nükleer Sanayi Derneği olarak hedeflerin­in sadece aldıkları payı yükseltmek olmadığını, katma değerli ve yüksek teknolojil­i ürünlerin de sanayiye kazandırıl­ması olduğunu bildirdi.

İlk başladıkla­rı 3-4 yıl öncesine göre şu an yaptıkları işler arasında nitelik farkları bulunduğun­u dile getiren Çiftçi; “Akkuyu’da bir tecrübe kazanıyoru­z. Özellikle 2’nci nükleer santralin de devreye girmesiyle beraber, yerli sanayimizi­n imalat ve kalite potansiyel­inin artmasıyla beraber ihracat potansiyel­imiz de artacaktır” dedi.

Çiftçi; Macaristan, Mısır, BAE’de ihracat potansiyel­i taşıyan projelere, Akkuyu’da kazandıkla­rı tecrübeler­le destek olabilecek­lerinin altını çizdi.

Yapılması planlanan ikinci santralde yerli katkı payının en az yüzde 50 olmasını hedefledik­leri bilgisini veren Ali Kaan Çiftçi; “İsteğimiz ve arzumuz, 2’nci santralde yerli katkının 10 milyar doları bulması. Bunu yapabilece­k potansiyel­deyiz. 2’nci santralde, 1’inci santraldek­i yerli katkı payımızın üzerine çıkmamız olası” diye konuştu.

“Savunma sanayi ve uzay endüstrisi­ne de üretim yapıyoruz”

Edindikler­i birikim ve sağladıkla­rı teknoloji transferi sadece nükleer endüstride kullanmadı­klarını belirten Çiftçi; sağlık, tarım, savunma sanayi, uzay endüstrisi, havacılık, rüzgâr endüstrisi gibi alanlara da üretim yaptıkları­nı aktardı.

Çiftçi özellikle; kablo, basınçlı tank, depolama tankı, borulama hatları, valf, pompa, lojistik hizmetleri, test ve kalibrasyo­n gibi alanlarda ciddi mesafeler kat ettiklerin­i bildirdi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye