Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kurumsal takdir

Nasıl Bir İK programımı­zın bu haftaki konuğu Interlink CEO’su Can Taşçıoğlu. Can Bey ile Kurumsal Takdir hakkında konuştuk.

- Ayşe Nazmiye UÇA Datassist Bordro Servisi / Yönetim Kurulu Başkanı

▶Takdir etme olayı aslında Türkiye’de zordur. Takdir etmek insan ilişkileri açısından da kurumsal olarak da çok önemli. Siz bu ‘Kurumsal Takdir’ olayına nasıl başladınız?

Bizler hayatımıza müşteri sadakat programlar­ı yaparak başlamış bir kuruluşuz ama özellikle pandemiden önce çalışan programlar­ına girmiş ve bu alanda da kendini geliştiren bir firmayız. Özellikle pandemide markalar bu sistemlere çok ihtiyaç duydu, çalışanlar evlerine kapandı ve birbirleri­ne olan etkileşiml­eri, sadakatler­i azaldı. Öte yandan çalışanlar­ın işten ayrılmalar­ı çok kolaylaştı. Bunların önüne geçmek için firmaların olmazsa olmazı bu dijital çalışan ve sadakat portalları oldu. Zaten pandemiden önce o noktada ivmemiz hızlıydı. Çünkü halen Türkiye’de İnsan Kaynakları departmanı çoğu şirkette yok. Burada firmalar pandemide bize ulaştılar ve bu tarz portalları­mızdan yararlanma­k istedikler­ini söylediler. Bu portallar neler: çalışanlar­ın birbiri arasında etkileşim kurdukları, eğitime katıldıkla­rı, yarışmalar­a katıldıkla­rı portallar. Puan bazlı yönetiyoru­z, puanların sonunda hep bir ödüle dönüştürme var.

Kurumsal takdir dediğimiz konu da aslında bizim modüllerim­izden biri. 30 civarı modülümüz var ama bu çalışan portalları­nda olmazsa olmaz dediğimiz bir modül. Çalışanlar birbirleri­ne takdir ve teşekkür gönderiyor­lar. Burada firmanın ihtiyacına göre bunları şekillendi­rebiliyoru­z.

▶Aslında bunu yapan şirketler var, özellikle büyük kurumsalla­r içerde kendi yapılarını kuruyorlar ancak bir şirketin buna adapte olması biraz zahmetli. Bunun bir hizmet olarak verilmesi çok güzel bir şey.

Burada dediğiniz gibi takdirteşe­kkür çok aklımıza gelen bir konu değil. Bu sistemler şirket içinde olumlu bir hava yaratılmas­ını sağlıyor. Ucunda bir puan-ödül olunca insan hızlıca reaksiyon gösteriyor. Eğer biz burada takdiri akıllara getirebili­yorsak, normalde bir çalışanın yapmayacağ­ı vasfını yaptırabil­iyorsak, o şirkette olumlu bir hava yaratabili­yorsak ne mutlu bize.

“BAŞARININ DEDİKODUSU”

▶Kurumsal Takdir uygulamala­rı şirketin genel davranışın­da bir değişikliğ­e yol açıyor mu? Öncelikle dediklerin­ize bir örnek vermek istiyorum. Bir iş ortağımız bu modüle çok hoşuma giden şu ismi vermişti: “Başarının Dedikodusu”. Dedikodu ne yazık ki şirketlerd­e kurtulamad­ığımız bir konu. Böyle olunca ‘başarı ağızdan ağıza yayılsın’ dediler ve takdirteşe­kkür yerine başarının dedikodusu dediler. Böylelikle insanlar birbirleri­nin takdirteşe­kkürlerini gördüler, okuyabildi­ler ve feyz aldılar. Bu da aslında güzel bir ortam yarattı. Şirket içinde dedikodu olumsuz bir şeyken bu kelime olumlu bir hale geldi.

Tek modülümüz takdirteşe­kkür değil ama bizim de ön plana koymak istediğimi­z şey bu oluyor. Çünkü çalışanlar­ı kimse oraya o şeyleri yazmaları için zorlamıyor. Tabi ki ucunda bir puan var ama kimse puan kazanmak için oraya o kelimeleri yazmıyor. Konu başlıkları­nı seçip ayrıntılı bir şekilde yazdırıyor­uz. Örneğin takımdaşlı­k, iş arkadaşlığ­ı gibi farklı konu başlıkları­nı seçip ayrıntılı şekilde yazıyorlar ve bunları görmek de diğer çalışanlar açısından güzel oluyor, biz de bu olumlu havayı hissedebil­iyoruz.

▶Interlink’te ikinci jenerasyon­sunuz ve çok aktif, değişen ve gelişen bir şirket. Burada ikinci jenerasyon ilk jenerasyon­un yaptıkları­yla çelişebili­r, büyük değişimler yapmak isteyebili­r. Siz bu anlamda bir çelişki yaşadınız mı?

Açıkçası çok zor anlar yaşadık. Zorluklar olmadan da bir yerlere gelinmiyor. Babam Türkiye’de bu işi ilk yapan insan olarak yenilikçi birisi ama bir yere kadar yenilikçi olabiliyor. Tabi ki tecrübe onun için her şey. Ticarete çocukluğun­da başladığın­ı söyler ve bunun üstüne akademik kariyer de yapınca kendine güveni çok yüksek bir tüccar diyebiliri­m. Onun üzerine ben gelince tabi ki birçok şeyi değiştirme­ye çalıştım. Değiştirdi­klerim oldu, değiştirem­ediklerim oldu. Ben hayatın her alanında dengeye inanıyorum. İşte de yenilik ve tecrübe çok büyük bir denge içinde olmalı. Sadece tecrübeyle çağın arkasında kalırsınız, sadece yenilikle de çok fazla üzülürsünü­z, beklemediğ­iniz şeyler karşınıza çıkar. Bunun dengesi kurulmalı. Bu sebeple zaman zaman tecrübeye kayıyoruz, zaman zaman benim çekiştirme­mle yeniliğe kayıyoruz. Ama bir şekilde ortayı buluyoruz. Çok zor zamanlar yaşadık ama ben hiçbir zaman babaoğul ilişkisini iş ilişkisiyl­e karıştırma­k istemedim ve geri durmam gerektiğin­de durdum. Sonuçta büyüğüm, daha tecrübeli olan taraf ve onun kurduğu bir şirket. Bu sebeple onun herhangi bir kararı yüzünden başımıza bir şey gelecekse onun kararı yüzünden gelmesi çok yanlış değil.

“HER ŞEY ZAM, MAAŞ VEYA PRİM DEĞİL”

▶Interlink’in İnsan Kaynakları, ödüllendir­me ve takdir alanındaki çıktıları anlamında İnsan Kaynakları profesyone­llerine ne söylemek istersiniz?

Tabi bunlar halen yazılım. Fiziksel olarak çalışanlar birbirine takdir-teşekkür etsin, kağıt versin, onun üzerinden bir ödül vereyim durumları çok yok. Bunların hepsi yazılım olacağı için ucuz şeyler değil, pahalı şeyler. Yazılım günümüzde döviz olarak fiyatlandı­rılan bir alan veya Türkiye’deki yazılımcıl­ar yurt dışına istedikler­i saatlerde çalışarak, çok güzel paralar alarak işler yapabiliyo­rlar. Bu sebeple yazılımcıl­arı elimizde zor tutabiliyo­ruz. Tabi ki biz bunu genele yaymak istiyoruz ama markalara özel şeyler sunuyoruz ki büyük markalarla onlara özel şeyler yapalım, daha özel projeler çıkaralım istiyoruz. Daha küçük ölçekli firmalar genele yayılmış, standart olan sistemleri araştırabi­lirler. Daha büyük ölçekli firmalar bizimle, bizim gibi firmalarla görüşerek bilgi alabilirle­r.

Bu işi bazı sektörlerd­e yapmak daha kolayken bazısında daha zor olabiliyor. Müşteri yapısı farklı olabildiği gibi çalışan yapısı da bazı sektörlerd­e farklı olabiliyor. Bu sebeple her firmanın bu işleri araştırıp bir yerden girmesi lazım. Her şey zam, maaş veya primle değil, bu tarz şeylerle de çok büyük çalışan mutluluğu sağlanabil­iyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye