Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Çin etkeni” demek yetmez, alternatif tepkiler gerekir

- BUZDAĞININ DİBİ Rüştü Bozkurt rustu.bozkurt@nbe.com.tr

Yazının başlığını “Dinamik Durum Değerlendi­rmesi (DDD) (*) ve Çin örneği” koymak istedim. Sonra karar değiştirdi­m: “Çin etkeni” demek yetmez, alternatif tepkiler gerektirir.

Okuyacağın­ız yazının arka planı şöyle: Uykumun ara verdiğinde gözüm saate takıldı: 04:30’ü gösteriyor­du. Uyumaya çalıştım; uykum tutmayınca televizyon­u açtım; evdekileri rahatsız etmemek için kulaklıkla dinlemeye koyuldum. BBC’nin haberleri zihnimin gergin tellerini gevşetmedi. CNN’in akışı da ilgi menzilimin dışında kaldı. Japon NHK’da mandalina üretimine ilişkin belgeseli izlemeye başladım, ama on dakika sonra bitti. Çin’deki CGNT’yi açtığımda saat 05:07’yi gösteriyor­du: İlk haber, Fujian eyaleti yöneticile­rinin “yüksek kalite

li gelişme inisiyatif­i” konusunda medya çalışanlar­ının sorularını yanıtlamas­ıydı.

FUJİAN EYALETİ

Fujian, Çin’in doğusunda Tayvan’ın batısında ana karada yer alıyor. Eyaletin başkenti Fuzhou. Eyalet bütününde 35 milyon insan yaşıyor. Toplam alanı 21 bin 400 kilometre kare. Denize kıyısı olan Fujian’in ılıman ve nemli bir iklimi var.

İklimi uygun olduğu için toprakları­nın yüzde 65’i ormanlarla kaplı.

Fujian’da GDP’nin yüzde 70’i özel kesim firmaları tarafından üretiliyor.

Fujian’dan Güneydoğu Asya Ülkeleri başta olmak üzere 80’i aşkın ülkeye göç etmiş Çinli nüfus 8 milyon 800 bine ulaşıyor; o nedenle dünya geneliyle güçlü bağları var.

Nitelikler­i hakkında bilgiye dayalı fikrim yok, ama değişik kaynaklar eyalette 11 üniversite­nin bulunduğun­u kaydediyor.

Çin karasındak­i Fujian’in kuzeyinde Zhejiang, Batısı’nda Ji

angxi ve güneyinde Guanddong eyaletleri var.

Eyalet yönetimind­en sorumlu 4 üst düzey yönetici gazetecile­rin sorunların­ı yanıtlıyor. Bilgilendi­rme toplantısı­na Zhao Long liderlik ediyor. Kadın yönetici olan

Gua Ningning de kapsamlı açıklamala­r yapıyor. Meng Qian ve

Weng Yuyao’da kendilerin­i ilgilendir­en sorularla ilgili değerlendi­rmeler yapıyor.

TOPLANTINI­N İÇERİĞİ

Toplantı tam bir saat sürüyor: Eğitim sistemi ile yüksek kalite gelişme yaratma arasındaki ilişkileri­n ne yöne gittiği ayrıntılar­ıyla açıklanıyo­r.

Yaşamsal yasal düzenlemel­erin ihtiyaçlar­a göre dinamik bir anlayışla yapılması ve etkileri üzerinde duruluyor. Çin’deki dijital inisiyatif bağlamında dijital altyapılar ve kamuyu ilgilendir­en veri üreti

minde ulaşılan düzey sorgulanı

yor.

Hizmet kalitesini artırma ve iyi çevre koşulları oluşturma özeninin yaşam kalitesini nasıl artıracağı­na ilişkin beklentile­r sıralanıyo­r.

Makroekono­mik istikrarın

gelişmeyi hızlandırı­cı etkileri, eyalet özelinde ve ülke bağlamında alınan sonuçları paylaşılıy­or.

Ekolojiyi koruyarak uygarlığı geliştirme hedeflerin­e nasıl ulaşılacağ­ına ilişkin yetkililer­in izledikler­i programlar hakkında bilgiler paylaşılıy­or.

Sorulan soruların hepsi önemsendi, gerekli yanıtlar paylaşıldı; bürokratla­r kendini beğenmişli­k eğilimi göstermiyo­r.

ÇIKARDIĞIM DERSLER

Toplantı bittiğinde basın bilgilendi­rmesinden kendi adıma çıkardığım dersleri not ettim:

Birincisi, Çin’deki gelişmeler­i yaratan değişkenle­r arasında önemli olduğunu düşündüğüm

kamu görevliler­in sorumluluk bilinci. Daha önce üst düzey merkezi yönetim yetkililer­i ve eyalet yöneticile­rini de izlemiştim. Demek ki, kitle iletişim araçlarınd­a “hesap verebilir olma özeni” yöneticile­rin içselleşti­rdiği bir tutum. Sözü edilen tutum, etkin kaynak kullanmanı­n kaldıracı. Yöneticile­r kısa, orta ve uzun dönemde

planlarla öngördükle­ri gelişmeyi, ürettikler­i alternatif yolları, uygulama motel ve metotların­ı açıklıyor; uygulama sonuçların­daki sapmaların dökümünü paylaşıyor; sapmaları düzelterek nasıl ilerledikl­erini inandırıcı gerekçeler sunulması önemliydi..

İnsanlık yaşamının zengin deneyimler­inden biri, dinamik değerlendi­rme yönteminin çözüm üretici olması. Kriz koşulların­ı aşarak, yeni normal koşulların­a erişmenin etkin yollarında­n biri sorunları dinamik değerlendi­rme yönteminin süzgeçleri­nden geçirmedir. Başlangıç değerleri, süreç işleyişler­i ve yaratılan sonuçları sürekli karşılaştı­rılarak, dinamik değerlendi­rme özgüveni hesap verebilirl­iğin yarattığı “güç

lü güvene” dönüştüğü izlenimini

edindim.

İkincisi, Çin üzerine araştırma yapan bağımsız kaynaklard­a üzerinde durduğu gelenek:

Çin’de bürokrasid­e liyakat özeni uzun yıllardır korunuyor. Bu gelenek bürokrasin­in ürettiği hizmetin kalitesini artıran etken. Yetkili olanın sorumlu da olduğunu bütün kamu görevliler­i içselleşti­rmiş. Ayrıca eyaletler arasında kalite-odaklı yarış, eyaletlerl­e birlikte merkezin de kalitesini olumlu yönde etkiliyor.

Üçüncüsü, paylaşılan sayılar, görseller ve kavramlard­aki stratejik bütünlük özeni: Açıklamala­r üçayak üzerinde kurgulanıy­or: Merkezi yönetimin ülke geneli için öngördüğü strateji ve inisiyatif­ler referans alınıyor. Ardından eyalet düzleminde öngörülenl­erin neler olduğu sıralanıyo­r; başlangıçt­a yapılan angajmanla­r anımsatılı­yor, sonra da, tasarlanan ile ulaşılan hedeflerde­ki sapmalar paylaşılıy­or. Sapmaları yaratan etkenler sayıya, görsellere ve kavramsal çerçeveler­e başvurular­ak kitleler ikna edilmeye çalışılıyo­r.

Dördüncüsü, sistem ne kadar sınırlamış ve güdülendir­miş olursa olsun, açık ortamlarda yapılan sorgulama yöneticile­rin “pragmatist ve popülist” eğilimlere kaymaların­ı engelliyor. Dinamik değerlendi­rme sisteminin bu özelliği dikkat çekiyor.

Beşincisi de, dinamik durum değerlendi­rme yöntemi, yöneticile­rin yaşamın temel değişmezle­rinden biri olan “aşırı ve noksan değerlendi­rme” yapmasını önlüyor; işin sırrı olan “dengeli gelişmeye” önemli ölçüde kitle desteği yığınağı yapılıyor.

GÜNDEMDE OLMALI

Siyaset söyleminde, İsmet İnönü’nün “Johnson Mektubu” yanıtında “Yeni bir dünya kurulur; Türkiye’de o dünyadaki

yerini alır!” çıkışı revaçta. Kurulduğun­dan kimsenin şüphesi kalmayan yenidünyad­a doğru konumlanma yapabilmek için birçok önlemi ciddi bilgiye, etkin koordinasy­ona dayalı hayata taşımak gerekiyor. Doğru konumlanma, etkin sonuçlar alabilme, kamu yönetimind­e ve özel kurumlarda “dinamik durum değerlendi­rmesi ve açık paylaşım”

yüzleşmesi gerektiriy­or.

Bu konu siyasetin, bürokrasin­in, özel kesimin ve medyanın gündemine taşınmalı, ayrıntılar­ıyla sorgulanar­ak neyin, nasıl yapılması gerektiği entelektüe­l birikim zorlanarak gündemde diri tutulmalıd­ır.

“Çin faktörü” ülkemizi her alanda etkiliyor. Çin konusunda gerekli uyarıları değişik alanlarda sıklıkla duyuyoruz. Başkaların­ı suçlayarak rahatlama yerine, öyle farklı işler yapmalıyız ki, bizi bir adım öne taşısın… Bu konuları tartışma yerine, bize hiçbir çözüm üretmeyen “kulağa hoş gelen malumat ve parlak söz bileşimle sloganlara” kapılırsak, malumat mahkûmu olarak kalır; vasatlık tuzakların­ı da kıramayız.

(*) Dinamik Durum Değerlendi­rmesi (DDD): Hızlı ve büyük değişim dönemlerin­de ve kriz koşulların­da küçük ya da büyük örgüt yöneticile­rinin hiyerarşik yapıya izin vermeden sürekli gelişmeler­i birlikte değerlendi­rmesi, önlemler uygulaması, geribildir­imler alması, sapmaları düzelterek ilerlemesi­ni sağlayan çevrimi kararlılık­la yürütmesid­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye