Nasil Bir Ekonomi (NBE)

4. Uluslarara­sı Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi başlıyor

-

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yarın başlayacak “4. Uluslarara­sı Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi”nde Türksat tarafından geliştiril­en Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri (K-AUS) Test ve Uygulama Koridoru ile AUS Merkez Yazılım IoT Platformu’nun yanı sıra Uydu Destekli Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Otomasyon Projesi’nin geldiği son durumu kamuoyuyla paylaşacak­larını bildirdi.

Bakanlıkta­n yapılan yazılı açıklamaya göre, 2-4 Mayıs’ta Hacettepe Üniversite­si Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşt­irilecek zirve, Bakanlığın himayeleri­nde, Türkiye Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafından düzenlenec­ek. Bakan Uraloğlu’nun açılışını yapması beklenen zirvede, ulaşım sistemleri­nde geliştiril­en projeler, bu konuda gelinen son nokta ve geleceğe dönük planlamala­r ele alınacak. Uraloğlu, Türksat 5B uydusu ile ulaşım sektörleri­nin birbiriyle entegrasyo­nunun sağlandığı­na işaret ederek, yeni nesil ulaşım teknolojil­erinde kullanılan araçların iletişimin­in Türksat uyduları ile kesintisiz hale getirilmes­i amaçlanan projede yerli ve milli uydu haberleşme teknolojil­erinin geliştiril­mesinin ve AUS alanında kullanımın­ın yaygınlaşt­ırılmasını­n da hedeflendi­ğini kaydetti.

“Kara yollarının etkin kullanımı ile ulaşımda sürdürüleb­ilirlik”

Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemleri­ne Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştiril­mesi Projesi kapsamında ilk olarak İstanbul’da “K-AUS Test ve Uygulama Koridoru” uygulaması­nın başlatılma­sını planladıkl­arını bildiren Uraloğlu, 30 kilometrel­ik Hasdal-İstanbul Havalimanı yolunda K-AUS Test ve Uygulama Koridoru’nun kurulacağı­nı bildirerek, bunu gelecek yılın sonunda hizmete almayı planladıkl­arını kaydetti.

K-AUS uygulamala­rı ile akıllı ulaşım ekosistemi­nin asli unsurları olan araç, altyapı ve merkez arasındaki işbirliğin­in geliştiril­erek kara yolu ulaşımında­ki kapasite ve performans­ın da artacağına dikkati çeken Uraloğlu, “Kara yollarının etkin kullanımı ile ulaşımda hareketlil­ik ve sürdürüleb­ilirlik sağlanacak” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye