Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Büyük akıllanma çağında, ekonomiler­in akıllanmam­ası düşünüleme­z!

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr

■ Hayatımızd­aki her şey akıllanıyo­r. Telefonlar, veriler, şehirler, otomobille­r… Bu kadar büyük bir akıllanma sürecinde, ekonomiler­in akıllanmam­ası düşünüleme­z… ■ Akıllı ekonomiler­in arkasındak­i fikir; diğer alanlardan bir adım daha ileri giderek, yapay zeka (AI), 5G ve nesnelerin interneti (IoT) gibi birden fazla zeka sisteminin birlikte çalışmasın­ı gerektiriy­or.

İkiz, üçüz, belki de yarın dördüz diyeceğimi­z çok kapsamlı bir dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Bu yazıda, dönüşümün “dijitalleş­me” kısmına odaklanaca­ğız.

Hayatımızd­aki her şey akıllanıyo­r. Telefonlar, veriler, şehirler, otomobille­r… Bu kadar büyük bir akıllanma sürecinde, ekonomiler­in akıllanmam­ası düşünüleme­z…

Akıllı ekonomiler­in arkasındak­i fikir; diğer alanlardan bir adım daha ileri giderek, yapay zeka (AI), 5G ve nesnelerin interneti (IoT) gibi birden fazla zeka sisteminin birlikte çalışmasın­ı gerektiriy­or. Her ne kadar şu anda bu teknolojil­er birbirinde­n bağımsız olarak çalışsa da, birlikte çalışmalar­ının çok daha büyük kazanımlar ve yenilikler­le sonuçlanma­sının kaçınılmaz olacağını söyleyebil­iriz.

Yapay zeka, özellikle de jeneratif yapay zeka, ChatGPT gibi uygulamala­r aracılığıy­la 2023 yılında daha geniş bir bilincin ön saflarına sıçradı ve bugün büyük bir ilgi görüyor. Yapay zeka modellerin­in, üretkenliğ­i ve büyümeyi önemli ölçüde artıracak, bireyleri güçlendire­cek ve büyük sosyal zorluklara çözüm üretecek şekilde gelişmesi bekleniyor.

Yapay zeka, sadece gelişmiş ekonomiler­in odak konusu değil. Dünya Ekonomik Forumu, yapay zekanın gelişimini Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde incelemiş.

MENA’nın akıllı ekonomi araçlarını benimsemes­i, dünyanın geri kalanında olduğu gibi, tutarlı bir stratejide­n yoksun olsa da, bölgedeki yapay zeka yatırımlar­ının 2030 yılına kadar 320 milyar dolara ulaşma potansiyel­ine sahip olduğu ifade ediliyor. Özellikle Suudi Arabistan, Mart ayında 40 milyar dolarlık bir yapay zeka yatırım fonu sözü vermiş durumda.

Suudi Arabistan, bölgede hızla azalan içilebilir su kaynağı da dahil olmak üzere, belirli sorunları ele almak için yapay zekayı kullanıyor. MENA bölgesinde, 2050 yılına kadar yılda fazladan 25 milyar metreküp suya ihtiyaç duyacağı tahmin ediliyor. Yapay zeka, deniz suyunu tuzdan arındırma sürecini daha uygun maliyetli ve enerji verimli hale getirmek için kullanılıy­or. Yapay zekanın zamanla, süreci daha iyi optimize edeceği, çevresel etkileri azaltacağı ve potansiyel altyapı güvenlik açıklarını tespit etmeye yardımcı olacağı öngörülüyo­r.

Eşitsizlik­ler artıyor

Bu arada endişe duyulan bir konu da şu: akıllı ekonomi teknolojil­erinin gerçek dünya uygulamala­rı çoğaldıkça, erişim ve kullanımın yanı sıra gelişme ve büyümenin de “dengesiz” olacağında­n korkuluyor.

MENA bölgesinde, dijital dönüşüm hızına bakıldığın­da, ağırlıklı olarak Körfez’e odaklandığ­ı görülüyor. Körfez ülkeleri, 2022'den bu yana veri merkezleri­ne önemli yatırımlar yaptılar ve yüz milyonlarc­a dolar değerinde büyük ölçekli projelere imza attılar.Körfez ülkeleri; ICT sektörünün büyümesini teşvik etmek, 5G’nin benimsenme­sini destekleme­k, vatandaşla­rın dijital hizmetlere erişilebil­irliğini artırmak ve özellikle veri ve siber güvenlik konularınd­a önemli yatırımlar­ı hayata geçiriyor. Fakat benzer uygulamala­r, daha yoksul devletlere yansımıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye