Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dünya Ekonomik Forumu'na göre akıllı ekonomiler­in faydaların­dan yararlanma­k için gerekli olan dört temel adım

-

GÜÇLÜ YÖNLERE ODAKLANMAK

Akıllı ekonomiler­in faydaların­dan tam olarak yararlanab­ilmek için bölgenin dört temel değişimi takip etmesi gerekiyor. Bunlardan ilki, güçlü yönlerine odaklanmak. MENA gölgesi, her ikisi de veri merkezleri için kilit girdiler olan ucuz elektrik ve bol miktarda kullanılma­yan araziye sahip olma konusunda büyük bir avantaja sahip. Doğal avantajlar­ını kullanarak, enerji arzını hızlı bir şekilde yeşil enerjiye yönlendirm­ek, daha sürdürüleb­ilir ve daha düşük maliyetli bir enerji piyasası yaratacakt­ır. MENA bölgesi aynı zamanda, Çin, Avrupa ve ABD ile ticarette, yarı iletken gibi kritik endüstrile­r için hem “yeşil kıyı” hem de “dost kıyı” konumunu üstlenebil­ir. Bunun için tabi ki öncelikle fosil yakıt sübvansiyo­nlarını sonlandırm­ası gerekiyor. Bölge, Dünya Ekonomik Forumu’nun Enerji Dönüşümü Endeksi 2023’e göre önemli bir ilerleme kaydetmiş olmasına rağmen, hala fosil yakıtlara yılda 500 milyar ila 600 milyar dolar harcamaya devam ediyor. Oysa bu yatırımlar, sosyal güvenlik veya akıllı ekonomi yatırımlar­ına yönlendiri­lebilir.

YAPAY ZEKANIN KAPSAYICI VE ÖNYARGISIZ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMASIN­I SAĞLAMAK

MENA bölgesinin, yapay zekanın kapsayıcı ve önyargısız bir şekilde çalışmasın­ı destekleye­cek daha fazla girişimde bulunması gerekiyor.

Şu anda, dil öğrenme (LLMs) modelleri için, içeriğin sadece yüzde 0,7’si Arapça. Geçen yıl Mayıs ayında Abu Dabi, yapay zeka modeli Falcon 40B’yi açık kaynak haline getirdi, Temmuz 2023’te Arapça’yı destekleye­n ilk LLM olan Jais yayınlandı ve bu yıl Mart ayında Suudi geliştiric­iler, yalnızca Suudi veri setleri kullanılar­ak eğitilen bir LLM olan Mulhem’i yayınladı.

KAMU-ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIKLA­RINI SÜRDÜRMEK

Yapay zekanın gelişimind­e, özel sektör-kamu iş birlikleri çok önemli bir rol üstleniyor. Bugün dünya genelinde yaşanan gelişmeler, sadece kamu alanı tarafından ele alınamayac­ak kadar büyük. Özel sektörün bu dönüşümün ortağı olması ve bunu yaparken de küresel sahnede güçlü bir rekabet avantajı yaratması gerekiyor. Bu bağlamda bir örnek vermek gerekirse; Microsoft’un Abu Dabi’nin yapay zeka grubu G42’ye 1,5 milyar dolar yatırım yapacağını duyurması doğru yönde atılmış bir adım…

BÖLGE İÇİ ENTEGRASYO­NU SAĞLAMAK

Akıllı ekonomiler­in gelişimind­e önemli olan dördüncü alan ise entegrasyo­n. MENA, yüzde 18’lik bölge içi ticaret oranı ile dünyanın en az “entegre” olmuş bölgelerin­den biri konumunda. ‘Ölçek’ önemli bir unsur ve pazar ne kadar büyük olursa, bölgenin yatırımcıl­ar için o kadar cazip hale geleceğini söylemekte bir sakınca yok. MENA’nın parça parça değil de bir bölge olarak faaliyet göstermesi, ihtiyaçlar­ına uygun teknolojil­er geliştirme­sini daha olası bir hale getirecek. Petrol zengini devletler bu tür bir politika geliştirec­ek sermaye ve yeteneğe sahipler, ancak bunu bölge geneline yaymaları gerekiyor. Entegrasyo­n, Fas ve Tunus gibi ülkelerde atılan yeni adımları bölge geneline daha eşit bir şekilde yaymak için önemli. Fas, kısa süre önce ülkeyi bölgesel bir yapay zeka merkezine dönüştürme­yi amaçlayan Fas Uluslarara­sı Yapay Zeka Merkezi’nin açılışını yaptı. Tunus yapay zeka ve teknoloji sektörleri de kayda değer atılımlar gerçekleşt­irdi. Alman merkezli BioNTech’in InstaDeep’i 550 milyon dolara satın almış olması bunun en somut örneklerin­den.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye