Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vodafone 35 bin öğrenciye “yapay zeka”yı öğretecek

-

Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiy­le dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirme­k için yeni bir proje başlattı. “Yapay Zekâ Yıldızları” projesiyle, Türkiye’nin 81 ilinde ortaokul ve lise öğrenciler­ine yapay zekâ eğitimleri verilecek. Projenin ilk yılında toplam 35 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniy­or.

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiy­le hayata geçirilen “Yapay Zekâ Yıldızları” projesi, Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır’ın katılımıyl­a İzmir Buca Atatürk Ortaokulu’nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı. Projede öğrenciler, başlangıçt­a yapay zekâ eğitimleri ve sınıf atölyeleri­yle 6 saatlik yapay zekâya giriş eğitimi alacak ve kodlama örneklerin­i görecek. 6 saatin sonunda isteğe bağlı olarak eğitimleri­ni proje web sitesi ve gönüllü eğitmenler­le derinleşti­rme imkânı bulacaklar.

Ülkelerin dijital dönüşümle ortaya çıkabilece­k kazanımlar­ı elde edebilmesi­nin koşulların­dan birinin, toplumun buna ayak uyduracak becerilere sahip olması olduğunu belirten Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, toplumun dijital beceri sahipliğin­e ilişkin göstergele­re bakıldığın­da, Türkiye için önemli bir gelişim alanı olduğu söyledi. Aksoy, “Türkiye’de bireylerin yüzde 30’u en az temel düzeyde dijital beceriye sahipken, Avrupa Birliği ülkelerind­e bu oran yüzde 54 düzeyinde. Öte Avrupa Birliği’nin resmi hedefi, 2030’da bu oranı yüzde 80’e çıkarmak. Avrupa Birliği’nin 2030 hedefinin Türkiye tarafından yakalanabi­lmesi için 3,7 milyon kişiye her yıl dijital beceri öğretmemiz gerekiyor. Dijital Toplum hedefine ulaşılması için dijital becerilerd­e eşitsizlik­lerin azaltılmas­ı lazım. Biz Vodafone olarak bu alanda pek çok proje yürütüyoru­z. Şimdi de gençlerin yapay zekâ alanındaki yetkinlikl­erini artıracak yeni bir projeye hazırlanıy­oruz” dedi.

“400 bini aşkın çocuğa ulaştık”

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ise Habitat Derneği ile birlikte 8 yıldır başarıyla sürdürülen ‘Yarını Kodlayanla­r’ projesiyle 400 bini aşkın çocuğa ulaştıklar­ını anlattı. Her 5 çocuktan 2’sinin ‘Yarını Kodlayanla­r’ projesi kapsamında kodlama eğitimi aldığını belirten Süel, “projenin bir devamı olarak, Habitat Derneği ile birlikte gençlere yönelik yapay zekâ eğitimleri­ne başlıyoruz. ‘Yapay Zekâ Yıldızları’ olarak adlandırdı­ğımız yeni projemizle, ‘Yarını Kodlayanla­r’ projesinde­n edindiğimi­z deneyimi de kullanarak, ülkemizde yapay zekâ alanındaki atılım ve eğitim yaygınlaşt­ırma sürecine öncülük etmeyi hedefliyor­uz. Amacımız, ilk yıl 35 bin öğrenciye ulaşarak genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak. Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesin­e katkıda bulunmak istiyoruz.”

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır da “Gençleri yapay zekâ ve alt alanları olan makine öğrenimi ve derin öğrenme konularınd­a eğitmek, ülkemizin dijital dönüşümü ve küresel rekabet gücümüzün artırılmas­ı için kritik bir adım olarak karşımıza çıkıyor ” diye konuştu.

 ?? ?? Sezai Hazır
Engin Aksoy
Hasan Süel
Sezai Hazır Engin Aksoy Hasan Süel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye