Nasil Bir Ekonomi (NBE)

PlayGate GSYF, yabancı yatırımcı çekmeyi hedefliyor

- BESTENİGAR KARA/İSTANBUL

Dijital Oyun ve Oyun Teknolojil­eri Girişimcil­ik Merkezi StartGate ve Aktif Bank’ın portföy yönetim şirketi Aktif Portföy işbirliği ile kurulan PlayGate Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF), dijital oyun endüstrisi ile ilgilenen yabancı yatırımcıl­arı Türkiye’ye çekmeyi hedefliyor. StartGate CEO’su Mustafa Cihat Durmuş “PlayGate GSYF, yerel ve küresel tüm yatırımcıl­ara açık olacak. Dijital oyun fonu olma iddiamız var. Fon büyüklüğüm­üz orta vadede 750 milyon liraya ulaşacak” dedi.

PlayGate GSYF, 2 Mayıs tarihinde İstanbul’da düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtıldı. Etkinlikte konuşan Durmuş “Bugün dünyada 3 milyar insan dijital oyun oynuyor. Bu oyunların ekonomiye kazandırdı­ğı değer 185 milyar dolara ulaştı. 2026’da pazar büyüklüğün­ün 246 milyar dolar olması öngörülüyo­r” diye konuştu.

Dijital oyun oynayan birey sayısının Türkiye’de 47 milyona ulaştığını belirten Durmuş “2023 yılında Türkiye, Avrupa’daki oyun yatırım anlaşmalar­ında işlem hacmi bakımından beşinci, işlem sayısı bakımından ise ilk sırada yer aldı” dedi. İstanbul’un Londra’dan sonra Avrupa’da en fazla oyun stüdyosuna sahip ikinci kent olduğunu vurgulayan Durmuş, Ankara ve İzmir’in bu sıralamada ilk beş şehir arasında yer aldığını söyledi.

ABD’de ilk onda yer alan oyunların neredeyse yarısının Türk geliştiric­iler tarafından üretildiği­ni ifade eden Durmuş “Hızla büyüyen bu endüstride oyun geliştiric­iler ve yatırımcıl­arı, yayıncı ve potansiyel iş ortakların­ı bir araya getirmek amacıyla StartGate’i 200 milyon liralık yatırımla kurduk. Ülkemizden beş

yıl içinde üç unicorn çıkarmayı hedefliyor­uz” dedi.

Türk dijital oyun endüstrisi­ne ağırlıklı olarak ABD ve Avrupa’nın ilgi gösterdiği­ni söyleyen Durmuş “Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan da endüstriye ilgi var. Türkiye’de bu alanda var olmak istiyorlar. Bu bölgelerle görüşme halindeyiz” diye konuştu.

Aktif Porföy’ün oyun dikeyindek­i ilk özel fonu

PlayGate GSYF, Aktif Portföy’ün oyun dikeyindek­i ilk özel fonu olma özelliğini taşıyor. Aktif Pörtföy Genel Müdürü Yasin Atikler, şirketin 30 milyar liralık fon büyüklüğün­e ulaştığını söyledi. Atikler “Ülkemiz için çok önemli olduğuna inandığımı­z oyun endüstrisi­nin, PlayGate GSYF ile ivme kazanacağı­na ve Türkiye’den dünyaya açılan birçok başarı hikâyesine öncülük edeceğine inanıyoruz” dedi.

Etkinliğe Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan ve PlayGate Ventures Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhammed Faruk Durmuş da katılım gösterdi.

 ?? ?? PlayGate GSYF Yasin Atikler (soldan sağa), Ayşegül Adaca Oğan, Mustafa Cihat Durmuş ve Muhammed Faruk Durmuş’un katıldığı toplantı ile tanıtıldı.
PlayGate GSYF Yasin Atikler (soldan sağa), Ayşegül Adaca Oğan, Mustafa Cihat Durmuş ve Muhammed Faruk Durmuş’un katıldığı toplantı ile tanıtıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye