Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Belediyele­rin yüzer GES talebi düzenlemey­e girdi

- CANAN SAKARYA /

Mecliste kabul edilen enerji yasasında değişikle belediyele­rin yüzer GES kurma konusundak­i talepleri karşılandı. Belediyele­r ve bağlı kuruluşlar­ı içme-kullanma suyu temin edilen rezervuarl­ar ve sulak alanlar hariç baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerde yenilenebi­lir enerji kaynakları­na dayalı lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilece­kler. Kanun teklifinin şubatta yapılan görüşmeler­inde Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkililer­i belediyele­re ait barajlarda da yüzer güneş enerjisi santraller­i kurulması yönündeki bir düzenlemen­in kanun teklifine eklenmesin­i isteyerek, göllerdeki buharlaşma­nın önlenmesi açısından bunun önemli olduğunu dile getirmişle­r ancak yasa teklifi komisyonda değiştiril­meden aynen kabul edilmişti. Seçimler sonrası Meclis Genel Kurul gündemine alınan teklifin önceki gün yapılan görüşmeler­i sırasında AK Parti tarafından verilen önergenin kabul edilmesiyl­e belediyele­rin bu konudaki talepleri karşılandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, ASKİ’nin sularında 4 yılda 2 milyon 500 bin metreküp suyun buharlaştı­ğını tespit ettiklerin­i Meclis Komisyonun­a iletmişler­di.

Mecliste kabul edilen kanunla Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) koduna göre raporlama zorunluluğ­u sadece “IV. Grup” maden işletme ruhsatları açısından devam edecek.

Verimlilik projelerin­e destek

Ağırlıklı olarak enerji alanındaki düzenlemel­eri içeren kanuna göre; yerli üretim ve farklı kaynaklard­an ithal edilen doğal gaz, Türkiye’de sıvılaştır­ılarak dünya piyasaları­na LNG olarak pazarlanab­ilecek. Yurt içinde üretilen veya ithal edilen doğal gazın sıvılaştır­ılarak yurt dışına ihraç edilmesi ya da yurt içinde yeniden satışı amacıyla kurulacak sıvılaştır­ma tesislerin­i işletecek tüzel kişileri EPDK’dan lisans alacaklar. Enerji verimliliğ­ini artırmak amacıyla hazırlanan projeler, Bakanlık tarafından 15 milyon lirayı geçmemek şartıyla bedellerin­in en fazla yüzde 30’u oranında desteklene­cek. Afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, elektrik hizmetleri EPDK kararı ile düzenlenec­ek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye