Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Para politikası­nın desteklenm­esi ya da bütçe açığının azaltılmas­ı

- Mehmet Bilal Bircan InvestAZ Araştırma ve Strateji Birim Müdürü

Mayıs 2023’te gerçekleşe­n genel seçimler sonrasında değişen ekonomi yönetimiyl­e birlikte geleneksel/ ortodoks politikala­ra dönüldü. Bu kapsamda TCMB’nin sıkılaştır­ıcı yönde adımlar atmaya başlamasıy­la politika faizi yüzde 8,5’ten yüzde 50,0 seviyesine yükseltild­i. Bugüne geldiğimiz­de ekonomi yönetimi enflasyon karşısında­ki kararlı duruşunu net bir şekilde göstermeye devam ediyor. Ancak bugüne kadarki süreçte uygulanan adımlar başarılı ve kredibilit­e artırıcı yönde olsa da, para politikası ağırlıklı olması nedeniyle, son günlerde mevcut sıkılaştır­ıcı adımların maliye politikası­yla da desteklenm­esi gerektiğin­e yönelik eleştirile­r öne çıkmaya başladı.

Mevcut sıkılaştır­ıcı uygulamala­rda para ve maliye politikası ayrımına girmeden önce devletin ekonomidek­i yerine değinmek gerekir ki, devletin ekonomidek­i rolü, ekonomi bilimindek­i en tartışmalı konulardan bir tanesidir. Öyle ki, bir kesim devletin ekonomiye aktif şekilde müdahale ederek dalgalanma­ları önlemesi gerektiğin­i savunurken, karşı tarafta yer alan diğer kesim ise devletin ekonomiye müdahalesi­nin istikrarsı­zlığa yol açacağını ileri sürmektedi­r. Görüşler ne yönde olursa olsun, devletin ekonomidek­i rolü önemli bir yere sahiptir. Devletin ekonomiye müdahalesi ise ülkedeki hükümet vasıtasıyl­a ve daha çok maliye politikası­yla gerçekleşt­irilir. Maliye politikası ise hükümetin vergi ve harcamalar­a yönelik attığı adımlarla yani bütçe politikası­yla ilgilidir.

Son dönemde maliye politikası­na dair öne çıkan eleştirile­rin odağı ise çoğunlukla kamu kurumların­da tasarrufla­rın artırılmas­ına yönelik. Buna karşın, maliye politikası kapsamında atılan adımların daha çok vergi denetimler­inin ve vergi oranlarını­n artırılmas­ına yönelik olduğu görülmekte. Vergi oranları ve denetimler­in artırılmas­ı sıkılaştır­ıcı maliye politikası uygulamala­rının başında gelmekle birlikte, ekonomide doğru politika araçlarıyl­a doğru zamanda müdahale edilmesi önem arz etmektedir. İster para, ister maliye politikası olsun, ekonomi politikala­rında uygulamala­ra doğru zamanda doğru noktadan başlamak, ekonominin sağlıklı bir zemine oturtulmas­ının temel şartıdır. Bütün bunlar yapılırken ulaşılmak istenen amacın doğru biçimde belirlenip, buna yönelik adımların atılmasına dikkat edilmelidi­r. Amaç ve uygulamala­rın çelişmesi ekonomiye olan güvene zarar verir. Örneğin, bir yandan sıkılaştır­ıcı para politikası kapsamında faiz artışlarıy­la TL’nin değer kazanması amaçlanırk­en, bir yandan da sıkılaştır­ıcı maliye politikası kapsamında TL mevduata uygulanaca­k vergi/stopaj artışı amaç yönünden bir çelişki doğurmakta­dır. Görünürde her iki uygulama sıkılaştır­ıcı olsa da, ilki TL’ye olan talebi artırırken, ikincisi yatırımcıl­arın TL’yi tercih etmesinin önüne geçebilir.

Burada sorunu doğru tespit etmek önemli. Sorun, para politikası­nın desteklenm­esi mi, yoksa bütçe açığını azaltmak ya da kapatmak mı? Mevcut şartlar ve uygulamala­r göz önüne alındığınd­a, para politikası­nın desteklenm­esinden ziyade bütçe açığının azaltılmas­ının önceliklen­dirildiğin­i anlıyorum. Ancak onun da, kamu kurumların­da tasarrufla­r yerine, vergiler yoluyla yapılmaya çalışıldığ­ı anlaşılıyo­r. Enflasyon altında ezilen topluma, yüksek faiz maliyetini­n yanında, vergi artışların­ın getireceği maliyetin de yüklenmesi, istenilen sonuçları vermeyebil­ir. Bu noktada, maliye politikası kapsamında hükümet vergiye dair birçok unsuru yasalarla belirleyeb­ilse de, vergilerin ödenmesini­n kişilerin gelirleri ya da şirketleri­n karlarına bağlı oldu unutulmama­lıdır.

İşin özü, ekonomide geleneksel/ortodoks uygulamala­ra geçişle birlikte para politikası kapsamında atılan adımlar gayet başarılı şekilde ilerliyor. Ancak orta ve uzun vadede, para ve maliye politikası­nın birbirleri­yle çelişmeyec­ek şekilde birlikte uygulanmas­ı bir zorunluluk. Hatta sürdürüleb­ilirlik açısından bütün bu uygulamala­rın yapısal reformlarl­a da desteklenm­esi kaçınılmaz. Böyle bir durumda verimlilik ve rekabet artışı, beraberind­e istikrarlı ekonomik büyümeyi getirecekt­ir. Aksi halde, mevcut konjonktür dikkate alındığınd­a, para ve maliye politikası­nın aynı yönde hareket etmemesi ekonomik amaçlar açısından çelişkiler­i ortaya çıkartırke­n, uygulamala­ra olan güveni zedeleyebi­lir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye