Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Gıda emtia fiyatları artışını nisanda da sürdürdü"

-

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker fiyatların­daki aylık değişimler­i izleyen küresel gıda fiyatları endeksi mart ayındaki revize 118,8 seviyesind­en nisan ayında 119,1’e çıktı. Gıda fiyatları endeksi şubat ayında üç yılın dip seviyesini görmesinin ardından nisanda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 geriledi.

Bitkisel yağlar ve tahıllarda­ki küçük artışlarla birlikte yükselen et fiyatları, şeker ve süt ürünleri fiyatların­daki düşüşleri telafi etti.

Nisan ayında et fiyatları bir önceki aya kıyasla yüzde 1,6 oranında artarak en güçlü artışı gösterdi. FAO'ya göre kümes hayvanları, sığır ve koyun eti fiyatların­daki artış, Batı Avrupa'da ve başta Çin olmak üzere önde gelen ithalatçıl­ardan gelen yavaş talepten etkilenen domuz etindeki küçük bir düşüşü dengeledi.

FAO'nun tahıl endeksi, mısır için daha güçlü ihracat fiyatların­ın desteğiyle üç aylık düşüş eğilimini sona erdirerek mart ayına göre yüzde 0,3 yükseldi. Büyük ihracatçıl­ar arasındaki güçlü rekabetin Avrupa Birliği, Rusya ve ABD’nin bazı bölgelerin­deki elverişsiz mahsul koşulların­a ilişkin endişeleri dengelemes­iyle küresel buğday ihracat fiyatları nisan ayında istikrar kazandı.

FAO, ayrı tahıl arz ve talep verilerind­e, özellikle Myanmar ve Pakistan için güncellene­n rakamlar nedeniyle, 2023/24 dünya tahıl üretimi tahminini geçen ay öngörülen 2,84 milyar metrik tondan, bir önceki yıla göre yüzde 1,2 artışla yaklaşık 2,85 milyar metrik tona yükseltti. Ajans, gelecek mahsuller için Avrupa Birliği'nde buğday ekiminde daha önce beklenende­n daha büyük bir düşüşü yansıtarak, 2024 küresel buğday üretimi tahminini geçen ayki 796 milyon tondan 791 milyon tona düşürdü. Revize edilen 2024 buğday üretimi görünümü yine de bir önceki yıl seviyesini­n yaklaşık yüzde 0,5 üzerinde.

Mısır ihracat fiyatları, Ukrayna'daki altyapı hasarları nedeniyle artan lojistik aksaklıkla­r ve ana hasat öncesinde Brezilya'daki üretimle ilgili endişeler nedeniyle yüksek talebin etkisiyle arttı. Pirinç fiyat endeksi ise büyük ölçüde hasat baskısı nedeniyle Indica kotasyonla­rındaki düşüşlere bağlı olarak yüzde 1,8 oranında geriledi.

FAO'nun bitkisel yağ fiyat endeksi de ayçiçeği ve kolza yağı fiyatların­daki artışın palm ve soya yağı fiyatların­daki hafif düşüşü dengelemes­iyle mart ayına göre yüzde 0,3 artarak 13 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Şeker endeksi, küresel arz beklentile­rinin iyileşmesi­yle mart ayına kıyasla yüzde 4,4'lük keskin bir düşüş göstererek yıl başındaki seviyesini­n yüzde 14,7 altında kaldı. Bu düşüş büyük ölçüde, özellikle Hindistan ve Tayland'da beklenende­n daha büyük üretimler ve Brezilya'da iyileşen hava koşulları nedeniyle iyileşen küresel arz beklentile­riyle ilgiliydi. Süt ürünleri fiyatları azalarak art arda altı aylık artış serisini sonlandırd­ı.

 ?? ?? Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi art arda ikinci ayda da yükselerek nisan ayında 18,8'den 119'a çıktı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatları endeksi art arda ikinci ayda da yükselerek nisan ayında 18,8'den 119'a çıktı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye