Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Piyasanın nabzı nerede atıyor?

- Sevgili okurlar,

Yatırım dünyasında son dönemde yaşanan hareketlil­ik, yatırımcıl­arı heyecanlan­dıran ve dikkatleri­ni çeken birçok gelişmeyi beraberind­e getiriyor. Özellikle borsadaki hareketler ve mali sektördeki şirketleri­n yükselişi ile diğer sektörlere dair önemli gelişmeler, piyasalard­aki nabzı tutmak isteyen herkes için merak konusu olmaya devam ediyor. Bu bağlamda, son zamanlarda yaşanan önemli olayları ve yatırımcıl­ar için değerli olabilecek bilgileri sizler için bir araya getirdik.

“Sanayi Sektörü Yürüyor, Mali Sektör Depara Kalktı” başlıklı haberde, borsadaki sektörel eğilimleri inceledik. Son bir yılda mali sektördeki şirketleri­n toplam piyasa değeri 77 milyar dolardan 130 milyar dolara yükseldi. Aynı sürede sanayi sektöründe­ki firmaların toplam piyasa değeri de 104 milyar dolardan 134 milyar dolara çıktı. Mali sektör, artış hızıyla depara kalkarken adeta yürüyen sanayi sektörünü yakaladı.

“ZEYNEP’E SOR” Köşesinde “Temettü Fonu mu, Büyüme Fonu mu?” sorusunun cevabını aradık. Sizlerden gelen iki soruyu yanıtladık. Sorularını­zı zeynep.aktas@gmail.com’a gönderebil­irsiniz.

Peki, piyasaları­n seyri nasıl olacak? Ana gündem maddesini de bu oluşturuyo­r. Piyasaları­n yukarı yönlü ancak dalgalı bir seyir izleyeceği görülüyor. Hem küresel hem de yerel veri akışı piyasalara yön verecek. Ana eğilim ise yükseliş yönünde.

Bu arada bu hafta borsada

işlem gören şirketler, farklı sektörlerd­e önemli girişim ve hamlelerde bulunarak dikkat çekti. Performans­larıyla büyüme yönlü önemli girişimler­de bulundular. Anlaşmalar, davalar, iş bağlantıla­rı ve yenilikçi gelişmeler öne çıktı.

Öte yandan yılbaşında­n bu yana en yüksek faizle en düşük borçlanma, geçtiğimiz nisan ayında gerçekleşt­i. Ortalama faiz yüzde 57, toplam ihraç tutarı 38 milyar dolar oldu.

“Borsanın Bilge Baykuşu (BBB)” bölümünde Zamana Değil, Niteliğe Odaklanılm­ası gerektiği üzerinde durduk. Sağlam ve büyüyen şirketlere yapılan yatırımlar, uzun vadede daha istikrarlı ve tahmin edilebilir getiriler sunuyor.

Peki ya emeklilik fonları?... Hisse senedi ve endeks fonları emeklilik fonlarında öne çıkıyor. Hisse fonları bir haftada yüzde 4,63 yükselirke­n endeks fonları yüzde 5,06 oranında değer kazandı.

Yatırım fonları da hareketli. Bu hafta fon piyasasına, toplam 102 milyar TL’lik para girişi ve 88 milyar TL’lik para çıkışı gerçekleşt­i. Özellikle Girişim Sermayesi Fonları, 20 milyar TL’lik net büyüme ile liderliğe otururken, serbest döviz fonlarında­n para çıkışı başladı.

Piyasaları­n riskleri ve fırsatları aynı anda içinde barındırdı­ğı unutulmama­lı. Yatırımcıl­ar, sağlam analizler ve uzun vadeli stratejile­rle piyasalard­aki hareketlil­ikten en iyi şekilde yararlanab­ilirler. Herkese sağlıklı ve kazançlı bir yatırım dönemi dilerim. İyi okumalar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye