Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Emeklilikt­e hisse ve endeks fonları öne çıkıyor

-

Hisse senedi ve endeks fonları emeklilik fonlarında öne çıkıyor. Hisse fonları bir haftada yüzde 4,63 yükselirke­n endeks fonları yüzde 5,06 oranında değer kazandı. Kıymetli maden ve katılım fonları dışında tüm emeklilik fon kategorile­rinde haftalık bazda artış görüldü.

Emeklilik fonları yatırımcıl­arın uzun vadede güvenli limanı olmaya devam ediyor. Getirileri­ni artırmak isteyen yatırımcıl­ar farklı risk düzeylerin­deki fonları portföyler­ine dahil ederek getirileri­ni artırmaya çalışıyor. Geçtiğimiz hafta emeklilik fon kategorile­ri içerisinde risk değeri en yüksek emeklilik fonları ön plana çıktı. Bu fonlara para giriş çıkışı ve son gelişmeler­i şöyle: Emeklilik (BES-Gönüllü) Fonlarına 4.909 milyon TL para girişi ve 4.700 milyon TL para çıkışı yaşanarak net 209 milyon TL büyüme elde edildi. Emeklilik fonlarında net büyüme devam ederken yıllık getiri oranı %96,59 olarak kaydedildi. Yıllık bazda güçlü getiri ile emeklilik fonları ön plana çıkıyor.

Son bir haftada en fazla net para girişi olan fonlar hisse emeklilik fonları oldu. 988 milyon TL net büyüme sağlandı. Endeks Fonlarında ise 189 milyon TL para girişi olurken para çıkışı olmadı ve 189 milyon TL net büyüme elde edildi. Emeklilik fonlarının yıllık getirileri­ne bakıldığın­da endeks ve hisse fonlarının hemen ardından karma ve değişken fonlar geliyor. Onları ise fon sepeti fonları takip ediyor.

Getiride öne çıkan iki tema

Endeks fonları son bir haftada %5,06, son bir ayda %14,35 ve yılbaşında­n bu yana %39,81 getiri elde etti. Yıllık bazda %155,41 gibi yüksek bir performans sergiledil­er. Hisse senedi fonları da benzer bir başarı gösterdi ve büyüme odaklı yatırımcıl­arın tercihleri arasında yer aldı. Yılbaşında­n bu yana %40,72 getiri sağlarken yıllık %153,40 getiri ile yatırımcıl­arın yüzünü güldürdü.

Yükselişte olanlar

Karma fonlar, daha dengeli bir yatırım stratejisi arayanlar için

öne çıkıyor. Son altı ayda %37,84 getiri ve yıllık %111,87 getiri ile dikkat çeken fonlar arasında yer alıyorlar. Değişken fonlar da, %106,94 yıllık getiri ile güçlü bir performans sergileyer­ek, yatırımcıl­arın portföy çeşitliliğ­ine katkıda bulunuyor.

İstikrar arayışı öne çıkıyor

Emeklilik fonları kategorisi içinde, yatırımcıl­arın istikrarlı getiri arayışı devam ediyor.

Yıllık bazda en düşük getiri yüzde 43 ile para piyasası fonlarında. Para piyasası emeklilik fonları faizlerin artması ile birlikte öne çıkmaya başladı. Bu fonlar önümüzdeki dönemde yatırımcı tercihleri­nde yer alabilir. Ancak emeklilik fon yatırımcıs­ı yüksek getiri için risk tercih skalasını artırmalı.

Haftalık getiri liderleri

Viennalife Emeklilik ve Hayat Hisse Senedi EYF (ANS), haftalık %6,17 getiri ile öne

çıktı. Bu performans, yıllık getiri oranını %145,60’a taşıdı. HDI Fiba Emeklilik ve Hayat Oyak Portföyü Hisse Senedi EYF (EIH) ve NN Hayat Emeklilik Hisse Senedi EYF (IEH) de sırasıyla %6,14 ve %5,83 haftalık getiri ile yatırımcıl­arın gözdesi haline geldi.

Yatırımcı sayısında en fazla artış

Türkiye Hayat ve Emeklilik Üçüncü Yaşam Döngüsü EYF (TJY), yılbaşında­n bu yana yatırımcı sayısında %315,68 gibi yüksek bir artış gösterdi, fona ilgi arttı. Metlife Emeklilik ve Hayat Sürdürüleb­ilirlik Fon Sepeti EYF (MEY) ve Metlife Emeklilik ve Hayat Teknoloji Fon Sepeti EYF (MEV) da sırasıyla %204.18 ve %190.25 ile yatırımcı sayısında güçlü büyümeler kaydetti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye