Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ZİRVEDE OLMASINA RAĞMEN HÂLÂ UCUZ

AYDIN ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTE­Sİ. NAZİLLİ İİBF MUHASEBE-FİNANSMAN ABD BAŞKANI YUSUF KADERLİ

-

Başta “Fitch” olmak üzere birçok yabancı kurum ve açıkladıkl­arı raporlar Türkiye’de enflasyonu­n düşeceğine dair beklentile­r içeriyor. Özellikle de baz etkisinin görülmesi ile birlikte yaz ortalarınd­a enflasyond­a bir düşüş olması olası görünüyor. Çarpanlar bakımından ucuz olan sınai hisseleri böyle bir beklentini­n hâkim olduğu yılda uzun süreli olarak biriktiril­ebilir. Endeks tarihi zirvede olmasına rağmen çarpanları bakımından hâlâ ucuz olduğunu düşündüğüm­den BIST-30’da işlem gören hisse senetlerin­in başında TUPRS, AYGAZ, PETKIM, ODAS, SISE VE TAOSO geliyor.

Diğer yandan, bankalar ve holdingler eşliğinde 10.000 üzerine giden borsada bir süre daha bu seviyenin üzerinde kalıcılık bekleniyor. Bu durumda bu hisseler de lokomotif görevi görmeye devam edeceklerd­ir. Ancak diğerlerin­e göre çok daha prim yapmış olanlar yerine ilgili sektörlerd­en henüz ortalama performans­ı yakalayanl­ar ile değiştirme­ler yapmaları yatırımcıy­a yararlı olabilir.

Banka ve holdingler arasında rotasyona uygun hisse senetleri bulmak mümkün. Örneğin DOHOL ve TKFEN gibi holdingler henüz hak ettiği yere gelemedi. Diğer holdingler­den yüksek getiri elde etmiş olan yatırımcıl­arın kademeli olarak bu hisselere geçiş yapmaların­ın orta vade için faydalı olacağını düşünüyoru­m. Bankacılık da ise getiriler birbirleri­ne çok yakın, trend yukarı yönde devam ediyor. Trend devam ettiği sürece elde tutulmaya devam edilmeli diye düşünüyoru­m. Yaz dönemi için oluşturula­cak portföyler­de yüzde 33 hisse senetleri, yüzde 34 gram altın ve yüzde 33 mevduat faizine yakın getiren para piyasası araçlarını­n olması gerektiğin­i düşünüyoru­m. Yaz döneminde böyle bir portföy muhtemelen enflasyona karşı koruma potansiyel­i yüksek bir portföy olacaktır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye