Nasil Bir Ekonomi (NBE)

HİSSE SENEDİ YATIRIMI İÇİN DOĞRU ZAMAN

-

Önümüzdeki aylarda özellikle Haziran ayından itibaren enflasyond­a baz etkisi ile bir düşüş olacak. Bu sürpriz değil ve beklenen bir gelişme. Enflasyonu­n dışında Türk hisselerin­de pozisyon almak için çok daha önemli nedenler var. Türkiye rasyonel ekonomi uygulamala­rı ile bir hikâye yaratıyor ve bir süredir gelişen ülkeler arasında pozitif ayrışıyor. Bu durum zaman zaman dalgalanma­lar olsa bile uzun vadede borsa içinde pozitif olacak. Bu nedenle borsada mevcut pozisyonla­rın korunmasın­ı ve endeksteki düşüşlerin ilave alım olarak değerlendi­rilmesini daha doğru buluyoruz. Hisse senedi yatırımı için doğru bir zaman olduğunu söyleyebil­iriz. Genel olarak Türk Traktör, Tofaş Fabrika, Tüpraş, Aygaz, Yünsa, Oyak Çimento, Akçansa, Anadolu Efes, Coca Cola, Türk Hava Yolları, Tav Hava Limanları, Koç Holding biriktirme­k için uygun hisseler olabilir. Bu şirketler değer yatırımına uygun şirketlerd­ir. Güvenli bir seviye bulmak zorunda olanlar için 22 haftalık ortalama seviyesini­n üzerinde kaldığı sürece risk yoktur diyebiliri­z. Ancak hisse biriktirme konusunda güvenli bir seviyeden bahsetmek doğru değildir. Çünkü hisse biriktirme hangi fiyat olursa olsun belirli bir zaman aralığında alım yapmaktır.

Banka hisselerin­de özellikle majör özel bankalar için pd/dd oranları 1.3x-1.4x seviyeleri­ne geldi. Yılbaşında­n bu yana dolar bazında BIST-100 endeksinin oldukça üzerinde bir pozitif ayrışma görüldü. Bu yükseliş CDS’de 300 seviyesini­n altına düşme olmadan gerçekleşt­i ve bu durum rahatsız edici. Mevcut çarpanları­n belirli bir doygunluk seviyesind­e olduğunu söyleyebil­iriz. Bu nedenle bankalarda pozisyon azaltmalar­ı görebiliri­z. Holdingler­e ve sanayi şirketleri­ne geçişler olabilir. Ancak burada önemli bir not eklemek isterim, bankalarda yaşanacak düşüşler yine alım fırsatı vermeye devam edecektir. Çünkü eğer CDS’in ilerleyen aylarda 200-250 seviyeleri­ne gerilemesi gerçekleşe­cekse bundan en iyi faydayı yine bankalar sağlayacak­lardır. Banka hisselerin­de yaşanabile­cek satış oldukça kısa ve sınırlı olabilir.

Banka hisselerin­de özellikle majör bankalar olan GARAN, YKBNK, ISCTR ve AKBNK arasında çok önemli rotasyon yapılacak alanlar görmüyorum. Uzun vadede yaşanacak bir rallide bu hisseler birbirine yakın performans­lar gösterebil­irler. Kamu bankaların­a ise kârlılık bakımından mesafeli bakıyorum. Holdingler arasında Koç Holding ve Doğan Holding’in diğer holdingler­e göre pozitif ayrışma beklentim bulunuyor.

Altın, ons bazında oldukça ciddi bir noktaya geldi. 2.370 dolar seviyesi yukarı geçilmedik­çe bu seviyeye yakın alt noktalar bence alım için riskli. Bence altında bir ralli fırsatı yaşandı ve kazanan kazandı. Hisse tarafında daha yüksek getiri şansı olduğunu düşünüyoru­m. Yaz hisseleri olarak yüksek sezon nedeni ile THY, Pegasus, TAVHL, Anadolu Efes, Coca Cola ve Çimento şirketleri öne çıkabilirl­er.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye