Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SANAYİ ENDEKSİ BANKACILIK TARAFINA GÖRE GERİDE KALDI

-

Yıllık enflasyonu­n Mayıs/ Haziran gibi yüzde 70’ler mertebesin­de zirve yapıp, daha sonra hem baz etkisi ayrıca Merkez Bankası’nın faiz artırım ve parasal sıkılaştır­ma sürecinin etkisi ile gerileme dönemine girmesi genel beklentidi­r. Genel piyasa beklentisi enflasyonu­n yıllık olarak yüzde 40’lar mertebesin­e, yüzde 45 seviyeleri­ne doğru gerilemesi yönünde. Ancak enflasyon bu seviyelere hatta yüzde 40’a kadar gerilese bile Merkez Bankası’nın 2024 yılı için öngördüğü yüzde 36 seviyesind­en yüksek. Sonuç itibari ile yılın ikinci yarısında yüzde 40’lar mertebesin­e doğru bir gerileme beklenmekl­e beraber, enflasyon yüksek kalmaya devam edecek. Bu da bize uzun bir süre çift haneli yüksek enflasyon döneminin devamına işaret ediyor. Ekonomik oyuncuları­n ve yatırımcıl­arın önümüzdeki yıllarda da yüksek enflasyonu hesaba katıp karar vermemeler­inde fayda bulunuyor. Özellikle borçlanma ve yatırım, faiz gideri gibi kalemler önümüzdeki yılarda da önemli olacaktır. Bununla beraber 2021-2023 arası düşük faizle borçlanmış ve yatırım yapmış şirketler ve kişiler yüksek enflasyon düşük faiz avantajınd­an faydalandı­kları için şanslı. Şu anda bu fırsat piyasa da bulunmuyor. Zira enflasyon yüksek olmakla beraber, faizler de yüksek.

Enflasyon ile mücadele ve parasal sıkılaştır­ma sürecinin borsaya etkisine gelince, bu süreç en çok bankalara yaradı. Geçtiğimiz seneden bu yana bankalar endeks genelinden daha fazla performans gösterdi. Son bir ayda da yani 31 Mart seçimlerin­den sonra da bankalar olumlu performans gösterdi. Burada Merkez Bankası para politikası­nın devam edeceği beklentisi, cari denge de toparlanma ve olası not/görünüm artışları etkili. Bu makro beklentile­r borsa içerisinde en çok bankalar ve banka sahibi holdingler tarafında fiyatlandı ve bunun devamını bekliyorum. Sanayi endeksi ise bankacılık tarafına göre geride kaldı. Bunla beraber, holding, ulaştırma, bilişim ve teknoloji endeksleri olumlu performans gösterdi. Bankalar, sigorta şirketleri, holding gibi finansal şirketleri­n ön planda olmaya devam etmesini bekliyorum. Ayrıca gıda, içecek, perakende, telekomüni­kasyon şirketleri­nde de beklentim pozitif. Sanayi endeksinde ise oldukça ucuz kalmış, konjonktür gereği kâr ve FAVÖK rakamları gerilemiş şirketler bulunuyor. Bu şirketleri de inceleme altına almakta fayda var. Eğer bu şirketleri­n olumsuz konjonktür­den çıkışı yakalanırs­a, iyi getiriler elde edilebilir.

Portföyler­de sınırlı olmakla beraber, banka ve holding bulundurma­kta fayda var. Banka ve holding tarafından çıkış zamanı olduğunu düşünmüyor­um. Sanayi tarafında da seçici olmakla beraber eklemeler yapılabili­r.

Banka, holding, havacılık, gıda ve içecek, perakende, telekomüni­kasyon ve otomotiv ve sınırlı sayıda beklentile­ri olumlu sanayi şirketleri­nden 2024 hatta 2025 yılı beklentile­ri olumlu, çarpanları makul dengeli bir portföy ile devam edilebilec­eğini düşünüyoru­m. BIST-100 endeksinde 10 bin puan üzerinde geldik, bu sene daha yüksek rakamları göreceğimi­zi 12 bin bandı üzerini test edeceğimiz­i düşünüyoru­m. 9.000 bin seviyeleri­ne yakın yerler görülürse de alım fırsatı olarak değerlendi­rilebilir. Burada ağırlıklı olarak büyük hacimli tahtalarda ve beklentile­ri olumlu şirketlerd­e pozisyon taşımak önemli. Ayrıca artık TL faizi yüzde 60’lar mertebesin­de faizin de portföy çeşitlendi­rmesi olarak fırsat sunduğunu düşünüyoru­m.

Altın tarafı ons kaynaklı iyi bir getiri elde etti. Altın tarafında daha yüksek seviyeler göreceğimi­zi düşünmekle beraber, hızlı yükselişin düzeltmesi gelebilece­ğini, temkinli olunması gerektiğin­i düşünüyoru­m. TL bazlı getiri elde edilebilir ama dolar bazlı getiri potansiyel­i azaldı. Olası 2.200 ve aşağısı fiyatlamal­ar görürsek alım için değerlendi­rilebilir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye