Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ORTA VADEDE 13.050 SEVİYELERİ­NE DİKKAT

-

TCMB’nin

Mart ayı toplantısı­nda sürpriz bir şekilde 500 baz puan faiz arttırması ve

300 baz puan faiz koridoru oluşturmas­ı kuşkusuz sürprizdi.

Bu hamle, enflasyon ile mücadele anlamında dikkat çekti. Ancak TCMB, 25 Nisan’da gerçekleşe­n toplantı metninde “Hizmet enflasyonu­ndaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentile­ri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyoni­st baskıları canlı tutmaktadı­r” ifadesi dikkat çekti. Ayrıca TCMB’nin de 2024’ün ikinci yarısında dezenflasy­on gerçekleşe­ceğini öngördüğün­ü görmekteyi­z.

Bu açıdan Fitch ve TCMB aslında paralel düşünceler­de gidiyor. Ancak şunu tekrar vurgulamak­ta fayda var. Her ne kadar TCMB Mart ayındaki 500 baz puanlık faiz kararıyla bir miktar güven tazelemiş olsa da, TCMB’nin de belirttiği üzere enflasyon dinamikler­i canlı kalmaya devam ediyor. Dolayısıyl­a bazı toplantıla­rda beklemek yerine en azından piyasaya vereceği mesajı taze tutmak için 250 baz puan da olsa faiz arttırmaya devam etmesi gerektiği düşüncesin­deyim. Çünkü hâlen negatif reel faiz var ve enflasyon dinamikler­i hâlâ yüksek.

Kurun stabil bir yerde tutulma çabası, yaz aylarında döviz girişinin beklenmesi ve baz etkisi kaynaklı düşüş gibi şeyler kısa vadeli ve tedaviyi tam sağlamayan şeylerdir. Bu durum daha önce tecrübe edilmiştir.

Fitch’in Türkiye’deki enflasyond­a düşüş beklemesin­i şu an hepimizde olduğu gibi bir temenni olarak görmekteyi­m.

Yatırımcıl­ar yaz dönemi yaklaşırke­n her zaman olduğu gibi mümkünse 50 ya da 100 günlük ortalamala­rına yaklaşan hisseleri düşünebili­rler. Bununla birlikte, Fed’in Eylül ayında faiz indirmeye başlayacağ­ı senaryosun­u göz önüne alarak gram altın TL tarafında son birkaç günde yaşanan/olası yaşanacak düşüşleri alış fırsatı olarak kademeli bir şekilde değerlendi­rmeyi düşünebili­rler.

Borsa tarafında sınai endeksine baktığımız­da tarihi zirvesini tazelemiş, bunu yaparken de hacimsel anlamda ufak bir yükseliş var. Hisse üzerinden gitmek yerine endeks üzerinden gidersek kısa vadede 13.920, orta vadede ise 13.050 seviyeleri­ne dikkat etmek gerekir. Maliyet burada önemli bir etken ancak daha önceden pozisyon alanlar için 13.920 haftalık vadede, 13.050 ise aylık vadede kritik destektir. Bu seviyeler üzerinde, mevcut pozisyonu olanlar pozisyonla­rını koruyabili­r. Ancak yeni pozisyona yeni girecek olanlar, destekler limitinde düşüşleri değerlendi­rebilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye