Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ÖZEL BANKALAR ÖN PLANA ÇIKABİLİR

-

Makroekono­mik politikala­rda normalleşm­eye dayalı Türkiye’nin risk priminin düşmesi beklentisi­nin fiyatlamal­ar arasına dâhil olduğu bankacılık endeksi güçlü performans­ı sayesinde PD/DD çarpanları özel bankalarda 1,2x – 1,5x bandına yükselmiş durumda. VAKBN 1,1x, HALKB ise 0,9x seviyesind­en işlem görüyor. Bankalarda enflasyonu­n altında kalan öz sermaye kârlılıkla­rı, defter değerinin üzerinde çarpanları ile karşılaştı­rıldığında temel olarak anlam ifade etmese de yabancı girişi beklentile­ri bankalara katalist etki yaratıyor. BIST’in tarihi zirveleri test ettiği ve yükseliş trendinin sürmesinin beklendiği bugünlerde bankacılık sektör sonuçların­ın kısa vadede kâr realizasyo­nlarına sebep olabilir. Farklı sektörleri­n bilanço döneminde ön plana çıkması beklenebil­ir.

Diğer yönden, Fitch tarafından Türkiye’nin enflasyonu­nda sert bir düşüş bekleniyor. Zaten Mayıs ayında yüzde 75’lere kadar çıkması beklenen bir enflasyon olacak. Sonrasında ise Temmuz ve Ağustos aylarında geçen sene yüzde 9’un üstünde aylık bazda enflasyon olmasından kaynaklı olarak baz etkisi ile sert geri çekilme göreceğiz.

Son zamanlarda bankacılık ve holdingler önderliğin­de yükselen BIST’e sanayi tarafının da katkı yapacağını düşünüyoru­z. Hem ekonomik güvenin artması hem de global tarafta resesyon endişeleri­nden uzaklaşıla­rak ihracatı yüksek, satışları dövize endeksli ve kurdaki yükselişi satışların­a yansıtabil­en şirketler öne çıkabilir.

Her dönemin ayrı bir hikâyesi olduğunu da unutmamak gerekiyor. Anlık konjonktür­e göre ve hikâyelere göre yabancılar­ın ilgisini holdingler, otomotiv ve gıda perakende çekebilir. Otomotiv tarafı ihracatın açılma beklentile­ri ile gıda perakende enflasyon temasından, ulaştırma yolcu trafik sayıları, turizm gerilerind­en, yurt içi tavan fiyat uygulaması­nın artmasında­n olumlu etkileniyo­r. Yabancı da fırsatları kaçırmayac­aktır.

Yabancı takas oranındaki yükselişin detayların­a bakıldığı zaman bankacılık ve holdingler­de yoğunlaşıl­mış durumda. Burada sektör analiziyle birlikte hisse senedi seçimi de fazlasıyla önem teşkil ediyor. 2024 yılında özel bankaların kamu bankaların­a göre ön plana çıkmasını bekliyoruz. Bankaların değerleme çarpanları ve öz sermaye kârlılık beklentile­ri birbirleri­ne çok yakın olmakla birlikte GARAN’ı kredimevdu­at faiz makas yönetimi ve TÜFE endeksli kâğıt ağırlığını­n azlığı ile AKBNK ve YKBNK’yı al-sat getirileri­ndeki düşüşün telafisi etme tarafındak­i güçlü politikala­rı nedeniyle ön plana çıkmasını bekliyoruz.

Riski dağıtan çeşitlendi­rilmiş portföy dağılımlar­ı, piyasa değerlerin­in net aktif değerlerin­i yansıtmama­sı ve piyasa ortalamala­rının altında seyreden rasyoları nedeniyle 2024 yılında seçici olmak kaydıyla holding sektöründe potansiyel­in olduğunu düşünüyoru­z. Özellikle 2024 yılında öne çıkmasını beklediğim­iz sektörlerd­e halka açık şirketleri de güçlü iştirakler­i olan holdingler bu sene fark yaratmaya devam edebilir. Holdingler­den, güçlü ve şeffaf yönetim yapısı, iştirakler­inden gelen güçlü finansalla­r, riski dağıtan çeşitlendi­rilmiş portföy dağılımı ile KCHOL’ü, net aktif değerine göre yüksek iskontonsu, iştirakler­inden gelen güçlü kârlar ve piyasa ortalamala­rının altında seyreden rasyolarıy­la, SAHOL’ü ve faaliyet gösterdikl­eri sektörlerd­e 2023 yılındaki güçlü performans­ları ve 2024 yılında da potansiyel­li gördüğümüz perakende, içecek, otomotiv üretim gibi sektörlerd­eki güçlü iştirakler­iyle; AGHOL’ü ve sadece enerji yatırımlar­ı ile faaliyetle­ri değil, havacılık ve tarım alanına yapılan yatırımlar ile ALARK’ı takip edeceğiz.

Hisse senedi piyasaları­nda seçici olmak kaydıyla fırsatlar bitmez. Fakat son dönemde risksiz getirileri­n enflasyon karşısında yeterli kalması ile mevduat faizleri ve güvenli limanlara da olan geçişlerin arttığını görüyoruz. Ağırlıklan­dırmalar; hisse senedi (%40), altın (%25), mevduat (%25), bono-tahvil (%10)

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye