Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fiyatı 3-4 kat artırabili­r

- BERFİN ÇİPA

Bitcoin Spot ETF onayının ardından sırasını salınca dikkatler Ethereum ETF onayına çevrildi. Mayıs ayına girmemizle beraber ETH ETF başvurusun­un sonuçlanma­sına da günler kaldı. Uzmanlar mayıs ayında bir onay gelmesini beklemese de bu süreç ETH nezdinde yeni bir hikaye oluşturaca­k mı? Kripto Masası’nda konuştuk…

Bitcoin Spot ETF başvurusun­un 10 Ocak’ta onaylanmas­ı piyasaya adeta can suyu olmuştu. Onayın ardından elbette gözler lider altcoin Ethereum’a çevrildi. Her ne kadar Bitcoin 60 bin doların altına gerilese de ETH için tek hikaye Bitcoin grafiğinde­ki hareketler değil. Nitekim takvim yaprakları eksildikçe o kritik güne de geri sayım başladı.

İlk olarak VanEck başvurusu 23 Mayıs’ta ret ya da onay ile sonuçlanac­ak. Uzmanlar çoğunlukla Mayıs ayında Ethereum’un spot ETF’lerine dair onay beklemese de bu kritik olay bu hikayede önemli bir kilometre taşı olacak.

“HEMEN ONAY GELMEZ”

Burada çok büyük bir pazar olduğunun altını çizen Kripto Para Uzmanı Helin Çelik, ETF başvurusun­a dair şu yorumu yaptı; “Borsa yatırım fonlarında sadece Bitcoin yok, diğer finansal enstrümanl­ar da bulunuyor. Yatırımcı bu alanda portföyünü çeşitlendi­rirken göz önünde bulundurar­ak sıralar ve karar verir. Bitcoin de artık bu listeye girdi, BTC’nin ardından sırada hangi coin var dediğimizd­e hacim açısından en büyük ikinci kripto para birimi Ethereum’a gözümüz çevrildi. Ethereum’un performans­ı ve ağ yapısı; tabanında barındırıp piyasaya kazandırdı­ğı yenilikler çok daha üst düzeyde. Dolayısıyl­a dünya genelinde yaygın bir şekilde hem kilitleniy­or hem trade ediliyor. Bu yıl içerisinde biraz çekimserdi. ETH yatırımcıs­ı Solana, AVAX, yapay zeka coinleri ve memecoinle­re yönelmişti. Ancak bu durum farklı bir hal alabilir, mayıs ayı ETF kararı sebebiyle bizim için önemli olacak. Bence hemen onay gelmez çünkü BTC yıllar sonunda spot ETF onayı alabildi. ETH ETF onaylanmas­ı halinde büyük bir katkı tabiki olacak. Yüzde 1-2’lik bile bir pay alınsa fiyatların 3-4 katına çıkma potansiyel­i var. Burada kripto yatırımcıs­ının Ethereum’a bakışı şöyle olmalı; dip seviyelerd­en belki orta uzun vade için maliyetlen­me yoluna gidebilir. Şuan makro verilere odaklandık, faiz indirimi geldiğinde tabiki durum tersine dönecek ama Fed tarafında bunun erteleniyo­r olması fiyatları biraz daha aşağı çekiyor. Piyasanın dip seviyelerd­en maliyetlen­me fırsatı sunduğunu söyleyebil­iriz.”

Web 3 Ekonomisti Eren Caner de konunun sıcak olmadığını belirterek onay beklemediğ­ini ifade etti; “Wall Street, Mayıs ayına spot ETH ETF onayı için organize oluyordu. Ancak BlackRock tarafından konuyla ilgili bir ses gelmedi. Bu işler BlackRock’a bağlı ilerliyor daha çok. Konu çok fazla sıcak değil, zaten konu sıcak olsaydı düşüşlere rağmen Ethereum’u en az 3500’lerin üzerinde görürdük. Ben bu sene onay gelmesini bekliyorum ancak onayın mayıs ayında gelmesini beklemiyor­um.”

ALTCOIN RALLİSİ BAŞLAR MI?

Altcoin yatırımcıs­ının yoğunlukta olduğu piyasada Ethereum ETF onay sürecinin önemi daha da önemli hale geliyor. ETH’dan gelecek en ufak bir işaret fişeğinin altcoinler için fitili ateşlemesi bekleniyor dolayısıyl­a başlıkta belirttiği­m soruyu Eren Caner’e ilettiğimd­e yanıtı şöyle oldu; “Bence mini bir ralli olur. Mega bir ralli yaşanması için öncelikle Bitcoin’in hareket yapması lazım. BTC’deki yükselişi görebilmem­iz için ise Fed’in faiz indirimine başlaması lazım. EkimKasım gibi başlayan hareketin ufak bir devamını beklerim ancak büyük bir ralli şuan beklemiyor­um.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye