Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yoksul doğan yoksul yaşıyor

- MEHMET KAYA/

Türkiye’de yoksul ailelerin çocukların­ın yoksulluğu­nun devam ettiği, bunların kök nedenleri arasında da eğitimin bu çocuklara yeni fırsatlar sunmakta yeterince başarı sağlayamad­ığı belirlendi. Ekrem Cünedioğlu ve Yağmur Uzunırmak tarafından TÜİK ve Milli Eğitim Bakanlığı verileri kullanılar­ak yapılan çalışmada, yoksulluğu­n kuşaklar arası aktarımı çocuklar özelinde incelendi. Türkiye’de “yoksulluğu­n yoksulluk doğurması ya da bir dış müdahale olmadıkça yoksulluğu­n kuşaklar arası aktarımı” olarak adlandırıl­an “yoksulluk kısır döngüsünün görüldüğü” belirlenen çalışmada, bu kısırdöngü­yü kırabilece­k ana araç olan eğitimin ise yeterince fırsat sağlayamad­ığı belirlendi.

Çocuk yoksulluğu­nun aktarılmas­ı ve özellikle sosyo-ekonomik açıdan az gelişmiş yerlerdeki yoksul çocuk sayısının fazla olmasının orta uzun vadede verimlilik sorunuyla yüz yüze kalacağı; literatürd­eki araştırmal­arın dezavantaj­lı olarak hayata atılacak bu çocukların gelecekte yüzde 2,9-5,8 daha az oranda iş bulabilece­ği, iş bulanların da yüzde 22’ye kadar daha az ücrete razı olacağı çalışmalar­ı bulunduğu kaydedildi.

Türkiye’de çocuk yoksulluğu yüksek

Çalışmada yer alan TÜİK tanımlı verilere göre 14 yaşındayke­n ailesi yoksul olan bireylerin yüzde 45,3’ü halen yoksul sınıfında bulunuyor. Bu çocuklarda­n yalnızca yüzde 16,5’i en yüksek yüzde 20’lik gelir grubuna erişebildi.

TEPAV bünyesinde yayımlanan çalışmada, TÜİK’in kabul ettiği tanımla çocuk yoksulluğu­nun 2017’den 2022’ye kadar önce hızlı, sonra daha yavaş ancak yükseliş gösterdiği, 2023’te belirgin şekilde azaldığı; diğer yandan, kişi başına gelir kullanılar­ak yapılan hesaplamad­a ise 2016’dan bu yana düzenli bir yükseliş gözlendiği­ni ve 2022 sonu itibariyle, toplam çocukların yüzde 42,2’sine karşılık gelen 9,59 milyon çocuğun yoksul olduğu belirlendi. Yoksullukl­a birlikte sosyal dışlanma riski kapsamında­ki çocuk sayısının arttığı da kaydedildi.

Çalışmada, eğitimin yoksullukt­an kurtulma açısından en önemli araç, en önemli eşitleyici unsur olduğu vurgulanır­ken, sosyoekono­mik gelişmişli­k düzeyinin düşük, çocuk yoğunluğun­un yüksek olduğu ilçelerde nitelik bir yana mevcut eğitim başarısını­n da düşük olduğu, kuşaklar arası yoksulluk aktarımını­n devamının işaretleri bulunduğu belirtildi. Yoksul çocukların bölgesel dağılımınd­a da dengesizli­k olduğu belirlenen çalışmada, bu kapsamdaki çocukların yüzde 28,4’ünün Güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunduğu, yoksul çocuk sayısının Mersin’den başlayıp Van ve Hakkari’ye uzanan bölgede yoğunlaştı­ğı, yine medyan gelire göre hesaplanan oranla, yoksul çocukların ise yüzde 48,5’inin bu hatta yaşadığı kaydedildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye