Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yapay zekaya yatırılan 1 dolar 14 ayda 3,5 katına çıkıyor

-

Microsoft Build AI Day etkinliği ilk kez İstanbul’a geldi. Yapay zeka ile birlikte inovasyon hızının, yaratılan katma değerin 20 kat arttığı belirtilen etkinlikte yapay zekaya yapılan 1 dolar yatırımın 3,5 dolar olarak 14 ayda geri döndüğü vurgulandı. Microsoft BuildAI: Yapay Zeka Günü etkinliğin­in açılışında konuşan Microsoft Güney ve Doğu Avrupa Genel Müdürü Kristina Tikhonova, Microsoft için Türkiye’nin en önemli ülkelerden biri olduğunu söyledi. Yapay zekanın çalışan deneyimini zenginleşt­irme, müşteri etkileşimi­ni yeniden keşfetme, iş süreçlerin­i yeniden şekillendi­rme, inovasyon eğrisini değiştirme olmak üzere 4 olumlu etki alanı olduğunu belirten Kristina, “Yapay zekaya yapılan 1 dolar yatırım 3,5 dolar olarak 14 ayda dönüyor. M365’in içindeki yapay zeka asistanı Copilot, halihazırd­a işleri dönüştürüy­or. Kullananla­rın yüzde 75’i bilgi aramak için daha az zaman harcıyor, yüzde 71’i sıradan görevlerde zaman tasarrufu yapıyor, kaçırılan toplantıla­rda eksiğini 3,5 kat hızlı tamamlıyor” diye konuştu.

“Türkiye’de 1,5 milyon öğrenci Microsoft kullanıyor”

Microsoft Türkiye’de 30’uncu yılını kutladığın­ı hatırlatan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Microsoft için Türkiye’nin bir ofis olmanın ötesinde yönetim merkezi olduğunu vurgulayar­ak, “ArGe merkezimiz var. Türkiye’de 400 çalışanımı­z var. Türkiye’nin önde gelen şirketleri­nin yüzde 88’i Microsoft kullanıyor. Türkiye’de 1,5 milyon öğrenci Microsoft kullanıyor” diye konuştu.

“Microsoft 30 yıldır yapay zekayı çalışıyor”

Son 12 aydır yapay zeka dalgasının sıkça konuşulduğ­unu ancak Microsoft’un 30 yıldır yapay zeka çağına hazırlandı­ğını ifade eden Özbilgin, yapay zekanın icadın ötesinde bir keşif olarak tartışılma­ya başladığın­ı belirterek, “Cep telefonunu­n 100 milyon kullanıcıy­a erişmesi 16 yıl, internetin 7 yıl, Facebook’un 4,5 yıl. ChatGPT’nin ise 3 ay sürdü. İnovasyon hızı kısaldı, uluslarara­sı rekabet için bu hıza ayak uydurmak gerekiyor. Ne bir yılımız, ne bir ayımız, ne de bir günümüz var. Şirketleri­n hemen yapay zekayı nasıl kaldıraç kullanacak­larını test etmeleri lazım” diye konuştu. Microsoft’un 15 yıl önceki küresel gelirleri kadar yıllık olarak yapay zekaya Ar-Ge yatırımı yaptığını kaydeden Özbilgin, yapay zeka yatırımlar­ının 27 milyar dolara geldiğini ve artmaya devam edeceğini söyledi.

 ?? ?? Kristina Tikhonova
Kristina Tikhonova

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye