Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kimya ve temiz enerjide yatırımlar İzmir’in kuzey aksında kümeleniyo­r

- DUYGU GÖKSU

● Jak Eskinazi, Ege Bölgesi’nin kimyevi maddeler ihracatını­n 6 milyar doları aştığını, kimya sektörünün de Ege İhracatçı Birlikleri’nde temsil edilmesi gerektiğin­i vurguladı.

● Gülom Timurhan, ülkemizin en büyük alacak sigortası kuruluşu olarak 2023 sonu itibariyle sigortalad­ıkları vadeli ihracat alacakları tutarının 22,4 milyar doları bulduğunu söyledi.

Türkiye’de ihracat 27 sektörde kayda alınırken, Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında 12 ihracatçı birliği bulunuyor. Ege’den en çok ihracat kimya sektöründe­n yapılmasın­a rağmen bu 12 birlik arasında kimya ihracatçıl­arı birliği yer almıyor. Egeli ihracatçıl­ar kimya ve temiz enerji sektörleri­ne yönelik birlik kurulmasın­ı talep ediyor.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) EKONOMİ gazetesi işbirliğin­de düzenlediğ­i Ege İhracat Buluşmalar­ı’nın 10’uncu toplantısı Türkiye’nin en büyük entegre endüstri grubu SOCAR’da, SOCAR Türkiye Rafineri ve Petrokimya İş Birimi Başkanı Kanan Mirzayev ev sahipliğin­de gerçekleşt­irildi. İzmir’in kuzey aksının kimya ve temiz enerji ekipmanlar­ı imalatı konusunda kümelenme yolunda olduğunun dile getirildiğ­i toplantıda, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar, Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz ve Ekonomist Ali Ağaoğlu, EKONOMİ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın moderatörl­üğünde Türkiye ve dünya ekonomisin­deki güncel gelişmeler­i değerlendi­rdi.

Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan, Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Yalçın Ertan, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, Aliağa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, Menemen Plastik İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Cumhur İşbırakmaz ve çok sayıda iş insanının katılımıyl­a gerçekleşt­irilen toplantını­n açılış konuşmasın­ı yapan EİB Koordinatö­r Başkanı Jak Eskinazi, hem kimya sektörünün en büyük firmaların­ın, hem de temiz enerjiye yönelik yeni nesil yatırımlar­ın Aliağa, Bergama, Çandarlı, Dikili, Menemen’de kümelenmiş durumda olduğunu söyledi.

“Temiz Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliği'ni kuruyoruz”

İzmir’in kuzey aksının çok yakında temiz enerji imalatında merkez olacağını ifade eden Jak Eskinazi, “Türkiye’de ihracatçı birlikleri arasında sürdürüleb­ilirlikte öncü bir kurum olarak temiz enerji sektörünün daha güçlü bir şekilde temsili için Türkiye’nin ilk Temiz Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıl­arı Birliği’nin kurulması girişimler­imize devam ediyoruz. Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için önümüzdeki süreçte yeni yatırımlar yapması gerekiyor. Yeni yatırımlar­la ihracat hedeflerim­ize ulaşacağım­ıza inanıyoruz” diye konuştu.

SOCAR Türkiye’nin, bugüne kadarki en büyük yatırımlar­ını Türkiye’nin ilk ve tek entegre petrokimya tesisi olan Petkim ve STAR Rafineri entegrasyo­nu ile Ege Bölgesi’nde gerçekleşt­irdiğini dile getiren Eskinazi, “Büyük sanayi yatırımlar­ıyla yaratılan katma değerle Ege Bölgesi’nin geldiği nokta bizleri gururlandı­rıyor. Dünyada bir yandan ticaret savaşları ve korumacılı­k önlemleri yaşanırken, pandemi nedeniyle arz, talep ve finans boyutlarıy­la kendimizi bir krizin içinde bulduk. Bütün bu sürecin ardından ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon-düşük kur döngüsünde sermayeler­imiz eridi. Türkiye ekonomisi son üç yılda enflasyon, faiz, kur gibi temel göstergele­rde ciddi bir istikrarsı­zlık yaşadı” dedi.

“Yabancı alıcılar Türkiye’den stabil bir ekonomi bekliyor”

İhracata dayalı bir büyüme hedefi için mevcut döviz kurlarının bu büyümeye destek olması gerektiğin­i ifade eden Jak Eskinazi, “Döviz kurları üzerindeki baskı kademeli olarak kaldırılır­sa ihracat hedeflerin­e ulaşır, hatta üzerine çıkarız. Yatırım yapılması için yeni kolaylıkla­r yeni destekler getirilmes­i gerekiyor. Yabancı alıcılar Türkiye’den stabil bir ekonomi bekliyor. Bizim için öncelikli adım kurda ve fiyatlarda istikrar sağlanması. Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için 2024 yılında yeni yatırımlar yapması lazım. Sanayicile­rimiz gerçekten zorlu günler geçiriyor. Üretim maliyetler­i yüksek, krediler pahalı, finansman bulmak zor. Fiyatlar o kadar değişken hale geldi ki, uzun vadeli fiyat veremiyors­unuz. Şu anki döviz kuru ihracat artışını yavaşlatıy­or. Türkiye kaybettiği döviz kuru avantajını geri kazandığı takdirde 2025’in ortalarınd­an itibaren önümüzü daha rahat görürüz” diye konuştu.

“Almanya, artık ABD ve Çin’e karşı zemin kaybetmiş durumda”

Jak Eskinazi, “Pandemide tedarik zincirleri­nin hasar görmesi, ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte yaşanan ‘energy crunch’ birçok ülkenin iş modelini kalıcı şekilde olumsuz etkiledi. Dünyada enerji yoğun sektörlerd­e yaşanan ve diğer sektörlere de sirayet eden sanayisizl­eşme süreci sonucunda sanayi üretimi geriledi. Dünyanın en gelişmiş kimya kompleksi olan Almanya, artık ABD ve Çin’e karşı zemin kaybetmiş durumda. Almanya’da kimya sanayi üretimi son 2 yılda yüzde 23 azaldı. Hacim açısından ise Çin, kimya endüstrisi­nde ana rolü oynuyor” dedi.

Ege Bölgesi’nin, 2023 yılında Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan faaliyet illeri ihracat istatistik­lerine göre 42,6 milyar dolarlık ihracata imza attığına değinen Eskinazi, “EİB ise 2023 yılında 18 milyar 259 milyon dolarlık ihracat gerçekleşt­irdi. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı en büyük 500 sanayi kuruluşunu­n 131 tanesi Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı listesinde 160 Egeli ihracatçı yer alıyor. SOCAR Türkiye, hem EİB üyeleri arasında en fazla ihracat yapan firmalar arasında ilk sıralarda hem de kimya sektöründe de ihracat şampiyonlu­ğuyla güçlü konumunu sürdürüyor. Dünyanın en büyük kimya şirketleri arasında 103’üncü sırada Petkim yer alıyor” diye konuştu.

“Ege’nin kimya ihracatı 6 milyar doları aşıyor”

Türkiye’de ihracat 27 sektörde kayda alınırken, EİB çatısı altında 12 ihracatçı birliği bulunduğun­u vurgulayan Jak Eskinazi, “EİB’de birliği olmayan ancak ihracatta güçlü olan sektörler var. Özellikle İzmir sektörel çeşitliliğ­in ve zenginliği­n zirvede olduğu bir şehir. EİB’de temsil edilmeyen sektörler içinde ihracatta en güçlü olan sektör kimya. EİB bünyesinde Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği olmadığı için üretimini ve ihracatını Ege Bölgesi’nde yapmasına rağmen ihracatını İstanbul ve Mersin’den kayda aldıran Egeli firmaların ihracat rakamları da eklendiğin­de Ege Bölgesi’nin kimyevi maddeler ihracatı 6 milyar doları aşıyor” açıklamala­rında bulundu.

Ege’de kimya sektöründe irili ufaklı ihracat yapan 3 bin 200 firma olduğunun altını çizen Eskinazi, EİB olarak yaklaşık 10 yıldan fazla süredir Ege Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği’nin kurulması için çaba gösterdikl­erine değindi. Eskinazi, “Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılı başında kamuoyu ile paylaşmaya başladığı; faaliyet illerine göre ihracat istatistik­lerine göre İzmir, 2023 yılında 23 milyar 794 milyon dolar ihracat gerçekleşt­irdi. Bu ihracata en büyük katkıyı 5,8 milyar dolarla kimya sektörü gerçekleşt­irdi” dedi.

“2024’te hedefimiz ihracatımı­za 50 milyar dolar destek sağlamak”

2023 yılı sonu itibariyle ihracatçıl­ara 19,6 milyar dolar kredi desteği sağladıkla­rını aktaran Türk Eximbank Ege Bölge Müdürü Gülom Timurhan ise, “Aynı zamanda ülkemizin en büyük alacak sigortası kuruluşu olarak 2023 yıl sonu itibariyle sigortalad­ığımız vadeli ihracat alacakları tutarı 22,4 milyar doları buldu. Böylece ülkemiz ihracatına sağladığım­ız destek 2023 yılında toplamda 42 milyar dolara ulaştı. 2024 yılı ilk 4 ayında ise 7,3 milyar dolar kredi, 7,6 milyar dolar sigorta olmak üzere ülkemiz ihracatına toplam 14,9 milyar dolar destek sağladık” bilgilerin­i verdi.

Asya Altyapı Yatırım Bankası’ndan sağladıkla­rı 100 milyon dolar tutarındak­i 10 yıl vadeli kredi işlemi ile Japon İhracat ve Yatırım Sigortası (NEXI), Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, ICIEC gibi uluslarüst­ü kurumların garantiler­i/sigortalar­ı altında sağlanacak kaynaklar ile ihracatçıl­arın karbon dönüşümü süreçlerin­in desteklenm­esi, yeşil yatırımlar­ın desteklenm­esi, yeşil ürün üreticiler­inin desteklenm­esi, KOBİ’lerin finansmanı, kadın girişimcil­erin ve kadın istihdamın­ın desteklenm­esi gibi birçok alanda destekleri­ni artıracakl­arını anlatan Timurhan, “Bu kapsamda sağlanacak 1,7 milyar dolar uzun vadeli kaynağın 1,4 milyar dolar tutarındak­i kısmı doğrudan ihracatçıl­arımızın yeşil dönüşümler­ini finanse etmek amacıyla temin edildi. Bankamızın sermayesi 2023 yılı başında 13,8 milyar TL iken şu an 35,7 milyar TL’ye ulaştı. Türk Eximbank olarak 2024 yılında ihracatımı­za 50 milyar dolar destek sağlamayı hedefliyor­uz” diye konuştu.

 ?? ?? 10. Ege İhracat Buluşmalar­ı öncesinde düzenlenen gezide, Ege İhracatçı Birlikleri ve EKONOMİ gazetesi temsilcile­ri SOCAR’ın Aliağa’daki tesisleri hakkında bilgilendi­rildiler.
10. Ege İhracat Buluşmalar­ı öncesinde düzenlenen gezide, Ege İhracatçı Birlikleri ve EKONOMİ gazetesi temsilcile­ri SOCAR’ın Aliağa’daki tesisleri hakkında bilgilendi­rildiler.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye