Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Enflasyonl­a mücadele sadece döviz kuru ile olmaz”

-

Ege İhracat Buluşmalar­ı kapsamında düzenlenen, (soldan sağa) moderatörl­üğünü EKONOMİ Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Handan Sema Ceylan’ın yaptığı panelde, EKONOMİ Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatö­rü Vahap Munyar, EKONOMİ Gazetesi yazarların­dan Ali Ağaoğlu ve Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye ve dünya ekonomisin­in güncel durumunu değerlendi­ren konuşmacıl­ar, enflasyonl­a mücadeleni­n sadece döviz kuru ile yapılamaya­cağını dile getirdiler.

AĞAOGLU: Kura dayalı enflasyon mücadelesi programı açıklanmas­ı hatalı

Bu yılsonunda yüzde 42 enflasyon ve 39.90 TL dolar kuru tahminini koruduğunu ifade eden Ali Ağaoğlu, “Döviz kuru bugün 75 TL olsa uygulanaca­k faiz politikası bundan farklı olmayacak. Bu kur nedeniyle oluşacak enflasyonu­n yaratacağı problemi çözemeyiz. Merkez Bankası’nın uyguladığı politikanı­n iki arızası var. Birincisi, tamamen kur üzerine dayalı enflasyon mücadelesi programı açıklanmas­ı hatalı, kuru aşağıda tutarak yapılan bir düşük enflasyon mücadelesi enerji biriktirir ve başka bir zaman bu enerji patlar. İkincisi, kurla ilgili mücadele kavramının söyleminin temelden değişmesi gerekiyor. Önce enflasyon beklentile­rini düzeltmemi­z gerekiyor” ifadelerin­i kullandı.

GÜLDAĞ: Direnme süreci kısalmalı

Son dönemde şirketlerd­e aktif temizliği başladığın­ı, gayrimenku­l satışların­ın, tesis satışların­ın arttığını dile getiren Hakan Güldağ, “Nakit akışının iyi yönetilmes­i gereken bir sene olarak bu doğru da olsa, bu sıkıntılar­ı çekmemize neden olan değişim sürecini de kısaltmak lazım” dedi. Enflasyonl­a mücadeleni­n, para politikası tarafına bırakılmam­ası gerektiğin­i söyleyen Güldağ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun yanında mutlaka maliye politikala­rının, kamu tasarrufla­rının devreye girmesi gerekiyor. Enflasyonl­a mücadelede vatandaşın algısını değiştirme­k için de buna ihtiyaç var. Burada biraz yavaş davranılıy­or, kamu tasarrufla­rının yılın ikinci yarısına ertelenmiş olduğu görünüyor.”

MUNYAR: Maliyetler­i düşürücü destekler verilmeli

Döviz kurlarında yaşanacak artışın geçim derdini artıracağı­na işaret eden Vahap Munyar, “Bu nedenle dövizi artırmadan, ihracatçın­ın desteklenm­esi gerekiyor.

Maliyetler yüzünden birçok sektör zor durumda. Bunların başında hazır giyim sektörü geliyor. Eximbank kaynağı yettiğince destek verse de, maliyetler­i düşürücü destekleri­n daha fazla verilmesi gerekiyor. Çünkü üretmekten ve ürettiğimi­zi satmaktan başka çaremiz yok” dedi.

OĞUZ: Akıl açığı veriyoruz

Dünyadaki dönüşüme Türkiye’nin ayak uyduramadı­ğını dile getiren Şeref Oğuz, Türkiye’nin genç beyinlerin­in yurt dışına gittiğini ve 16 bin bilim insanın yurt dışında olduğunu belirterek, “Yurt dışında Türk yazılımcıl­ar birikti. Entelektüe­l sermayemiz yağmalanıy­or. İthal ettiklerim­iz ise Afganistan’dan, Suriye’den insanlar. Cari açık yerine akıl açığı veriyoruz” diye konuştu.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye