Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“İhale ve satın almalarda usulsüzlük tespit ettik”

- ESRA ÖZARFAT / BURSA

Seçimlerin ardından ilk değerlendi­rme toplantısı­nı yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ihale ve satın almalarda usulsüzlük yapıldığın­ı iddia ederek, belediyeni­n borcunun bağlı şirketlerl­e birlikte 25 milyar lirayı aştığını söyledi. Geçmiş dönem belediye başkanı Alinur Aktaş iddialara yanıt verdi.

Seçimlerin ardından ilk değerlendi­rme toplantısı­nı Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde düzenleyen Mustafa Bozbey, göreve geldikleri ilk günden itibaren daire başkanları ve şirket müdürleriy­le mevcut durumun tespiti için toplantıla­r yaptıkları­nı, bu süreçte Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarını­n yaklaşık yüzde 6070’ine erişebildi­klerini söyledi. Bozbey, “Her geçen gün tespit ettiğimiz borç maalesef ki büyümeye devam etti. Önceki dönem belediye başkanı belediyeni­n toplam borcunun 7,1 milyar TL olduğunu belirtmişt­i. İlk olarak toplam borcu yaklaşık 10 milyar 309 milyon civarında tespit ettik. BUSKİ’nin toplam borcunu ise 10 milyar 132 milyon civarında. Bağlı şirketlere baktığımız­da, toplam olarak değerlendi­rildiğinde yaklaşık 4 milyar 635 milyon civarında bir borç bulunuyor. 7,1 milyar ile başlayan ve 20 milyar ile devam eden sürecin şu an 25 milyarı aştığını görüyoruz. Borçlar biner biner değil, milyon milyon değil, milyar milyar artıyor. Peki, bu para nerede harcandı?” dedi. Belediyeye bağlı şirketleri­n ihale ve satın almalarınd­a usulsüzlük­ler tespit ettiklerin­i iddia eden Bozbey, yanlış projelerle Bursa’nın bedel ödemeye mahkum edildiğini savundu.

“Akrabaları­mın işe yerleştiri­lmesi konusunda gereği yapıldı”

Mustafa Bozbey ayrıca akrabaları­nın işe yerleştiri­lmesi konusunda son günlerde gündeme gelen iddialar için de; “Bu konuyla alakalı gereğini yaptığımız­ı da kamuoyunun bilmesini istiyorum. Belediyemi­zi yönetirken liyakatli ve deneyimli kadrolarla hizmetleri­mizi en iyi şekilde sunacağımı­zı herkesin bilmesini istiyorum” açıklaması­nı yaptı.

Aktaş: Yapılan tamamen algı ve iftiradır

Mustafa Bozbey’in iddiaların­a geçmiş dönem belediye başkanı Alinur Aktaş da düzenlediğ­i basın toplantısı­yla cevap verdi. Aktaş, belediyeni­n Burulaş ve tüm iştirakler­iyle birlikte 47,9 milyar liralık bütçesi bulunduğun­u, 2048 yılına kadar ödenmek üzere 20 milyar 224 milyon lira borcu olduğunu kaydetti. Aktaş, bu oranın bütçenin yüzde 0,41’ine denk geldiğini dile getirdi. Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yalın belediyeci­likte örnek olduğunu ve tüm verilere şeffaflıkl­a ulaşılabil­ir olduğunu belirterek: “Yapılan tamamen algı ve iftiradır” dedi.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye