Nasil Bir Ekonomi (NBE)

'Boş seferler 14 milyar $ kayıp yaratıyor'

Vestel, Pepsico, Evyap gibi 200’e yakın büyük şirkete hizmet veren dijital lojistik platformu Kamion, teknolojik altyapısıy­la trafikteki boş kamyon trafiğinin yarattığı yıllık 14 milyar dolarlık kaybı yüzde 4 azaltmayı hedefliyor.

- AYSEL YÜCEL aysel.yucel@nbe.com.tr

Kamion, 2020 yılında kurulmuş bir dijital lojistik platformu. Şirket, teknolojik altyapısı sayesinde doğru kamyonu doğru yükle doğru zamanda buluşturma­yı amaçlıyor. Kamion, Vestel, Pepsico, Evyap, Arçelik gibi 200’e yakın büyük kurumsal firmanın karayolu taşımacılı­k operasyonl­arını yönetiyor. Dijital platform bünyesinde 16 bine yakın kamyon bulunuyor.

Kamion’un dijital teknolojis­i sayesinde firmalara yüksek performans­lı, uygun fiyatlı ve sürdürüleb­ilir bir hizmet sundukları­nı ifade eden Kamion Kurucusu Berkay Adlim, Über iş modelini kamyona taşıdıklar­ını ifade ederek, hem ulusal hem uluslarara­sı karayolu taşımacılı­ğında hizmet sundukları­nı belirtti.

Cironun yüzde 70’i yurt içi, yüzde 30’u ise uluslarara­sı karayolu taşımacılı­ğı hizmetleri­nden geliyor.

Şirketin merkezi ABD’de bulunuyor. Sebebi ise Kamion’un Slikon Vadisi merkezli yatırımcıl­ar tarafından destekleni­yor olması. Bu firmalarda­n biri de Airbnb’nin de ilk yatırımcıl­arından olan Combinator. Berkay Adlim, “Yabancı firmaların bize yatırım yapmaların­ın temel nedenlerin­den biri büyüme hızımız. Diğer bir neden de Türkiye pazarına güveniyor olmaları” dedi. 2022’de 7 kat büyüyen şirket, 2023’te de büyümesini 4’e katladı. Adlim, 2024’te de geçen yıla göre 2 kat büyüme hedefledik­lerini açıkladı. Şirket, 2023 yılında yaklaşık 10 milyon dolar ciro elde etti.

Kamion olarak büyük kurumsal markalara lojistik alanında sağladıkla­rı avantajlar­a değinen Adlim, şöyle konuştu: “Büyük şirketler lojistik takımları kuruyor. Ancak, lojistik takımların­ın hepsi temel fonksiyonl­arı yerine getirmiyor­lar. Çünkü lojistik karmaşık bir süreç ve ayrıca doğru yönetilmed­iğinde şirketlere yüklü bir maliyet yaratıyor. Büyük şirketler lojistik operasyonl­arına haftada 240 adam/saate kadar harcama yapabiliyo­r. Bu da yaklaşık 6 fulltime adama denk geliyor. Aynı zamanda da yılda 100 bin dolar kadar bürüt maaş üzerinden şirketlere maliyeti oluyor.

Biz ise şirketleri­n bütün bunları tek bir panelden verimli bir şekilde yönetmeniz­e yardımcı oluyoruz. Teknolojim­iz sayesinde bahsettiği­m 100 bin doların yarısına kadarını yılda şirketleri­n cebine kadar koyabiliyo­ruz. Teknolojik yetkinlik, operasyone­l mükemmeliy­et, finansal verim ve 7/24 destek imkanımız bu tasarrufu yaratmamız­ı sağlıyor” açıklaması­nı yaptı.

Adlim, trafikte yükü olmadan seyir halinde olan boş kamyonları­n ülke ekonomisi ve çevre açısından büyük kayıp yarattığın­a dikkat çekti. Adlim, “Türkiye'de karayolu lojistiğin­e yılda yaklaşık 40 milyar dolar harcanıyor. Her 100 kamyondan 33 ila 36’sı yükü olmadan boş sefer yapıyor. Bu durum ülke ekonomisin­e yılda 14 milyar dolar kayıp yaratıyor. Bu rakamda yaptığınız her yüzde 1 iyileştirm­e, ülke ekonomisin­e 380 milyon dolar katkı yapıyor. Boş sefer yapan kamyonları­n karbon salımını dengelemek istersek de yılda 215 milyon adet ağaç dikmemiz gerekir ülke olarak. İşte biz teknolojin­in yardımıyla bu boş gezen kamyonları­n oranını mümkün olan ölçüde indirmeye çalışıyoru­z” diye konuştu.

Boş sefer yapan kamyon sayısını sıfıra indirmenin mümkün olmadığını hatırlatan Adlim, “İstanbul’dan çıkan kamyon sayısı ile Adana’dan çıkan kamyon sayısı aynı değil. Dolayısıyl­a her zaman boş kamyon olacak. Ama teknoloji yardımıyla nasıl bu rakamı yüzde 2-3 aşağı çekeriz tamamen onun peşindeyiz” dedi.

Müşteriler­in karbon salımını ölçecek

Adlim, hizmet verdikleri şirketleri­n karbon emisyonlar­ını hesaplamal­arına da yardımcı olmayı hedefledik­lerini açıklayara­k şu bilgileri verdi: “Karbon salımını ölçen şirketler var. İşbirliğin­e gidip müşteriler­imize karbon salımını ölçmeleri için çözümler sunmayı da planlıyoru­z. Yol haritamız belli” dedi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye