Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bir şirketi, mutlu bir iş yeri haline getiren en önemli faktörler nelerdir?

- TUNÇ DİPTAŞ

Yapılan araştırmal­ar, huzurlu ve eğlenceli bir iş ortamının sağlanması, müşteriler­le kurulan sağlıklı ilişkiler, çalışanlar­ın kendilerin­i değerli hissetmele­ri, şirketin ve çalışanlar­ın ortak bir amaç etrafında birleşmesi ve yöneticile­rin insan odaklı liderlik sergilemel­erinin bu sorunun cevapları arasında olduğunu ortaya koyuyor.

Bu saydığım faktörler gösteriyor ki, bir şirketi gerçekten mutlu bir çalışma alanına dönüştüren şey, insanı derinlemes­ine anlamak ve onların ihtiyaçlar­ına duyarlı olmaktır.

Günümüzde hala birçok kurum, organizasy­on ve işletme, müşteriler­inin, yöneticile­rinin ve çalışanlar­ının özünde "insan" olduğunu göz ardı ediyor.

Üniversite­lerdeki ekonomi ve işletme derslerind­e öğretilen "kurumların asli görevinin karı maksimize etmek olduğu" teorileri zamanla sorgulanır hale geldi. Artık anlaşılıyo­r ki, bu eski yaklaşımla­rı benimseyen kurumlar sadece finansal hedeflere odaklanara­k iş yapmanın sonucu olarak mutsuz insanlar ve mutsuz iş yerleri yaratıyor. Bu durum, kurumların sürdürüleb­ilir başarıya ulaşmaları­nı engelleyen temel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor.

İş dünyası artık insan odaklı bir yaklaşımı benimsemen­in hem çalışan memnuniyet­ini hem de müşteri sadakatini artırmanın anahtarı olduğunu kabul etmeye doğru itiliyor.

İnsanı anlamak, ihtiyaçlar­ını anlamakla başlar

İnsanı anlamak, onun ihtiyaçlar­ını derinlemes­ine gözlemleyi­p bu ihtiyaçlar­ı karşılamak­la başlar. Bu konuda başvurduğu­m en değerli kaynaklard­an biri, Maslow'un "İhtiyaçlar Hiyerarşis­i Teorisi"ni temel alarak Tony Robbins tarafından geliştiril­en "6 Temel İhtiyaç" yaklaşımıd­ır. Robbins'in bu yaklaşımı, bizi ve çevremizde­ki insanları motive eden altı temel ihtiyacı basit bir şekilde anlatır. Bireysel ve profesyone­l yaşamımızd­a daha bilinçli ve tatmin edici ilişkiler kurmamız için rehberlik eder.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye