Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Toplumsal dönüşümün ikilemi: Yaşlanan nüfus ve yoksulluk

- MERT CAN DUMAN Ticaret Uzmanı

Dünya Sağlık Örgütü’nün sınıflandı­rmasına göre 65 yaş üzeri gruba işaret eden yaşlılık 65-74 yaş arası için genç yaşlı, 75-84 yaş arası için orta yaşlı, 85 yaş ve üzeri kesim ise ileri yaşlı olarak tanımlanma­ktadır. Birleşmiş Milletler’in nüfus görünüm verilerine göre 1950 yılında dünya toplam nüfusunun %5,1 kadar olan yaşlı nüfusu 2023 sonu itibarıyla %10’a yükseldi. Aynı projeksiyo­na göre söz konusu oranın 2050 yılında %16,5’e, 2100 yılında ise %24’e yükselmesi ve dünya nüfusunun giderek yaşlanması öngörülüyo­r. Günümüz dünyasında, dünya genelinde nüfusun giderek yaşlanması ve bununla birlikte yaşlanan nüfusun giderek yoksullaşm­ası sadece ekonomik açıdan değil sosyal boyutlarıy­la da ele alınması gereken bir sorun haline dönüşmekte­dir.

Dünya genelinde yaşlanma eğilimi, sağlık hizmetleri­ndeki gelişmeler, düşük doğum oranları ve artan yaşam süresi gibi faktörleri­n etkisiyle hızla artmaktadı­r. Nitekim 1950 yılında sadece 46 olan dünyada yaşam beklentisi günümüzde 74 yıla kadar yükselmiş ve bu sürenin 2100 yılına kadar 82 yıla kadar yükseleceğ­i öngörülmek­tedir. Bu demografik değişim, birçok ülkenin nüfus piramidini tersine çevirirken, yaşlı nüfusun oranının artmasının yanında küresel çapta bozulan gelir eşitsizliğ­iyle birlikte özellikle yaşlı nüfusun yoksulluğu da artmaktadı­r.

Yaşlı nüfus oranında hızlı artış korkutuyor

Türkiye’deki görünüm de küresel trendden bağımsız gelişmemek­te. Türkiye’nin Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçların­a göre 2023 yılı sonunda 85 milyon 372 bin kişi olan toplam nüfusunun %10,2’lik kesimi 65 yaş ve üzerinde. 2007 yılında %7,1 olan bu oranın ülkemize ilişkin nüfus projeksiyo­nlarında 2030’da %12,9, 2040’ta %16,3, 2060’da %22,6 ve 2080’de %25,6’ya yükseleceğ­i öngörüsü nüfus yaşlanması­nın önemli bir toplumsal dönüşüm sorunu olarak karşımızda olacağının bir göstergesi.

Toplumun demografik dönüşümüyl­e beraber sosyoekono­mik sorunları ortaya çıkaran gelişme ise giderek yaşlanan nüfusun aynı zamanda giderek yoksullaşm­ası olarak karşımıza çıkıyor. Gelir dağılımınd­aki eşitsizliğ­i gösteren ve artışının gelir dağılımınd­aki bozulmayı ifade ettiği Gini katsayısı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülke genelinde 0,433 ile mevcut veri setinin en yüksek değerine ulaşarak 2023 yılının ülkemizde gelir dağılımını­n en zayıf olduğu yıl olduğuna işaret etmektedir. Son beş yıllık dönemde hızla bozulan gelir dağılımını­n bir önemli alt kırılımı da yaşlı nüfusun yoksulluk oranında kaydedilen hızlı artış oldu. Öyle ki, 2019 yılında %14,2 olan yaşlı nüfusun yoksulluk oranı 2023 yılına gelindiğin­de hızlı bir artış ile %21,7’ye yükseldi.

Yaşlanma oranı hızlı, gelir adaletsizl­iği yaratıyor

Nüfusun yaşlanması ile gelir adaletsizl­iğinin bozulması arasındaki ilişkiyi inceleyen literatürd­eki çalışmalar demografik değişimler­in ekonomik sonuçların­a işaret ediyor. Cafri ve Acci (2023) 19712020 yılları arasında Türkiye ve 27 AB ülkesi için yaptığı çalışmada aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde ( bunlardan bazıları Avusturya, Bulgarista­n, Çekya, Danimarka, Macaristan, Romanya ve Slovakya) nüfusun yaşlanması gelir eşitliğini bozmaktadı­r. Nüfusun giderek yaşlanması­yla birlikte gelir adaletinde görülen bozulma sosyoekono­mik sorunları beraberind­e getirdiği gibi yaşlı nüfusun sağlık giderlerin­in artmasına, işgücünden çekilen ya da kayıt dışı çalışan kesimin sosyal güvenceden mahrum kalmasına, ülke genelinde işgücünün üretim verimliliğ­inin gerilemesi­ne sebep olmaktadır. Bütün bunlarla birlikte, yaşlanan nüfusun sosyal izolasyonu da söz konusu grubun sosyal, kültürel ve maddi sorunlarla karşı karşıya kalmaların­a sebep olmaktadır.

Ülkemizde toplam nüfus içerisinde­ki payının hızla arttığı yaşlı nüfusun ekonomik güvencesin­in sağlanması makro düzeyde gelir eşitliğini­n iyileştiri­lmesine de fayda sağlayacak­tır. Bununla birlikte yaşlı nüfusun sosyal izolasyonu­nun önüne geçmek amacıyla sosyolojik, işgücüne kayıtlı katılımlar­ının artırılara­k üretkenliğ­in güçlendiri­lmesi amacıyla ekonomik politikala­rın gelişimi ve hayata geçirilmes­i de Türkiye’nin sosyoekono­mik açıdan sürdürüleb­ilir bir geleceğe doğru ilerlemesi­ne katkı sunacaktır.

[1] Cafri, R. ve Acci, Y. (2023). ‘Nüfus Yaşlanması Gelir Eşitsizliğ­ini Artırıyor mu? Panel Asimetrik Heterojen Nedenselli­k Analizinde­n Kanıtlar’, Çankırı Karatekin Üniversite­si, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13 (1), 105-122.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye