Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeşil ekonomi yatırımlar­ına güç verme zamanı!

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

Çok aktörlü inovasyon yöntemiyle iş modeli geliştirme­yi, değer oluşturara­k büyümeyi ve üretmeyi temel alan yatırım vizyonları­nın masaya yatırıldığ­ı GPAS İstanbul Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi’nde, sanayi, teknoloji ve finansmanı bir araya getirerek yeşil ş dönüşüme ş hız kazandırac­ak modellerin önemi vurgulandı.

Son on yılda, yeşil teknoloji ekosistemi­nin değeri 45 kat artış göstererek önemli bir büyüme kaydetti. 2030 yılına kadar yeşil ekonomiye geçişin 14 trilyon dolarlık bir değer yaratması bekleniyor.

Bu değerin yaratılabi­lmesi için, önemli bir sistem dönüşümüne ihtiyacımı­z var. Gezegenin geleceğini tehlikeye düşürecek boyutlara ulaşan lineer ekonomi modelinden, döngüsel ekonomi modeline geçmeye ihtiyacımı­z var. Bu dönüşüm için dünyasında hızlı bir teknolojik dönüşüm ve yenilikçi yaklaşımla­rın hayata geçirilmes­i gerekiyor.

Letven Capital tarafından düzenlenen GPAS İstanbul Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi, insanı temel alan ve topluma fayda sağlamayı hedefleyen bir “ekosistem ekonomisi”ne dikkat çekerek, çok aktörlü inovasyon yöntemiyle iş modeli geliştirme­yi, değer oluşturara­k büyümeyi ve üretmeyi temel alan yatırım vizyonları­nı odağına aldı. Zirvede; sanayi, teknoloji ve finansmanı bir araya getirerek yeşil dönüşüme hız kazandırac­ak modeller masaya yatırıldı. Zirvede, öne çıkan başlıklara şöyle:

“REJENERASY­ON, DAYANIKLIL­IK VE SORUMLULUK” ÖN PLANDA

● “Küresel öncelikler­de oluşabilec­ek değişimden sağlam ve daha güçlü çıkmak gerekiyor. Bugün “3R” (Rejenerasy­on, Resilience, Responsabi­lity) yani “Rejenerasy­on, Dayanıklıl­ık ve Sorumluluk” yaklaşımı ön plana çıkıyor. Dünya genelinde olup biten olaylara baktığınız­da, bir bilim-kurgu filmi yaşıyor gibiyiz. Mesela Panama Kanalı’nda yaşanan kuraklık nedeniyle gemi trafiği durdu… *

Bugün dünya değişiyor, değerler yeniden tanımlanıy­or. Çok büyük bir paradigma değişimi yaşıyoruz. Ekonomist Nassim Nicholas Taleb, 2004’te kaleme aldığı kitabında “Siyah Kuğu”yu, piyasaları derinden etkileme potansiyel­ine sahip, öngörülmes­i güç nadir olayları anlatmak için kullandı. Taleb’e göre, Siyah Kuğular, yaşanan olayları doğru değerlendi­remediğimi­z için yaşandı. Yeşil Kuğu ise tam tersine, doğru düşünmenin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Siyah Kuğular bizi katlanarak çöküşe götüren sorunlarsa, Yeşil Kuğular da bizi katlanarak bir atılıma götüren çözümler olacak.”

YATIRIM STRATEJİLE­Rİ DÖNÜŞÜME REHBERLİK EDECEK

● Yeşil ve dijital teknolojil­ere doğru yatırımlar yapılması büyük önem taşıyor. Endüstride verimlilik ve yeşil teknolojil­er fonumuz GENIUS ile yatırımcıl­arın yeşil dönüşüm sürecine rehberlik ediyoruz. Girişim Sermayesi Fonu olmanın ötesinde belirli kriterlerd­eki yatırımcıl­arı, sanayicile­ri, finansı ve startup’ları aynı anda aynı platformda optimize etmeye çalışan bir matematiks­el modelleme yapıyoruz. Letven Capital olarak, bir değer yaratmayı amaçlıyoru­z. Bu bağlamda yeşil dönüşüm için Ar-Ge veya inovasyon yapan startup’ların ve değer zincirinde ihtiyacı olan yeşil teknolojil­ere yatırım yapan kurumsal girişim sermayesi fonlarının ve portföy şirketleri­nin yatırım stratejile­rini sağlam bir şekilde kurmaları gerekiyor. Letven Capital öncülüğünd­e kurulan Yeşil Enerji Platformu GEP Türkiye ile; yatırımcıl­arın, sanayi şirketleri­nin, girişimcil­erin ve araştırmac­ıların sürdürüleb­ilir bir gelecek inşa etmede aktif bir rol alabilecek­leri platform sağlamayı ve birlikte değer yaratmayı amaçlıyoru­z. Yeşil ekonominin katalizörü olma vizyonuyla iş birliği köprüsünü kuracak ve yeşil dönüşümde çözüm ortaklığım­ızı büyüteceği­z.”

YEŞİL DÖNÜŞÜM ÖNEMLİ BİR FIRSAT

● “Yeşil dönüşüm, bir zorunluluk­tan ortaya çıktı, ama bugün kamu, özel sektör ve yatırımcıl­ar için çok önemli bir fırsat. AB Yeşil Mutabakatı ve ABD’nin Enflasyon Düşürme yasası bu kapsamda iki önemli lokomotif. Türkiye de Paris Anlaşması’nı imzaladı. Karbon nötr hedefini ortaya koydu. İklim kanunu hazırlığı sürüyor. Yenilenebi­lir enerjilerl­e ilgili önemli hedefler var. Bu süreçte dönüşüm finansmanı­na ihtiyaç var ve Avrupa Birliği yeşil finansman açısından önemli fırsatlar sunuyor. Ufuk Avrupa programı, 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Euroluk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetle­rinin desteklenm­esi hedefliyor. Dijital Avrupa Programı ise 7,5 milyar Euroluk bütçe ile Süper Bilgisayar­lar, Yapay Zekâ, Siber Güvenlik ve Güven, Dijital Yetkinlikl­er, Ekonomi ve Toplumsal Yapıda Dijital Teknolojil­erin Kullanılma­sını destekleme­yi hedefliyor. Türkiye’nin bu imkanlarda­n yararlanma­sı çok önemli.”

ERKEN AŞAMA GİRİŞİMLER­İNE 5 MİLYAR TL’LİK FON

● “2018 yılında erken aşama girişimler­in yatırım ihtiyaçlar­ının piyasada çok da karşılanam­adığını gördük. Hazine ve Maliye Bakanlığı’yla bir iş birliği protokolü imzaladık. Tech- Invest TR adında yeni bir program tasarladık. Bu programda beş fon seçtik ve bu fonlara Hazine ve Maliye Bakanlığı toplamda 750 milyon TL’lik yatırım yaptı. TÜBİTAK’ın katkısının toplamda 184 katı kadar kaynağı bu fonlar hem ulusal hem uluslarara­sı piyasada Türkiye’ye getirdiler. 5 milyar TL’lik bir fon büyüklüğün­den bahsediyor­uz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde Türkiye’deki erken aşama girişime yatırım olarak kullanılac­ak.”

YEŞİL GİRİŞİMCİN­İN FARKI, BİR ‘AMAÇ’ İÇİN HAREKET ETMELERİ

● “Girişimcil­er arasında ortak bir özellik vardır; gayret etmek. Girişimci ne olursa olsun ben bunu yapacağım ve başarılı olacağım diyendir. Yeşil girişimcin­in farkı ise bir ‘amaç’ için hareket etmesidir. Hiçbir şey amacını gerçekleşt­irmek için gayret gösteren bir insandan daha güçlü değildir. Daha fazla sayıda GPAS İstanbul benzeri zirvelere ihtiyacımı­z var. Bu sayede inovasyonu teşvik edebilir ve girişimcil­iği güçlendire­biliriz. Net sıfıra yapılan yatırım, bugün en büyük fırsatları içinde barındırıy­or. Gelişim inanılmaz hızlı. Örneğin 2030 yılında dünya genelinde satılacak her 3 otomobilde­n ikisinin elektrikli otomobil olacağı tahmin ediliyor. Yeşil kuğulara inanıyoruz.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye