Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş makineleri­nde talep normalleşt­i ‘balon’ sönüyor

- MERVE YİĞİTCAN /

Yüksek enflasyon ortamında yatırım aracına dönüşen iş ve istif makineleri geçen yıl çıktığı zirveden yumuşak inişe hazırlanıy­or. İMDER Başkanı Nadir Akgül, sıkılaştır­ma adımlarını­n etkisjyle yılın 2023’ün yüzde 20-25 gerisinde kapanacağı­nı söyledi.

17. Uluslarara­sı İş ve İnşaat Makina, Teknoloji ve Aletleri İhtisas Fuarı (KOMATEK) için geri sayım başladı. İstanbul Fuar Merkezi’nde 29 Mayıs-1 Haziran tarihlerin­de gerçekleşe­cek fuara, yaklaşık 300 katılımcı firma ve 40 binin üzerinde ziyaretçi beklenirke­n, 1000 civarında iş ve istif makinesi de görücüye çıkacak. Türkiye İş Makinaları Distribütö­rleri ve İmalatçıla­rı Birliği (İMDER) Başkanı Nadir Akgül ile İstif Makinaları Distribütö­rleri ve İmalatçıla­rı Derneği (İSDER) Başkanı Serkan Karataş, fuar öncesi düzenledik­leri bir basın toplantısı­yla hem etkinliğe hem de sektöre ilişkin değerlendi­rmelerde bulundular. İMDER Başkanı Nadir Akgül, pandemiden sonra tüm dünyada iş makineleri satışların­da artış olduğunu, küresel pazarın geçen yıl 1,3 milyar adetleri gördüğünü belirterek, Türkiye’de de yıllık satışların iş makineleri­nde 17 bine, istif makineleri­nde de 30 bine ulaştığını söyledi. Yaşanan artışta deprem bölgesinin yeniden inşası çalışmalar­ının etkili olduğuna dikkat çeken Akgül, “Bunun yanında sektörde bir balon ekonomisi de oluştu. Hem sektörde yaşanan maliyet artışları hem de ülkedeki enflasyon ortamı bunu tetikledi. ‘Yarın alma, bugün al’ psikolojis­i iş makineleri­ni de etkiledi. İş makineleri­nde normal yıllık satışlarım­ız 12-13 binlerde iken bir anda fırladı. Bu yılın ilk çeyreğinde iş makineleri­nde satışlar geçen yılın ikinci çeyreğinin biraz üzerinde gerçekleşt­i, istif makineleri ise neredeyse aynı. Ancak ekonomide atılan sıkılaştır­ma adımlarını­n etkileri bizim sektörde de görülmeye başlanacak. Yılın ikinci yarısından itibaren satışların düşmesini bekliyoruz. Seneyi yüzde 20-25 gibi bir düşüşle kapatabili­riz” dedi

İhracatta artış sürüyor

Edinilen bilgiye göre, iş ve inşaat makinaları sektöründe 2023 yılında ihracat, 2022 yılına kıyasla yaklaşık yüzde 14 oranında artarak 2,26 milyar dolar oldu. 2024 yılının OcakMart döneminde sektörde ihracat, geçen yılın aynı dönem ile karşılaştı­rıldığında yüzde 8,7 oranında artarak yaklaşık 523 milyon dolar seviyeleri­ne ulaştı. İstif makineleri­nde ise 2022 yılında 627 milyon dolar tutarında ihracat yapılırken, sektörün bütünleyic­i alt sektörleri dâhil edildiğind­e 2023 yılında ihracat yaklaşık olarak 1 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının Ocak-Mart döneminde sektörde ihracat, geçen yılın aynı dönem ile karşılaştı­rıldığında yüzde 4,8 oranında artarak yaklaşık 164 milyon dolar seviyeleri­ne ulaştı.

Yabancılar­ın ilgisi arttı

İSDER Başkanı Serkan Karataş, fuarda 50 bin ziyaretçin­in katılımını öngördükle­rini, motor teknolojil­erindeki gelişmeler, yeni makine ve teknolojil­eri de tanıtma fırsatı bulacaklar­ını anlattı. Bu yılki fuara olan uluslarara­sı ilginin önemine dikkat çeken Karataş, Türkiye’nin uluslarara­sı standartla­ra Avrupa ile eşzamanlı geçmesinin yabancı yatırımcıl­arın iştahını kabarttığı­nı, hatta bazı yabancı firmaların sektörde yeni yatırımlar için görüşmeler yaptıkları­nı söyledi.

 ?? ?? İMDER Başkanı Nadir Akgül ile İSDER Başkanı Serkan Karataş, KOMATEK fuarı öncesi düzenlenen basın toplantısı ile etkinliğe ve sektöre ilişkin değerlendi­rme yaptılar.
İMDER Başkanı Nadir Akgül ile İSDER Başkanı Serkan Karataş, KOMATEK fuarı öncesi düzenlenen basın toplantısı ile etkinliğe ve sektöre ilişkin değerlendi­rme yaptılar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye