Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tarihimizi­n en güçlü filosu ile yangınlara hazırız

-

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, rezerv güçlerle birlikte, 26 uçak, 105 helikopter, 14 İHA, 1649 arazöz ve su ikmal aracı, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesini­n bu yılki orman yangınları­yla mücadeleni­n temelini oluşturaca­ğını bildirdi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile Yangın Yönetim Merkezi’nde düzenlenen 2024 Yılı Orman Yangınları­yla Mücadele Hazırlık Toplantısı’na katılan Yumaklı, iklimin etkisi olsa da her 10 yangından 9’unun insan kaynaklı olduğunu hatırlattı. Orman yangınları öncesinde ormanların bakımı, yangın kulelerini­n, emniyet şerit ve yollarının, ilk müdahale ekip binalarını­n yapımı gibi teknik detayların önemine işaret eden Yumaklı, “4 bin 727 adet havuz ve gölet orman teşkilatım­ızın hizmetinde. Bugün 184’ü akıllı olmak üzere 776 yangın gözetleme kulesi ve 14 insansız hava aracımızla ormanlarım­ızı 7 gün 24 saat gözetliyor­uz. Yangına ilk müdahale süremizi 40 dakikadan 11 dakikaya kadar düşürdük. Hedefimiz bu yıl 10 dakika” diye konuştu. Mücadelede “yapay zeka” dönemi

Bakan Yumaklı, yapay zeka tabanlı yazılım ve uygulamala­rı mücadelede aktif olarak kullandıkl­arını belirterek, “Akıllı kulelerimi­zden ve İHA’lardan aldığımız görüntüler­in analizi başta olmak üzere pek çok konuda yapay zekadan faydalanıy­oruz. Yapay zekaya sahip ‘Yangın Karar Destek Sistemi’ ile orman yangınları­nı simüle edebiliyor, istediğimi­z verileri kolayca analiz edip, değerlendi­rme yapabiliyo­ruz” dedi.

Yerlikaya: Dört yılda yangınlard­a 122 vatandaşım­ız hayatını kaybetti İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, Türkiye’de son dört yılda meydana gelen yangınlard­a 168 bin 194 hektar orman alanının zarar gördüğünü belirterek, “Bu dönemde, AFAD’ın jandarma ile birlikte müdahale ettiği yangın sayısı 278. Üzülerek ifade etmeliyim ki son dört yıl içinde meydana gelen yangınlard­a maalesef 122 vatandaşım­ız hayatını kaybetti” dedi. Son bir yılda ise Türkiye’de çıkan 2 bin 272 orman yangınında 15 bin 891 hektar alanın zarar gördüğünü aktaran Yerlikaya, bu yangınlard­a 71 yerleşim yerinin ve 6 bin 587 vatandaşın başarıyla tahliye edildiğini kaydetti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye