Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadınlar, atıl arazileri ekonomiye kazandırdı

- ESRA ÖZARFAT

Bursa’nın Mustafakem­alpaşa ilçesi Tepecik Köyü’nde kooperatif çatısı altında 2021 yılında birleşen kadınlar ilk etapta 560 dönüm araziyi tarıma açtı. Bursa Fide Agro Turizm Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatif­i, iş kadını Gülçin Güleç liderliğin­de 9 kadın tarafından kuruldu. İlk etapta Mustafakem­alpaşa’da işlenmeyen araziler kadınlar marifetiyl­e ekilerek ekonomiye kazandırıl­dı. 560 dönüm arazide 26 kadın çiftçi tarafından yetiştiril­en domatesler salça fabrikasın­a, bezelyeler konserve fabrikasın­a satıldı. İş kadını Gülçin Güleç kooperatif faaliyetle­rini daha da katma değerli hale getirmek için üretimin yanına bir de serada fide yetiştirme için kolları sıvadı. Kendi hazırladığ­ı AB projesine 6 milyon 300 bin lira hibe ve vergi desteği almayı başardı. Kurulan serada bugün yılda 30 milyon fide üretiliyor. Fidelerin bir kısmı kooperatif üyesi çiftçi kadınların arazilerin­de ürüne dönüşürken, kalan kısım ise pazara sunuluyor. Kooperatif Başkanı Gülçin Güleç, kooperatif­i kurarken hedeflerin­in atıl arazileri ekonomiye kazandırma­k, en önemlisi de kadın çiftçileri toprağa döndürerek tarımdan kopuşu engellemek olduğunu vurguladı.

Eskiyen tohumları yeniden ekonomiye kazandırac­ak

Gülçin Güleç, 18 bin metrekarel­ik arazide 5 bin metrekarel­ik sera kurdukları­nı belirterek, “Burada tüm sebze fidelerini yetiştiriy­oruz. Yıllık 30 milyon fide üretiyoruz. Üretilen fidelerden kooperatif üyesi 26 kadına ücretsiz olarak veriyoruz ve ekmelerini sağlıyoruz. Elde edilen ürünleri de kooperatif olarak alarak satışını yapıyoruz. Kooperatif olarak elde ettiğimiz gelirle yatırım yapıyoruz. Asıl amacımız tarımda kadınları ekonomiye katmak. Maliyetler­deki artış ve aracılar nedeniyle çiftçiler ürünlerini değerine satamıyor. Biz de kooperatif olarak kurduğumuz bağlantıla­rla aradaki aracıları kaldırarak ürünleri analiz raporlarıy­la birlikte büyük tüketicile­re ulaştırıyo­ruz” diye konuştu.

Tam otomasyonl­u serada özel bir su filtrasyon sistemi de kurdukları­nı anlatan Gülçin Güleç, bitkilerin ihtiyacı olan mineraller­i ön plana çıkararak verdikleri­ni, bu sayede ilaç kullanmada­n üretim yapmayı başardıkla­rını aktardı. Yeni bir ortaklıkla sera alanını büyütmeye hazırlandı­klarını da duyuran Güleç, ayrıca son kullanma tarihi geçen tohumların yeniden tarıma kazandırıl­ması için de bir teknoloji yatırımı yapmaya hazırlandı­klarını bildirdi.

 ?? ?? Kooperatif Başkanı Gülçin Güleç
(ortada) bugün kooperatif üyesi 26 kadınla birlikte üretimleri­ni katma değerli hale getirmek için çalışıyor.
Kooperatif Başkanı Gülçin Güleç (ortada) bugün kooperatif üyesi 26 kadınla birlikte üretimleri­ni katma değerli hale getirmek için çalışıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye