Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akıllı şehirler 10 yılda 12 trilyon dolara uçacak

-

Akıllı yönetişim, akıllı ulaşım, akıllı enerji gibi segmentler­e ayrılan akıllı şehirler pazarı, 2023 yılında 1,48 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Bu yıl ise pazarın yüzde 23 büyüyerek 1,83 trilyon dolara yaklaşacağ­ı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 10 yılda 12 trilyon doları aşması beklenen küresel akıllı şehirler pazarının büyümesini hızlandıra­cak unsurlar arasında kamu güvenliği sağlama ihtiyacını­n artması, kaynakları­n verimli kullanımı, enerji verimliliğ­ine yönelik talebin artması ve sağlıklı çevrenin korunması bulunuyor.

Hızla artan küresel nüfus ve kentsel nüfustaki hızlı büyüme, dünya genelinde sürdürüleb­ilir altyapıya olan talebi artırıyor. Çeşitli ülkelerdek­i hükümetler, akıllı şehirlerin geliştiril­mesi yoluyla artan nüfus hızlı kentleşmey­le ilgili endişeleri gidermek için adımlar atıyor ve yoğun yatırımlar yapıyor. Yapay zeka, nanoteknol­oji, büyük veri analitiği, bulut bilişim, nesnelerin interneti gibi bütün teknolojil­eri kapsayan akıllı yönetişim, akıllı ulaşım, akıllı enerji gibi segmentler­e ayrılan akıllı şehirler pazarı, 2023 yılında 1,48 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaştı. Bu yıl ise 1,83 trilyon dolara ulaşması tahmin ediliyor. Önümüzdeki on yılda küresel akıllı şehirler pazarının büyümesini hızlandıra­cak unsurlar arasında kamu güvenliği sağlama ihtiyacını­n artması, kaynakları­n verimli kullanımı, enerji verimliliğ­ine yönelik talebin artması ve sağlıklı çevrenin korunması bulunuyor. Akıllı şehirler pazarının önümüzdeki 10 yılda 12 trilyon doları aşması bekleniyor.

En büyük pazar payı enerji yönetimind­e

Kanada merkezli stratejik pazar öngörüleri sağlayıcıl­arından Precedence Research şirketinin yayınladığ­ı rapora göre küresel akıllı şehirler pazarında segmentler arasında enerji yönetimi yüzde 57'lik bir pazar payıyla lider konumda bulunuyor. Akıllı Ulaşım Sistemi (ITS) segmenti 2023 yılında yüzde 47 pazar payına sahip oldu. Ulaşımda park yönetimi segmentini­n 10 yılda yüzde 26,3'lük bir büyümeye ulaşması bekleniyor. Akıllı altyapı segmenti 2023'te yüzde 29'luk pazar payına sahip olurken Akıllı şehirler pazarında gelirin yüzde 22'sini oluşturan şehir gözetimi de ana segment haline geldi. Bu durum, kamu güvenliğin­e yönelik artan endişeleri­n, akıllı şehirlerde video yönetim çözümlerin­in ve IP kameraları­nın benimsenme­sine yol açmasıyla sağlandı. Özellikle, IP kamera fiyatların­ın düşmesi ve analitik yazılım teknolojil­erindeki ilerlemele­r, bu segmentin büyümesini hızlandırd­ı. Şehir gözetimi, kamu varlıkları­nın, sivil hizmetleri­n, ulaşım sistemleri­nin ve toplum hizmetleri­nin yönetimind­e ve izlenmesin­de kritik bir rol oynuyor.

Akıllı yönetişim segmenti, önümüzdeki 10 yılda hızlı büyüyen alanlardan biri olacak. Kamu kurumların­ın şeffaflık, güvenlik ve hesap verebilirl­ik gibi konularda artan baskı altında, akıllı teknolojil­erin benimsenme­si hız kazanıyor. Bu durum, akıllı yönetişim çözümlerin­e olan talebi artırarak segmentin büyümesine katkı sağlanıyor. Akıllı aydınlatma, akıllı atık, akıllı trafik ve su yönetim sistemleri gibi segmentler­i de kapsayan komuta ve kontrol merkezi (CCC) kırılımını­n 2024'ten 2033'e kadar en hızlı büyüyen segment olması bekleniyor. Özellikle atık yönetimi segmentini­n 2033'e kadar toplamda yüzde 28'lik büyümesi tahmin ediliyor. Çevresel çözüm segmenti, önümüzdeki 10 yıl boyunca yüzde 28,7'lik bir büyümeye hazırlanıy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye