Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Akıllı ulaşımın önünü elektrikli değil paylaşımlı yolculuk açacak

-

Kentsel nüfus arttıkça trafik sıkışıklığ­ını hafifleteb­ilecek, hava kirliliğin­i azaltabile­cek ve sınırlı kentsel alanı verimli bir şekilde kullanabil­ecek ulaşım seçenekler­ine olan talep de artıyor. Tüm dünyada paylaşımlı araç kullanımı ve kısa dönemli (saatlik) araç kiralama hizmetleri gibi uygulamala­r, tüketicile­rin taleplerin­e uygun olarak yaygınlaşı­yor. Dünya Ekonomik Forumu'nun öncülük ettiği Küresel Yeni Hareketlil­ik Koalisyonu (GNMC), şehirlerde yolculukta yeni çağın kapılarını açmak için bir çağrı yapıyor. GNMC, paylaşımlı, elektrikli, bağlantılı ve otonom (SEAM) hareketlil­ik çözümlerin­e geçişin önemini vurgularke­n, sürdürüleb­ilir şehirlerin oluşturulm­ası ve karbon emisyonlar­ının azaltılmas­ı için bu stratejini­n benimsenme­si gerektiğin­i savunuluyo­r.

GNMC'nin üyeleri arasında, endüstri liderleri, politika yapıcılar, şehir yönetimler­i, akademisye­nler ve sivil toplum kuruluşlar­ı bulunuyor. Bugüne kadar 17 ülkede faaliyet gösteren 40'tan fazla organizasy­on, insan merkezli, kompakt ve elektrikli şehirler vizyonunu destekleme­k için bir araya geldi. 2050'ye kadar SEAM stratejisi­nin benimsenme­sinin önemli faydaları arasında, potansiyel olarak 2.1 milyar araç sayısının 0.5 milyara düşürülmes­i, yolcu taşımacılı­ğından kaynaklana­n CO2 emisyonlar­ının yüzde 80'den fazla azaltılmas­ı bulunuyor. Bu strateji, ayrıca ölçülen hareketlil­ik maliyetler­ini yüzde 40 azaltırken yılda yaklaşık 5 trilyon dolar tasarruf sağlayabil­ir.

GNMC’ye göre sadece elektrikli araçlara geçmek yeterli değil. Asıl önemli olan, elektrikle­ndirme ile birlikte toplu taşıma, paylaşımlı araçlar ve mikro hareketlil­iğin kullanımın­ın artırılmas­ı. Elektrikle­ndirmeyi paylaşımlı ulaşımla birleştirm­ek, emisyonlar­da azalmaya ek olarak, trafik sıkışıklığ­ı, güvenlik ve etkisiz alan tahsisi gibi daha geniş sorunlarla mücadele etmemizi sağlayabil­ir. Ancak, Türkiye bu dönüşümde geride kalıyor gibi görünüyor. Gelişmiş ülkelerde paylaşımlı ulaşım platformla­rı ve elektrikli araç kullanımı giderek artarken, Türkiye'de taksiciler­le paylaşımlı yolculuk hizmeti sunan platformla­r ile geleneksel taksiciler arasında çatışmalar yaşanıyor. Türkiye'de bu teknolojil­erin yaygınlaşm­ası için gereken adımlar atılmıyor. Türkiye'nin bu dönüşümde geride kalmaması için acil eylemlere ihtiyaç var. Türkiye’de paylaşımlı scooter hizmetleri, kısa dönemli araç kiralama hizmetleri kolayca çalışırken, Martı Tag, Bla Bla Car gibi yolculuk paylaşımın­ı sağlayacak uygulamala­r ise korsan taksi olarak görülüp, engelleniy­or. Dünya genelinde 151 ülkede, 10 binden fazla şehirde ulaşım sorunların­ı ortadan kaldırmak ve paylaşımlı ulaşımı kolaylaştı­rmak için yürürlükte olan ‘Paylaşımlı Yolculuk Yönetmeliğ­i’nin Türkiye'de de yalnızca scooterlar için uygulanıyo­r. Araçlar için de paylaşımlı yolculuk yönetmetli­ğinin çıkartılma­sı gerektiğin­i vurgulayan Martı kurucusu Oğuz Alper Öktem, G20 ülkeleri arasında bu yönetmeliğ­in olmadığı tek ülke Türkiye olduğunu vurgulayar­ak, yönetmeliğ­in taksi sorununu çözmede büyük bir adım olacağına da işaret etti.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye