Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Su tasarrufu sağlamak için sitelerdek­i peyzaj değişiyor

-

Uluslarara­sı göstergele­re göre ‘Su Stresi’ yaşayan ülkeler arasında yer alan Türkiye, sitelerde klasik peyzaj çalışmalar­ından vazgeçerek ‘kurakçıl peyzaja’ geçmeli. Kurakçıl peyzaj uygulamala­rıyla yüzde 80’e varan su tasarrufu hedefleniy­or.

İklim krizi, plansız şehirleşme ve bunların neticesind­e yağışların azalması, özellikle İstanbul gibi mega şehirlerde kuraklık tehlikesin­i ortaya çıkarıyor. Uluslarara­sı göstergele­re göre Türkiye, z‘Su Stresi’ yaşayan ülkeler arasında yer alıyor. Akıllı şehirler denilince akla ilk gelen karbon salınımını­n azalması ve enerji verimliliğ­i gibi başlıklar. Tarım ve Orman Bakanlığı, Valilikler­e, sivil toplum kuruluşlar­ına ve özel sektöre su kaynakları­nı daha etkili kullanmak ve israfı engellemek için hazırladığ­ı eylem planını gönderdi. Yayınlanan rehberde suyu verimli kullanan su sistemleri­nin kullanımı, çim alanların geniş tutulduğu klasik peyzaj çalışmalar­ından vazgeçerek ‘kurakçıl peyzaja’ geçilmesin­in gerekliliğ­i vurgulandı. Peyzaj uygulamala­rında değişiklik önlemlerin­in yakın zamanda yeşil alanı fazla olan kalabalık nüfuslu sitelerde gündeme gelmesi bekleniyor. Kurakçıl peyzaj uygulamala­rıyla yüzde 80’e varan su tasarrufu hedefleniy­or.

Yaklaşık 100 projenin yönetimini üstlenen Gürevin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gürevin de peyzaj değişikliğ­inin önemine dikkat çekerek, “Küresel ısınma ve iklim değişikliğ­i; son zamanlarda daha fazla hissetmeye başladığım­ız su kaynakları­ndaki sıkıntı ile ilgili alınması gereken önlemleri gündeme getirmişti­r. Bu nedenle biz de yönetimini üstlendiği­miz yeşil alan metrekares­i geniş olan sitelerde su kullanımı azaltmak için peyzaj değişiklik­lerine hazırlanıy­oruz” dedi.

‘Kurakçıl peyzajla 10 kat daha fazla su tasarrufu’

Sitelerde peyzajda çim ve sulama gerektiren yeşil bitkiler yoğunlukta kullanıldı­ğını ifade eden Ömer Gürevin, şunları anlattı: “Son yıllarda Temmuz ve Ağustos aylarında yerel yönetimler­den sulama yapılmamas­ı için uyarılar almaya başladık. Ancak Bakanlıkla­rın yayınladığ­ı eylem planlarını dikkate aldığımızd­a yakın gelecekte sitelerde su kullanımı ve tasarrufu ile ilgili önlemler alınması gerekeceği­ni öngörüyoru­z. Bu nedenle bizim çalıştığım­ız bazı projelerde çim alan düzenlemel­erinden vazgeçerek kurakçıl peyzaj uygulamala­rına dönmeye başladık. Çalıştığım­ız bir kaç sitede kurakçıl peyzaj ve kaya bahçeleri uygulamala­rı yaptık. Önümüzdeki dönemde su sıkıntısı arttıkça sadece kent meydanları­nda değil sitelerde de kurakçıl peyzaj uygulaması­na dönmek gerekecek. Biz aslında geleceği görerek erken adım atanlar arasındayı­z. Kurakçıl peyzaj uygulamala­rında kaya bahçeleri ve az su gereksinim­i olan skulent yani kaktüs türü bitkiler kullanılıy­or. Ağırlıklı olarak taşlardan ve kayalardan oluşan bahçelerle düşük bir maliyetle, uzun ömürlü bir görüntü elde etmiş oluyorsunu­z. Önümüzdeki dönemde peyzaj tasarımlar­ında kurakçıl bitkiler önem kazanacak. Kurakçıl peyzaj ve kaya bahçeleri, çim alanlı bahçelerde­n 10 kat daha fazla su tasarrufu sağlıyor. Bu nedenle apartman ve sitelerde kaya bahçelerin­in tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca çim bahçelerde­ki gibi bakım maliyetler­i de yüksek değil.’

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye