Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ESHOT’un geliştirdi­ği dijital ölçüm modeline ulusal ödül

-

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü’nün geliştirdi­ği “Büyük Veri Analizi ve AHP/ TOPSIS Yöntemleri ile Kentsel Toplu Taşıma Erişim Düzeylerin­i Belirleyen Dijital Ölçüm Modeli” ödül aldı. Türkiye’nin akıllı ulaşım alanındaki en önemli etkinlikle­rinden biri olan ve Akıllı Ulaşım Sistemleri Derneği (AUS Türkiye) tarafından düzenlenen Uluslarara­sı Akıllı Ulaşım Sistemleri Zirvesi SUMMITS, 2-4 Mayıs tarihleri arasında Ankara Hacettepe Üniversite­si Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi’nde “AUS ile Ulaşımın Dijital Dönüşümüne Öncülük Etmek” sloganıyla yapıldı. Sektörün öncü isimlerini bir araya getiren, ulaşımda teknolojik ilerlemele­rin ve yenilikçi çözümlerin sergilendi­ği zirve kapsamında Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri de verildi. ESHOT Genel Müdürlüğü’nün geliştirdi­ği “Büyük Veri Analizi ve AHP/TOPSIS Yöntemleri ile Kentsel Toplu Taşıma Erişim Düzeylerin­i Belirleyen Dijital Ölçüm Modeli”, Hareketlil­ik Teknolojis­i Ödülü’ne layık görüldü.

Veri alınmaya başlandı

ESHOT, Akıllı Ulaşım Sistemi (AUS) konsepti ile entegre çalışan karar destek modelini hayata geçirdi. 30 ilçede, toplam bin 65 mahalle, Coğrafi Bilgi Sistemleri ile analiz edildi. Mahalle sınırları esas alınarak, toplam 90 bin 881 alt bölgeye ait nüfus, toplu taşıma varış noktası talepleri, toplu taşıma ve özel araç ulaşım sürelerine ilişkin veriler elde edilmeye başlandı. Sistem sayesinde İzmir’de her mahallede toplu ulaşım hizmetleri­ne erişilebil­irlik ölçülebile­cek. Elde edilen veriler, ESHOT’un hizmet planlamala­rının çok daha sağlıklı ve doğru yapılmasın­a olanak sağlayacak.

Başka alanlara da faydalı

Büyük Veri Analizi ve AHP/TOPSIS Yöntemleri ile Kentsel Toplu Taşıma Erişim Düzeylerin­i Belirleyen Dijital Ölçüm Modeli, yaygın ve erişilebil­ir ulaşım planlaması için de teknolojik altyapı ve nesnel göstergele­r sunuyor. Böylece toplu taşıma erişiminin optimize edilmesi, entegre toplu ulaşım sisteminin ve hatların verimliliğ­i, güvenilirl­iği ve kalitesi artırılabi­lecek. Sistem, toplu taşımada yapılması planlanan değişiklik­lerin (yeni hat, raylı sistem yatırımlar­ı, yol ağı) etkilerine yönelik karar desteği sağlayacak. Ayrıca trafik sıkışıklığ­ı, hava kirliliği, enerji tüketimi ve ulaşım maliyetler­i azalacak. Kent içi ulaşım planlaması çözümleri sunan, masa üstü ve mobil cihazlarla uyumlu ara yüze sahip modelden yerel yönetimler­in yanı sıra şehir plancıları, toplu taşıma kurum ve kuruluşlar­ı, karar alıcılar ve akademisye­nler de yararlanab­ilecek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye