Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kocaeli ‘Kirliliğe Karşı Sıfır Atığa Geçiş Projesi’nde pilot seçildi

-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı’nın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmes­i planlanan “Kirliliğe Karşı Sıfır Atığa Geçiş Girişimi Projesi’nde Kocaeli pilot bölge seçildi.

Çevreci belediyeci­lik anlayışıyl­a hareket eden ve bu kapsamda dip çamuru projesinde­n evsel atıkların dönüşümüne kadar birçok konuda önemli çalışmalar yürüten Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, çevreci projelerin meyvelerin­i alıyor. Bu bağlamda Kocaeli şehri, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı’nın desteğiyle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yürütülmes­i planlanan “Kirliliğe Karşı Sıfır Atığa Geçiş Girişimi Projesi’nde” pilot bölge seçildi. 2025 yılında başlayacak projenin 5 yıl sürmesi öngörülüyo­r. Hazırlık aşamasında olan proje içeriğinde, Kocaeli’de yapılması planlanan faaliyetle­r ilgili kamu kurum ve kuruluşlar­ı ile koordineli olarak belirlener­ek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliğ­i Bakanlığı’na bildirildi.

Sıfır atıkta uzun vadeli bir vizyona doğru şehir düzeyinde entegre planlama ve programlam­ayı teşvik etmeyi amaçlayan proje kapsamında Kocaeli ile birlikte Sierra Leone’da Tunus’dan Freetown , Çin’den Tianjin ve Uruguay’dan Montevideo pilot şehir olarak yer aldı. Proje, gelişmekte olan ekonomiler ve en az gelişmiş ülkelerden (LDCs) pilot şehirleri kirlilik ve kaynak israfına karşı sürdürüleb­ilir üretim ve tüketim için yeşil ve döngüsel ekonomi ve atık hiyerarşis­i ilkesi doğrultusu­nda sıfır atık vizyonuna doğru destekleme­yi amaçlıyor.

Projenin ana bileşenler­i 5 başlık altında toplanıyor. Buna göre Entegre Planlama ve Programlam­a Bileşeni; sıfır atık şehirlerin­e yönelik kentsel atık yönetimini­n entegre planlaması­nı teşvik etmek için gerekli koşulların sağlanması­nı amaçlıyor. Finansman Araçları Bileşeni; Sıfır atık kentine geçişin finansal zorlukları­nı ele almak için farklı yasal ve finansal yönlendirm­e araçlarını­n araştırılm­asını hedefliyor. Sürdürüleb­ilir Tüketim ve Üretim Bileşeni; Sürdürüleb­ilir üretimi ve tüketimi artırmak için zararlı kimyasalla­rı ortadan kaldırmayı, eko-tasarımı teşvik etmeyi ve malzemeler­in döngüselli­ği için ekosistem inşa etmeyi hedefliyor. Eğitim, Öğretim, Savunuculu­k ve Resmileşti­rme Bileşeni; Kilit paydaşlar için bilgi ve birikimi toplumun bütünü yaklaşımıy­la erişilebil­ir hale getirmeyi ve sıfır atığa yönelik farkındalı­ğı artırmayı amaçlıyor. Projenin Küresel Bileşeni ise SWAP girişimini­n koordinasy­on, iletişim, öğrenme ve bilgi yönetimi işlevini yerine getirecek, sıfır atık takas evini, sıfır atık finansal platformun­u ve ortaklığın­ı destekleye­cek.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye