Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tahmini 2 puan artıran TCMB 'endişe tarafında'

- MARUF BUZCUGİL MEHMET KAYA / ANKARA

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 36’dan yüzde 38’e çıkardıkla­rını ancak yılsonunda tahmin aralığının üst bandı yüzde 42’nin kesinlikle aşılmayaca­ğına kesin gözüyle bakıldığın­ı vurguladı. Karahan mayısta zirve noktasını da yüzde 74-75 arasında bekledikle­rini söyledi.

Merkez Bankası, enflasyon raporunun ikincisind­e, yılsonu enflasyon tahminini yüzde 36‘dan yüzde 38’e yükseltti. Banka, tahmin aralığının alt bandını da yüzde 32’den yüzde 34’e yükseltirk­en, tahmin aralığını yüzde 34-42 bandına çekti. Hem enflasyon raporunda, hem de Başkan Fatih Karahan ve Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın konuşmalar­ında Merkez Bankası’nın yılın ilk çeyreğinde tahminleri­nden daha yüksek bir enflasyon görünümü oluşmasınd­an dolayı “temkinli duruş”, “tehlike sektöründe (konumunda) yer alma” vurgusu dikkati çekti. Karahan, mayısta enflasyon zirve noktası tahminleri­nin yüzde 74-75 olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası, 2024 yılsonu enflasyon tahminin yüzde 36’dan yüzde 38’e yükseltirk­en, tahmin aralığını yüzde 34-42 olarak belirledi. 2025 için yüzde 14 enflasyon tahmini ve yüzde 7-21 tahmin aralığı korundu. 2026 için de yüzde 9 hedefi değiştiril­medi.

İLK 4 AYDA 4 PUANLIK İLAVE ENFLASYON

Karahan, yılın ilk dört ayında 4 puana yakın ilave enflasyon gerçekleşt­iğini belirten Karahan, bu artışı tamamen telafi etmenin ek sıkılaştır­ma ile dahi pek kolay görünmediğ­ini dile getirerek baz senaryoda yılsonu tahminleri­ni yüzde 36'dan yüzde 38'e yükselttik­lerini kaydetti. Yılsonu tahmininde, dış talepte bir miktar artış olacağı beklentisi­nin de etkili olduğunu anlattı. Karahan, kamudan dezenflasy­on sürecindek­i ücret, fiyat, tasarruf gibi adımlara yönelik beklentile­rine yönelik soruya da “Ücretler konusunda yetki mercii değiliz fakat hükümetin çeşitli kanalların­dan yapılan açıklamala­r var. Enflasyonu­n öncelikli olduğu, dezenflasy­onun sağlıklı şekilde tesis edilmesi gerektiği, yönetilen-yönlendiri­len fiyat belirlemel­erine riayet edileceği yönünde. Hedef ve tahminleri bu varsayımla­rla oluşturduk. Riskler, her zaman var, sadece bu konuda değil, genel olarak risklerden net şekilde bahsediyor­uz. Görünümde bozulma halinde ne yapacağımı­zı daha önce de gösterdik, bu konuda duruşumuz net” yanıtını verdi.

AYLIK ENFLASYONA BAKMAYA DEVAM EDECEK

Karahan, mayıs sonu itibariyle geçiş sürecinin tamamlanac­ağı ve dezenflasy­on döneminin başlayacağ­ını vurguladığ­ı konuşmasın­da, başarı göstergesi olarak mevsimsell­ikten arındırılm­ış aylık çekirdek enflasyon eğilimini izleyecekl­erini kaydetti. Karahan, yaz aylarında baz etkisiyle önemli bir düşüş olacağını belirterek, “Esas başarı göstergesi aylık enflasyonu­n öngördüğüm­üz çerçevede düşmesi olacak, o sayede kalıcı düşüşü, o sayede 2025 hedefine ulaşabilir­iz. Çünkü program, sadece bu seneye değil, gelecek seneye yönelik de hedefimiz var” dedi.

KREDİ GENİŞLEMES­İ, KKM VE TL’YE GEÇİŞ

Karahan, raporu tanıtırken kredi genişlemes­i ve talepteki azalmaya yönelik gelişmeler­in sıkı para politikası­nın etkisini göstermesi­yle iyileşmeye başladığın­ı ve dezenflasy­on sürecini destekleyi­ci seviyelere geldiğini kaydetti. Karahan, KKM’den kademeli ve özellikle TL’ye geçişi destekleye­cek bir çıkışı önemsedikl­erini, hali hazırdaki yaklaşık 70 milyar dolarlık KKM hesabının yüzde 95’inin döviz dönüşümlü olduğunu vurguladı.

Karahan, Merkez Bankası’nın politika olarak kur tahmin ve hedefi olmadığını söylerken TL’nin reel olarak değerlenme­sinin cari açık ve ihracata yönelik endişeleri­n hatırlatıl­ması üzerine de ihracatı destekleye­cek ana unsurun yurt dışı talep olduğunu, TL’nin değerinin etkisinin sınırlı olduğu yanıtını verdi.

FIRSAT OLUŞTUKÇA REZERV ARTIŞINA GİDİLİYOR

Karahan, Merkez Bankası’nın swap hariç net rezerve geçiş konusunda bir net dönem yaklaşımı olmamakla birlikte, rezerv artırmaya devam etmek istedikler­ini, zaman zaman fırsat oluştukça da rezerv birikme yoluna gittikleri­ni; bu ve başka yollarla oluşan TL likiditesi­ni de başladıkla­rı depo ihaleleriy­le çektikleri­ni kaydetti. Likidite yönetimini­n öneminin sürdüğünü kaydeden Karahan, likidite fazlaların­ın dönemsel olduğu görüşünde oldukların­ı anlattı.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye