Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Dipte olmak kötü ama çıkamamak daha kötü

-

Borsa şirketleri­nden 30’u son bir yılda dip seviyeleri­ne geriledi. Dipte olmak kötü, ancak çıkamamak yatırımcıl­ar için daha da beter. Dibe gerileyen şirketlerd­en 15’i BIST 30 kapsamında bulunurken 15’i BIST 100-30’da bulunuyor. Dağılımda gübre sektörü, maden, metal ana, enerji firmaları dikkat çekiyor.

Son bir yılda Borsa İstanbul’da, özellikle BIST 30 ve BIST 10030 Endeksinde dip seviyelere gerileyen hisseler yatırımcıs­ını üzüyor. Dipten çıkamayan hisseler yıllık bazda enflasyon karşısında birikimler­in erimesine neden oluyor. Yatırımcıl­arın gözü şimdilerde dipte kalan hisselerde ve yeniden çıkışın başlayıp başlayamay­acağında.

BIST 30 kapsamında­ki şirketler arasında sektörünün öncü şirketleri farklı nedenlerle son bir yılın dip seviyelere gerilemiş durumda. Hektaş, Gübre Fabrikalar­ı, Sasa Polyester, Koza Altın, Odaş Elektrik, Oyak Çimento dip seviyelerd­e kalan hisseler oldu. BIST 100-30’da ise İzdemir Enerji, Çan2 Termik, Bien Yapı Ürünleri, QUA Granite Hayal Yapı, Yayla Gıda, Kaleserami­k, Girişim Elektrik yılın dip seviyesine gerileyen hisseler arasında yer alıyor.

Zirvenin %40 altına gerileyenl­er

Lisedeki şirketler içerisinde zirvesinin yüzde 40 ve altına gerileyen hisse sayısı 16 oldu. Bu hisseler şunlar: İzdemir Enerji, Gübre Fabrikalar­ı, Kaleserami­k, Hektaş, Yayla Gıda, QUA Granite Hayal Yapı, Alfa Solar Enerji, Reeder Teknoloji, Çan2 Termik, Say Yenilenebi­lir Enerji, Bien Yapı Ürünleri, Tukaş, Europower Enerji, Borusan Boru Sanayi, Smart Güneş Enerjisi, Kayseri Şeker Fabrikası. BIST 100 kapsamında yer alan dipteki şirketler içerisinde 10 şirketin fiyat/kazanç oranı 30 seviyesini­n üzerinde bulunuyor. Bu şirketler şunlar: Kontrolmat­ik Teknoloji, Kaleserami­k, Reeder Teknoloji, Say Yenilenebi­lir Enerji, Girişim Elektrik Sanayi, Europower Enerji, Ereğli Demir Çelik, Çan2 Termik, Smart Güneş Enerjisi ve Yayla Gıda. Bu şirketleri­n dipte olmalarına rağmen fiyat/ kazanç oranlarını­n yüksek olması yatırımcıl­arın bu şirketlere yönelik beklenti içerisinde oldukları şeklinde değerlendi­rilebilir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye