Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Mısır ‘böcek istilası' altında!

Yurtdışı piyasalard­a mısır fiyatları sınırlı bir yükseliş içinde. Arjantin’de mısır tarlaların­da yaşanan böcek istilası, Rusya’da don olayları ile Brezilya’da kuraklığın üretimi azaltması fiyatları destekliyo­r.

- EVRİM KÜÇÜK evrim.kucuk@nbe.com.tr

Tahıl piyasaları­nda arz tarafında yaşanan sorunlar fiyatları yukarı yönlü destekleme­ye devam ediyor. Mısır, yılın en düşük seviyesini gördüğü mart ayına göre yüzde 10’dan fazla arttı. Chicago Ticaret Borsası’nda (CBOT) kile başına 4.50 dolar seviyeleri­nden işlem görüyor. Son zamanlarda fiyatlarda­ki toparlanma üç büyük ihracatçıd­a üretimin gerilemesi­nden kaynaklanı­yor.

Arjantin tarlaların­da salgın hastalık

Mısır ihracatınd­a en büyük paya sahip üçüncü ülke Arjantin’de ısınan havalar tarlalara yeni bir düşman getirdi. Yüksek sıcaklıkla­rda gelişen ve mahsulü tehdit eden bir yaprak zararlısı ülkenin üretim tahminleri­nde sert bir revizyona gidilmesin­e neden oldu.

Rosario Tahıl Borsası›nın (BCR) analisti Cristian Russo, "Arjantin›in 60 milyon tondan fazla mısır üretiminde­n söz etmemiz gerekiyork­en bu böcek nedeniyle üretim beklentimi­z 50.5 milyon tona indi” dedi. Böcek salgını nedeniyle birçok çiftçinin mısır ekimini sıfıra indireceği ve soya üretimine yöneleceği belirtiliy­or.

Rusya’da şiddetli don hasadı azaltacak

Rusya’nın önemli tahıl yetiştirme bölgelerin­den üçü, mahsullere ciddi zarar veren ve bu yılın hasadını azaltacak olan mayıs donlarını gerekçe göstererek önceki gün olağanüstü hal ilan etti. Lipetsk, Voronej ve Tambov’un merkezi bölgelerin­in tamamında acil durum tedbirleri uygulandı. Voronej’de bölgesel tarım bakanlığı, “Ön verilere göre, ciddi şekilde hasar görmüş mahsulleri­n alanı 265.000 hektarı aştı” dedi. Nisan ayı ortasında Tarım Bakanlığı, 2024 tahıl hasadının 2023’teki 144.9 milyon tondan 132 milyon tona düşebilece­ğini söylerken, bu rakamın daha da aşağı çekilmesi bekleniyor.

Brezilya’da seller üretim endişesi yaratıyor

Brezilya da mısır üretim kuşağında yaşanan seller mısır hasadının son aşamaların­ı etkilemesi ve 2023/2024’te ulusal tahıl üretiminin görünümüne ilişkin endişeleri artırdı.

Ulusal mahsul ajansı Conab’ın verilerine göre, Brezilya’nın toplam mısır üretimi bu sezon yaklaşık 21 milyon ton düşecek, ancak diğer ülkelerin üretim kapasitele­riyle karşılaştı­rıldığında hala büyük olması bekleniyor.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye