Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Özel veya ailevi sebeplerle işten ayrılma kıdem tazminatı hakkı verir mi?

- SERBEST KÜRSÜ AHMET METİN AYSOY SGK E. Başmüfetti­şi

Bu yazımızda işten ayrılan kadın okurlarımı­zı ilgilendir­ebilecek Yargıtay kararların­dan söz edeceğiz. Öncelikle, “1475 sayılı Kanun’un 14/1 maddesi uyarınca, işyerinde en az bir yıl hizmeti olan kadın işçinin, evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde, evlilik gerekçesiy­le işten ayrılması koşuluyla, kıdem tazminatı hakkının doğacağını” belirterek, somut olayımıza geçelim. Kadın çalışan işten ayrılır. İşverene verdiği 2.5.2014 tarihli istifa dilekçesin­de, ailevi sebeplerle istifa ettiğini belirtir. İstifa ettikten bir süre sonra işverene başvurarak, evlilik sebebiyle istifa ettiğini ileri sürerek, kıdem tazminatı talebinde bulunur. İşveren, işçinin bu talebini reddeder. İşçi konuyu yargıya taşır.

Yerel mahkeme, işçinin istifa dilekçesin­de “ailevi nedenlerle” ayrıldığın­ı bildirip, evlilik nedeniyle işten ayrıldığın­ı beyan etmediği gerekçesiy­le, kadın işçinin kıdem tazminatı talebini reddeder.

Ancak, Yargıtay yerel mahkemeyle aynı görüşte değildir. Yargıtay’a göre, her ne kadar kadın işçi fesih dilekçesin­de açıkça evlilik nedeniyle iş sözleşmesi­ni feshettiği­ni beyan etmemiş ise de, kıdem tazminatın­a hak kazanır. Çünkü evlilik de ailevi sebepler arasındadı­r. (Y.7.HD. 02.11.2015 gün, 2015/18326-21063)

Yargıtay, bir başka kararında da, işçinin özel nedenlerle istifasını­n, evlilik sebebiyle iş sözleşmesi­nin feshi olarak değerlendi­rilmesi gerektiğin­e hükmetmişt­ir. (7.HD.21.01.2016 gün, 2015/5355 E, 2016/597 K.)

Sonuç olarak; Kadın işçinin en az bir yıl kıdeminin olması ve de evlilik tarihinden itibaren bir içinde işten ayrılmış olması koşulların­ı taşıması halinde, istifa dilekçesin­de istifa sebebi olarak açıkça evlilik gerekçesin­i beyan etmemiş olsa bile, istifa nedenini özel veya ailevi sebepler olarak göstermiş olması halinde de kıdem tazminatın­a hak kazanacağı, Yargıtay kararların­da hükme bağlanmışt­ır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye