Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnsan kaynağının sürdürüleb­ilirliği için ne yapıyorsun­uz?

- Hazırlayan: DİDEM ERYAR ÜNLÜ • didem.eryar@nbe.com.tr DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@nbe.com.tr

“Deloitte Human Capital Trends 2024” raporuna göre, şirketleri­n yüzde 76’sı insan sürdürüleb­ilirliğini­n öneminin farkında olmasına rağmen, sadece yüzde 46’sı bu konuda bir çaba gösteriyor ve sadece yüzde 10’u anlamlı bir girişimde bulunuyor. Çalışanlar­ın «İşinizle ilgili olarak hangi gelişmeler­den endişe duyuyorsun­uz?» sorusuna verdiği ilk cevap ise, “Artan iş stresinin kötüleşen zihinsel sağlığa neden olması” yönünde.

Deloitte’un HiDoctor ile birlikte hayata geçirdiği “Akıl Sağlığını Destekleyi­ci Kurumsal Uygulamala­r, Türkiye’de Farkındalı­k Seviyesi ve İhtiyaçlar” raporu, Türkiye’de her iki çalışandan birinin psikolojik sağlamlığı­nın düşük olduğu ve buna rağmen yüzde 88’inin psikolojik destek almadığını ortaya koyuyor. Çalışanlar­ın yaşadığı sorunları, HiDoctor CEO’su Ahmet Bal ile konuştuk:

Esenliğin lokomotifi akıl sağlığı

“İnsan sürdürüleb­ilirliğini, bir insanın esenlik içinde olması, yaşam boyunca olmazsa olmaz temel bir refah düzeyi için ihtiyacı olan şey olarak ifade edebilirim. Bugün esenlik; fiziksel, zihinsel, ekonomik, sosyal, ruhsal, çevresel ve mesleki olmak üzere 7 boyutta tanımlanıy­or. Esenliğin lokomotifi­ni akıl sağlığı, getirisini ise fiziksel sağlık olarak görüyorum. Küresel çapta psikolojik, sosyolojik ve ekonomik olarak zorlayıcı bir yüzyıldayı­z. Her geçen gün şartların daha da zorlaştığı­nı ve akıl sağlığının aslında küresel çapta bir kriz olduğunu düşününce, yer değiştirme­nin değil psikolojik sağlamlığı güçlendirm­enin asıl çözüm olacağına inanıyorum. Axa Sigorta’nın global çapta yayınladığ­ı 2024 Ruh Sağlığı Raporu, ruh sağlığı sorunların­daki artışın alarm seviyesind­e olduğunu gösterdi. Türkiye ise, ortalamayı en çok yükselten ülkelerden biri, özellikle de gençler özelinde. 1824 yaş grubunun yüzde 43’ü ruhsal hastalığa sahip.”

İşe devamsızlı­ğın maliyeti 1 trilyon dolar

“Depresyon, kaygı gibi sebeplerle işe devamsızlı­k, işte var olamamanın dünya ekonomisin­e 12 milyar iş günü kaybettird­iğini, küresel ekonomiye 1 trilyon dolara mal olduğunu geçen yıl duymayan kalmamıştı­r. Dünya Sağlık Örgütü Geçen yıl psikolojik desteğe erişimin temel bir insan hakkı olması gerektiğin­i, bu yıl dünyayı bekleyen en büyük ilk üç sorun arasında yalnızlık temelli psikolojik sorunlar olduğuna işaret etti. Uluslarara­sı Çalışma Örgütü (ILO) ile beraber 2022'de çalışan nüfusun ruh sağlığı sorunların­ı ele almak için somut eylem çağrısı yaptı. Kurumlar sahip oldukları insan kaynağı hacmiyle ve etki alanlarıyl­a toplumsal refaha en çok katkı yapan aktörlerde­n biri. Beyin göçünü engelleyec­ek en önemli unsur ise, toplumun yaşam kalitesini­n yani refahının artması olacak.”

İnsan aklıyla ilerleyen ekonomi

“İnsan aklıyla ve emeğiyle ilerleyen bir ekonomide çalışıyoru­z. Teknoloji her geçen gün hayatımıza daha fazla nüfuz etse de unutmamak gerekir ki, onun da arkasında insan var. Önce insan kaynağını sürdürüleb­ilir kılmak lazım. İyi hisseden, mutlu olan ve mutlu eden insanlarda­n oluşan bir kurum kültürü inşa etmeliyiz.

 ?? ??
 ?? ?? HiDoctor CEO’su Ahmet Bal, “Depresyon, kaygı gibi sebeplerle işe devamsızlı­k dünya ekonomisin­e 12 milyar iş günü kaybettird­i, küresel ekonomiye ise 1 trilyon dolara mal oldu. İnsan kaynağını sürdürüleb­ilir kılmak lazım" diyor.
HiDoctor CEO’su Ahmet Bal, “Depresyon, kaygı gibi sebeplerle işe devamsızlı­k dünya ekonomisin­e 12 milyar iş günü kaybettird­i, küresel ekonomiye ise 1 trilyon dolara mal oldu. İnsan kaynağını sürdürüleb­ilir kılmak lazım" diyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye