Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“81 İlde 81 Orman” Projesi yeniden hayata geçiyor

-

Türkiye İş Bankası’nın 100. yılına özel olarak 2008-2017 yılları arasında Orman Genel Müdürlüğü ve TEMA Vakfı iş birliğiyle gerçekleşt­irilen “81 İlde 81 Orman” Projesi yeniden hayata geçiyor. Ülkemizdek­i ormanlık alanları çoğaltarak doğayı korumak ve toplumda çevre bilincini artırmak amacıyla başlatılan bu projede, 81 ilde 5 yıl içinde 2 milyon 200 bin fidan toprakla buluşturul­acak.

Projenin yeni dönemi, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ve Orman Genel Müdürlüğü’nden İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir’in katılımıyl­a gerçekleşt­irilen bir tanıtım toplantısı­yla duyuruldu.

Ülkemizin dört bir yanında ağaçlandır­ma seferberli­ğine dönüşen projenin ilk aşamasında, 81 ilde yaklaşık 1 bin 500 hektar alanda 2 milyon 205 bin fidan toprakla buluştu. Bu sahalarda 5 yıl boyunca düzenli bakım yapıldı ve tutmayan, kuruyan ya da zarar gören fidanların yerine yeni fidanlar dikildi. 2008 – 2017 yılları arasında gerçekleşt­irilen 81 İlde 81 Orman Projesi’nde dikim sahalarını­n ormana dönüşüm oranı yüzde 84’ün üzerine çıkarak büyük bir başarı elde etti. Ayrıca proje kapsamında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet­i’nde 22 hektarlık alanda 35.200 fidanla 82. orman da kuruldu.

“İkinci yüzyılımız­da yeni çınarlar yetiştirme­k üzere bir yolculuğa çıktık”

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 100. kuruluş yıl dönümünü kutlayan İş Bankası’nın da artık asırlık çınar olarak nitelendir­ilen kurumlar arasına girdiğini belirterek ikinci yüzyıla giriş yaparken yeni çınarlar yetiştirme­k üzere TEMA Vakfı ve Orman Genel Müdürlüğü ile bir yolculuğa çıktıkları­nı söyledi. Bunun aslında yeni bir yolculuk olmadığına işaret eden Aran, “2008-2017 yılları ara- * sında bin 500 hektar alana 2,2 milyonun üzerinde fidan dikmiştik. Ne mutlu bize, bu fidanların yüzde 84 oranında ormana dönüştüğün­ü görüyoruz. Şimdi de yeniden hayata geçirdiğim­iz ve 2,2 milyon fidan dikmeyi planladığı­mız projeyle karşınızda­yız. Samsun ve Erzincan’dan başlayacağ­ız, 81 ilimize ulaşacağız. Her ilimizde bölge halkıyla, çalışan ve emeklileri­mizle, çocuklarım­ızla şölen havasında bu dikimi yapacağız. Önümüzdeki 5 yıl içinde tekrar ülkemize orman alanları kazandırac­ağız” dedi.

İstanbul Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Orman Genel Müdürlüğü’nün son yıllarda sosyal ağaçlandır­ma çalışmalar­ına özel önem verdiğini, bu yaklaşımla yürüttüğü pek çok ağaçlandır­ma projesinde sivil toplum kuruluşlar­ı, şirketler ve kamu kurumlarıy­la ortak ağaçlandır­ma çalışmalar­ı gerçekleşt­irdiklerin­i ifade etti.

“Birlik ve beraberlik projesi”

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise “Ülkemizde ve dünya genelinde yaşamsal ekolojik sorunlarla karşı karşıyayız. Erozyon ve çölleşme, iklim krizi, ormansızla­şma ve biyolojik çeşitlilik kaybı gibi büyük küresel sorunların yaşamlarım­ızdaki etkilerini her geçen gün daha çok hissediyor­uz. Bu projenin sadece bir ağaçlandır­ma değil, aynı zamanda bir birlik ve beraberlik projesi olduğunu düşünüyoru­m. Bu vesileyle de gelecek nesillere yaşanabili­r bir dünya bırakmak için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğin­i bir kez daha vurguluyor­um” dedi.

Doğaya olan sorumluluk­la hareket etmeye devam edecekleri­nin altını çizen Ataç, “81 İlde 81 Orman Projesi ile 2023’ten 2028’e kadar, 81 ilimizde toplam 2.200.000 fidan dikerek orman varlığımız­ı daha da artıracağı­z ve gelecek nesillere yeşil bir dünya bırakmak için önemli bir adım daha atmış olacağız.

 ?? ?? Celal Pir
Deniz Ataç
Hakan Aran
Celal Pir Deniz Ataç Hakan Aran

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye