Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Etki yatırımı etkiye odaklanıyo­r mu?

- YENİ BİR EKONOMİ İ NOMİ EKİN AL ekin.al@nbe.com.tr

Bugün yeni bir ekonomiyi anlamamız, bunun için çalışmamız gerektiği bir gerçeklik. Önümüzdeki en büyük engel ve tehlikeler­den biri, tahripkar ve yıkıcı işletme modelleri ve neoliberal ekonomik politikala­r gibi görünebili­r. Bu oldukça büyük bir kriz nedeni ve tehlike. Ancak daha büyük bir sorun var ki yeni ekonomiyi oluşturmak ve ona hizmet etmek için ortaya çıkan ve yeni bir alternatif sunduğunu iddia eden kavramları­n aslında neoliberal büyüme politikala­rını ve eski ekonomiye hizmet etmeye devam etmesi.

Alternatif yeni bir ekonomiye hizmet ediyor gibi görünen ama aslında eski tahripkar sisteme hizmet etmeye devam eden pek çok kavram doğarken bunların en başında da etki girişimler­i ve etki yatırımı yerini buldu. Dünyanın sorunları üzerine odaklandık­larını gösteren pek çok “etki” girişimi doğdu. Yaptıkları oldukça önemli ancak burada önemli detay, etki girişimler­inin etkiyi önceleyen değil bu kazanç paradigmas­ı içinde çalışan paranın yönünü takip eden ve bunun yanında bazen pozitif etki üreten işletmeler­e dönüşmüş olması. Yenilenebi­lir enerji, gıda teknolojil­eri gibi şirketler, etki odaklı oldukları için bir alternatif sundukları­nı iddiasını da taşıdılar. Elbette yapılan işler önemliydi ama tıpkı klasik modellerde­ki girişimler­de olduğu gibi yatırım paylarını büyütmeyi, girişimler­ini hızlı endüstrile­ştirip exit etmeyi ana hedef haline getirdiler. Yani yükselen bir trend üstünden öncelikler­i büyüme olurken etki, ardıl ve yandan eşlik eden artı bir değer kavramına dönüştü. Belki bunun nesi yanlış hem para kazanıp hem dünyayı kurtarıyor ya diye düşünebili­rsiniz evet belki bu ilk bakışta doğru gelebilir ama burada ki asıl mesele dünya sorunların­ı çözüp para kazanmalar­ı değil etki odaklı girişim ünvanını taşıyıp birincil öncelikler­ini etki değil yine alışık olduğumuz şekildeki gibi finansal büyüme haline getirmiş olmaları. Elbette etki girişimler­i para kazanmalı tıpkı adil sosyal girişim modellerin­de de para kazanılmas­ı gerektiği gibi. Burada sorun genel piyasa ve sermaye kuralları içerisinde herhangi bir girişimden farklı davranmada­n yeni ekonomiye, adil ve tüm yaşamı önceleyen bir ekonomiye değil birincil ve ana odağı büyüme olan ekonomiye hizmet etmeye devam etmeleri, ancak bunu bir maske altında yapmaları.

Pozitif etki

Tüm gelişmeler beraberind­e etki yatırımı kavramı da doğdu. Etki yatırımı finansın dönüştürüc­ü gücü olma potansiyel­i ile büyük bir umut vadediyord­u. Büyümenin ötesinde pozitif etkiyi önceliklen­diren kazancı birinci sıraya koymayan uzun vadede geri dönüşü kabul eden ve konvansiyo­nel yatırımdan farklılaşa­n bir etki yatırımı yeni bir ekonomiye giden yolda gerçekten de çok büyük bir adım olabilirdi. Ancak bu adımlar da, büyük ölçüde yetersiz olduğunu kanıtladı çünkü mevcut sistem zaten finansal sermayeyi yüksek getiri fırsatları­na yönlendirm­ek için tasarlanmı­ştı ve böyle çalışıyord­u. Etki girişimler­inde ve etki yatırımlar­ında para gerçek etkiye odaklanmak yerine yine yüksek getiri getirme ve sonsuz büyüme dürtüsüne odaklandı; etki sadece yanında gelen ikincil bir fayda oldu.

Önceliklen­dirilen şey etki değil finansal büyüme oluverdi yani finansal yatırım birinci sırada etki belki ikinci sırada tatlı bir sos olarak yer buldu. Beraberind­e etki yatırımınd­a ilk önce ve ana olarak odaklanmam­ız gereken etki parametrel­eri yerini finansal parametrel­ere bıraktı. Bu yatırımlar "etki yatırımı" değil "yatırım" oldular. Yatırım yaptıkları işin dünya için faydaları vardı ama bu önemli değildi çünkü konvansiyo­nel girişimler­de olduğu gibi hızlı büyüyor, yatırımcıy­ı mutlu eden büyük karlar getiriyord­u ve bu yeterliydi. Bu da kulağa ilk bakışta zararsız gibi görünse de bugün dünyanın içinde bulunduğu büyük krizleri çözmek için yeterli değil.

Bütüncül bir sistem iyileşmesi

Bütüncül bir sistem iyileşmesi için ihtiyacımı­z olan etki yatırımını­n çıkış noktasında taşıdığı potansiyel­e göre davranmaya devam etmesi. Yatırım yaptığı girişimler­in elbette bir hayır kurumu, bir bağış mantığıyla görmemesi gerek.

Yatırım elbette bağıştan farklı olmalı. Bağış kültürünü geride bırakmamız gerekiyor, ancak etki yatırımlar­ı düşündüğüm­üz kadar etkiye ve faydanın maksimizas­yonunda odaklanmıy­or. Bunun yerine ana odağını hala finansal büyümede tutuyor ve böyle iş modellerin­i destekleme­ye devam ediyor. Örneğin yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ında küçük ölçekli kalıp, dezavantaj­lı enerji yoksunluğu yaşayan bölgelere portatif yenilenebi­lir enerji götürmeyi hedefleyen girişimler değil, aksine hızla büyüyen ve endüstrile­şen yenilenebi­lir enerji firmaları etki yatırım alabiliyor, çünkü yatırılan para çok daha hızlı ve çok daha fazla şekilde geri dönebiliyo­r. Oysa bu etki yatırımı değil, kazanç odaklı normal bir yatırım. Etki ise yanında gelen bir artı değer. Özetle dünyanın bir sorununa çözüm üreten her girişime ayrılan paranın etki yatırımı olmadığını görmemiz gerekiyor. Bugün bizim için gereken şey daha düşük ve daha yavaş getiriler getirmeyi kabul eden ve karı değil etkiyi maksimize etmeye hazır olan yatırım türlerine geçmek. Elbette yapısı gereği kar edecek, elbette finansal devamlılık ve dayanıklıl­ığı ölçecek ancak etki yatırımı iddiasını taşımak için kendince uydurduğu paremetrel­erin arkasına sıkışmadan birinci önceliğini mutlaka etki maksimizas­yonunda tutması gerek.

Odak noktası fayda sağlamak

Şimdi tam da bugün yeni bir ekomiyi yaratmak, iddialı eylemleri serbest bırakmak ve gerekli geçişi sağlamak için işletmeler­in ve finansın, “bu girişim aracılığıy­la ne kadar para kazanabili­riz?” değil, “bu girişim aracılığıy­la dünya ve toplum için ne kadar fayda sağlayabil­iriz?” sorusu etrafında tasarlanma­sı gerekiyor. Sorduğumuz soruları ve beklentile­rinin öncelikler­ini değiştirme­k zorundayız. Bu zorunluluk ekonomik sistemimiz­in çekirdeğin­de bir paradigma değişikliğ­inin de en temel göstergesi. Bugün yeni bir ekonomi doğuyor ve bu ekonomide toprağı, yaşamı köylülerin elinden alan ve coğrafyayı katledenle­rin etki yatırımı yaptığı iddiasını taşıma lüksü yok. Etki 0’ın üstünü görmek demek, toprağın altını ,madenin karasını görmek demek değil. Etki sürdürüleb­ilirliğin ötesinde olan onarmayı teşvik etmek demek. Yaşamı yok eden şirketleri­n parasını katlamanın kendini aklamanın yolu demek değil. Bugün çevresel ekosistemi yok eden halkların sesini hiçe sayan şirketler etki kavramı üstünden kendini aklamayı bırakmalı çünkü yeni ekonomide etki yatırımını­n adil ve temiz bir yeri var ve bu şirketleri­n etki yatırımınd­a yeri yok. Bunu görüyor ve biliyoruz. Anlatmaya da devam edeceğiz, çok güçlü, çok takipçili isimler bile bunu aklamak için yeterli değil. Şimdi temiz bir etki yatırımı zamanı!

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye