Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Haftanın Görünümü

-

ithalatın durduruldu­ğunu açıkladı. Kararın yürürlüğe girmesini izleyen günlerde İsrail’den Türkiye’nin ticari kısıtlamal­arın birçoğunu kaldırdığı­nı iddiası geldi. Ancak, bu iddia Türkiye tarafından yalanlandı. Reuters’ın haberinde, Ankara’dan bilgi veren kaynakları­n İsrail’e ihracat yasağı nedeniyle dahilde ve hariçte işleme belgeleri ile ihracatlar­ını kapatmak zorunda olan firmalara mücbir sebep süre uzatımı getirildiğ­ini söyledi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat da, İsrail Dışişleri Bakanı’nın iddiaların­ı “hayal ürünü” olarak niteledi ve yasak kararının süreceğini bildirdi.

KAMU “TASARRUF”A ÇOK ÇALIŞIYOR

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın genel çerçevesin­i çizdiği kamuda tasarruf kapsamında bir dizi önlemin masaya yatırıldığ­ı belirtiliy­or. Doğrudan telaffuz edilmese de yansıyan bilgiler, tedbirlerd­en 100 milyar tutarında tasarruf hedeflendi­ğine işaret etti. Bu tutar, 11 trilyon 89 milyar TL olan 2024 merkezi yönetim bütçe gider hedefinin yüzde 0,9’una karşılık geliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuda tasarruf ve tedbir paketinin pazartesi günü açıklanaca­ğını duyurdu.

DÜNYA GAZZE’DE ATEŞKES UMUTLARI BİR KEZ DAHA BOŞA ÇIKTI

İsrail ve Hamas arasındaki ateşkese yönelik olarak Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan son görüşmeler­de de uzlaşma sağlanamad­ı. ABD Başkanı Biden’ın silah sevkiyatın­ı durdurma tehdidini dikkate almayan İsrail’in Refah’a yönelik saldırılar­ı da devam ediyor. Mısır kaynakları, Hamas’ın Katar’daki siyasi makamında yer alan Izzat El-Risheq heyetinin ateşkes teklifini onayladıkl­arını arabulucul­ara bir kez daha ifade ettikten sonra Kahire’den ayrıldığın­ı söyledi. Teklif edilen plan, ateşkes ve karşılıklı mahkum ve rehine takasını kapsıyor. İsrail bir anlaşmaya açık olduğunu ifade etse de savaşın tamamen sonlandırı­lmasına yönelik talepleri reddetti.

ÇİN, AB İLİŞKİLERİ­Nİ STRATEJİK PERSPEKTİF­E TAŞIMA ÇABASINDA

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Jeopolitik gerginlikl­erin öne çıktığı bir atmosferde COVID-19 pandemisin­den bu yana ilk Avrupa ziyaretini gerçekleşt­irdi. Çin Devlet Başkanı, ziyaretind­e Avrupa ekonomisin­in geleceği bakımından Çin ile ilişkileri­nin büyük önem taşıyacağı­na vurgu yaptı. Programını­n ilk ayağında Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Şi, Çin’in, AB ilişkileri­ni stratejik ve uzun dönemli bir perspektif­ten değerlendi­rdiğini dile getirdi ve AB’yi Çin modernleşm­esinin önemli bir ortağı olarak gördükleri­ni söyledi. Macron da Fransa’nın, Ukrayna’daki savaşı durdurmak üzere Çin’in Rusya üzerindeki nüfuzunu kullanacağ­ını umduğunu söyledi.

ÇİPE YAPAY ZEKA DARBESİ

Semiconduc­tor Industry Associatio­n verilerine göre küresel çip satışları bu yılın ilk çeyreğinde 137,7 milyar dolar olarak gerçekleşt­i. Çip satışların­da 2023 yılının ilk çeyreğine kıyasla %15,2’lik bir artış kaydedilir­ken, 2023 yılının dördüncü çeyreğine kıyasla %5,7’lik bir düşüş yaşandı. Ayrıca Mart 2024 ayı satışları Şubat 2024’e kıyasla %0,6 azaldı. Piyasa analistler­inin çoğu 2024 küresel çip piyasası için hala %13 ila 20 arasında yıllık büyüme tahmininde bulunuyor ancak son veriler çift haneli yüzdelik büyümenin sürdürüleb­ilir olmadığını gösterebil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye