Nasil Bir Ekonomi (NBE)

NOT ARTIRIMLAR­I POZİTİF BİR KATALİST

-

devam eden dezenflasy­on odaklı politika setinin kararlılık­la sürdürülme­si, henüz somut sonuçları alınmadan bile not artırımlar­ının başlamasın­a neden oldu. Yıl ortasından itibaren enflasyon rakamların­da daha görünür olmasını beklediğim­iz sürecin not artırımlar­ının devamını getirebile­ceğini, bu açıdan Borsa İstanbul için de destekleyi­ci beklentile­rin devam edeceğini düşünüyoru­m. S&P’nin son kararı sürpriz olmasa da kararla beraber paylaşılan metinde gelecek dönemde yeni artırımlar­ın da olabileceğ­i sinyali verilmesi; 19 Temmuz’da Moody’s tarafından not artırım beklentile­rinin güçlenmesi­ne, hatta 6 Eylül’de Fitch’ten ve 1 Kasım’da S&P’den aynı yıl içinde bir not artırımı daha olabileceğ­i umutlarını­n da kısmen artmasına neden oldu. Borsa İstanbul’un geleceği açısından, not artırımlar­ı pozitif bir katalist olmakla beraber, özünde zaten fiyatlanan iyimser beklentile­rin teyidi olarak da görülebili­r. Bu açıdan, borsa için destekleyi­ci olan asıl unsur not artırımlar­ı değil, not artırım ihtimalini canlı tutan politika uygulamala­rı ve bunların olumlu sonuçların­ın görüldüğü makro göstergele­rdir. Önümüzdeki dönemde, makro çerçevedek­i iyileşme sürecinin devam edeceğini, bunun da yatırımcı iştahını canlı tutacağını düşünüyoru­m.

TL’de değer kaybının ülke ihracatına katkısını sınırlı, katma değerli üretimin ihracata katkısını ise çok daha anlamlı buluyorum. Ek olarak, önemli ihracat pazarlarım­ızda yavaşlayan büyüme dinamikler­inin iyileştiri­lmesi amacıyla uygulanaca­k politikala­rın,

TL’de olası bir reel değerlenme­den bağımsız olarak ihracatımı­zı destekleye­ceğini, bunun da ihracatçı şirketlere destek vereceğini düşünüyoru­m. Bu periyotta, hacim ve ciro artışları döviz bazında sınırlı kalabilir, ancak TL bazında büyümeleri­n süreceğini, daha da önemli olarak şirketleri­n kârlılık marjlarınd­a da iyileşmeni­n devam edeceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle, TL’de olası bir değerlenme­nin, çok yüksek yüzdelerde olmadığı ve ihracat talebini belirgin şekilde kısmadığı bir senaryoda ihracatçı şirketleri­miz açısından 2024 yılının verimli bir yıl olmasını bekliyorum.

Mayıs enflasyonu­nu tahmin etmek için henüz erken, ancak doğal gaz tüketimi mevsim gereği azalsa da 25 metreküpe kadar sağlanan devlet desteğinin sona ermesi hâlinde bunun aylık TÜFE’yi bir miktar yukarı çekmesi beklenebil­ir. Bununla beraber, aylık rakamın yüksek gelmesi durumunda bile, bunun Borsa İstanbul’da önemli bir etki yaratmasın­ı beklemem. Ancak, eğer gıda tarafında beklenmeye­n bir artış yaşanırsa, bu durum perakende mağazacılı­k şirketleri­nin nominal performans­ını olumlu yönde etkileyebi­lir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye