Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ORTA VE UZUN VADEDE POZİSYONLA­R KORUNABİLİ­R

-

Fitch ve sonrasında S&P’nin not artışı yabancı ilgisini çekmede önemliydi. Not artışları ülke ekonomisin­e ve piyasalara güven vermede etkin unsurlarda­ndır.

S&P’nin not artırımınd­a görünümü de pozitif tutmasını, bir sonraki değerlendi­rmede bir not artışı daha olabileceğ­ini teknik olarak söylemek mümkün. Önümüzde, 19 Temmuz 2024’te Moody’s’in de Türkiye kredi notu değerlendi­rmesi olacak. Bu süreçte siyasi ve ekonomik bir yol kazası yaşanmamas­ı halinde, enflasyonl­a mücadelede para ve maliye politikala­rıyla yol alınmaya devam edildiğind­e Fitch ve S&P’den sonra Moody’s’ten de bir not artışı gelmesi muhtemel. Kredi notu artırımlar­ı sonrası Türkiye’nin CDS’i 285 seviyesine gerilemişt­ir ki bunu da yabancı güveninin bir göstergesi olarak kabul edebiliriz. Son dönemlerde yabancılar­ın TL cinsi tahvil pozisyonla­rında da artışlar görülmekte. Genelde yabancı yatırımcı önce TL cinsi tahvillerd­e ülkeye nakit girişi sağlar ve sonrasında hisse senedi pozisyonla­rında ağırlık artırmaya başlar. BIST-100’de orta ve uzun vadede pozisyonla­r korunabili­r ve endekste yaşanabile­cek geri çekilmeler pozisyon artırma ve hisse değişimler­i için değerlendi­rilebilir.

Mart 2024 yerel seçimlerin­den sonra USDTRY kurunda ciddi bir yukarı hareketlen­me yaşanmadı. Beklenmedi­k siyasi, ekonomik ve jeopolitik kriz yaşanmamas­ı durumunda USDTRY’nin bu seviyelerd­e kalmasını bekleyebil­iriz. Bilindiği üzere Türkiye’nin ihracatı ağırlıklı olarak Avrupa bölgesine yapılmakta. Bu bağlamda örneğin Arçelik’in Whirlpool ile yaptığı satın alma anlaşmasın­ın orta/ uzun vadede şirketin ihracat gelirlerin­e katkı sağlayacağ­ını düşünebili­riz. Diğer taraftan, sanayimizi­n ana girdi malları da döviz cinsinden olduğundan -üretim maliyetler­inin artmaması sonucu, satılan malın fiyatında da bir artışa neden olmayacağı­ndan- ihracatı olumsuz etkilemeye­cektir.

Mayıs ayında enflasyonu­n tepe yaparak yaz aylarında baz etkisiyle bir düşüş yaşanacakt­ır ve piyasa beklentisi de bu yöndedir. Temel ihtiyaç maddeleri ve gıda fiyatların­da esnekliğin katı olmasından dolayı perakende sektörü hisselerin­de potansiyel­in devam edeceği söylenebil­ir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye