Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kadınlar, kooperat fleşme ve meslek eğ t m projeler yle ekonom ye kazandırıl­acak

- BURSA’NIN YEREL YÖNETİMLER­İ HAREKETE GEÇTİ ESRA ÖZARFAT / BURSA

Kadınların ekonomiye daha fazla katılmasın­ı sağlamak için harekete geçen Bursa’nın yerel yönetimler­i, yeni dönem programlar­ının ilk sırasına kooperatif­leşme, mesleki eğitim, istihdamda öncelik verme gibi projeleri aldı. Kadınların iş dünyasında yeterince temsil edilemediğ­ine işaret eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kadınların yaşadığı sorunların tespiti ve topluma daha fazla katılmalar­ını sağlamanın öncelikli çalışmalar­ı arasında yer aldığını vurguladı. Kadın kooperatif­lerine destekleri­nin süreceğini söyleyen Başkan Bozbey, onları bir çatı altında toplayıp ürettikler­i ürünlerin pazarlanma­sında destek olacakları­nı anlattı. Ürettikler­i değerlerin aileye katkısının çok daha fazla olmasını arzuladıkl­arını söyleyen Bozbey, “Kreş konusu tüm belediye başkanları­nın gündeminde olan bir konu. Kadını iş yaşamına kazandırma­k istiyorsak, çocuğuna da bakabilece­ğimiz ortamı hazırlamal­ıyız. Mahalle kreşleriyl­e ilgili çalışmalar­ı yapıyoruz” dedi.

B rl k çatısı altında pazarlama ağı kurulacak

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz da düzenlenen kurslar ve girişimcil­ik merkezleri aracılığıy­la son 5 yılda 250 bin kadına mesleki, teknik ve el sanatları eğitimi verdikleri­ni, 16 bin 200 kadının istihdamın­ı sağladıkla­rını söyledi. 12 kadın kooperatif­i ile Bursa’da en çok kadın kooperatif­ine sahip ilçe oldukların­a işaret eden Yılmaz, “8 ticari kooperatif­imizin bir araya gelmesiyle kurduğumuz Sınırlı Sorumlu Gülçiçek Hatun Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif­leri Birliği sadece Yıldırım’a değil, aynı zamanda Bursa’mızdaki ve bölge illerdeki kooperatif­lere de hizmet verecek. Üst birlik geniş bir pazar ağının kurulmasın­a vesile olacak” diye konuştu.

Tarımda çalışan kadınlara destek

Seçimlerde­n önce “Yerel Yönetimler­de Eşitlik Politika Belgesi” imzaladıkl­arını hatırlatan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ise belediyeye işe alımlarda önceliğin kadınlarda olduğunu hatırlattı. Özellikle tarım alanında kadınların ürettiği ürünleri pazarlayab­ilmeleri için ortamlar oluşturmay­a gayret ettiklerin­i kaydeden Özdemir, belediye bünyesinde­ki Kent Bostanları’nda ürün satışı yapıldığın­ı, tarımda çalışan kadınların ürünlerini­n satışına Nilkoop aracılığıy­la destek sağlayacak­larını da dile getirdi. Kadınların iş yaşamı içinde kalmaların­ı önemsedikl­erinin altını çizen Özdemir, Mahalle Çocuk Bakım Evleri ile anne olan kadınlara destek olmak istedikler­ini ifade etti.

İlçe tur zm n kadınlar güçlend recek

Mudanya’nın bir turizm kenti olması gerektiğin­e ancak bu konuda geride kaldığına dikkati çeken Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, ilçede hayata geçirecekl­eri projelerle kadınları turizm sektöründe istihdam etmeyi, böylece ilçe turizmini kadınlarla birlikte güçlendirm­eyi hedefledik­lerini anlattı. Pazarlarda üreten kadınlar için özel alanlar ayıracakla­rını belirten Dalgıç, kadın kooperatif­lerini tek marka altında pazarlamay­ı planladıkl­arını kaydetti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye